بر اساس قانون مدنی، ضمن عقد نکاح هر یک از زن و مرد تعهداتی را در قبال یکدیگر به عهده میگیرند که از جمله این تعهدات میتوان به تمکین زن از شوهر خود اشاره نمود و در مقابل نیز مرد مکلف است که به همسر خود نفقه و مهریه زن را که ضمن عقد ازدواج تعیین شده است به وی بپردازد. در این مطلب از مجله دلتا به موضوع حق حبس برای زن میپردازیم.
حق حبس
بنا به ماده ۱۰۸۵ قانون مدنی، زن میتواند تا مهریه به او تسلیم نشده از ایفای وظایفی که در مقابل شوهر دارد امتناع کند، مشروط بر اینکه مهریه او حال باشد و این امتناع باعث ساقط شدن حق نفقه نخواهد بود.
بر اساس این ماده، درصورتیکه مرد مهریه زن را نپرداخته باشد، زن میتواند با استفاده از این حق، از تمکین در برابر شوهر خودداری کند تا شوهر مهریه را به وی بدهد.
اگر زن از حق خود استفاده کند، علاوه بر اینکه شوهر باید مهریه زن را بپردازد، پرداخت نفقه زن نیز ضروری است. عدم تمکین زن به علت استفاده از حق حبس، سبب از بین رفتن حق نفقه زن در دوران حق حبس نخواهد شد.
شرایط اعمال حق حبس
- مهریه حال باشد. طبق قانون مدنی مهریه میتواند کلی، جزیی، حال یا با وعده باشد. (مهریه حال مهریهای است که برای پرداخت آن مهلتی تعیین نشده باشد و زن این حق را داشته باشد که پس از عقد هر زمانی که بخواهد، آن را مطالبه کند.)
- اگر مهریه مدتدار باشد زمانی زن حق مطالبه آن را دارد که مدت مذکور سپری شده باشد و چون از زمان عقد نکاح مرد میتواند اجرای وظایف همسر را درخواست و زن نمیتواند از این حق خود استفاده کند.
ذکر چند سوال مهم
آیا زن در دوران عقد می تواند از حق حبس خود استفاده کند؟
بر اساس قانون امکان استفاده زن از حق حبس در دوران عقد وجود دارد.
آیا استفاده زن از این حق در دوران عقد منوط به شرایطی است؟
استفاده از حق حبس در دوران عقد منوط به آن است که زن قبلا تمکین خاص نکرده باشد.
اقدامات قانونی برای استفاده از این حق در عقد به چه صورت است؟
در صورت وجود شرایط قانونی استفاده از حق حبس در دوران عقد میتوان به دادگاه خانواده دادخواست داد.
پیشنهاد مطالعه: برای آشنایی با نکات حقوقی مطلب در صورت فوت زن چه کسانی ارث میبرند؟ را مطالعه کنید.
ناشناس
۲۴ آبان ۱۴۰۱ در ۱۱:۵۰ ق٫ظ
ناشناس
۱۸ شهریور ۱۴۰۱ در ۲:۵۷ ق٫ظ
ناشناس
۲۴ مرداد ۱۴۰۱ در ۵:۵۷ ب٫ظ
بیچاره دختران که همیشه محکوم به بد بودن هستن و خانمهای هم هستن که با مهریه کم دارند زندگی میکنند با همسرانشان
ناشناس
۲۳ مرداد ۱۴۰۱ در ۱۰:۰۱ ق٫ظ
#حق_حبس قانونیست ک ظلم به آقایان و راهی برای سو استفاده دختران شده است…
صابری
۲۶ تیر ۱۴۰۲ در ۴:۵۳ ب٫ظ
نه خیرا ، این گپه نیست ، آن زمان که سکه ارزان بود ۳۰۰ تا زدند و در زمان حال که سکه خیلی گران شد عروسم اجراء گذاشت و سپس طلاق گرفت و بدین ترتیب بابای پسره در آمد می خوام بگم ایجور هم نیست که مرد بخواد مهریه که پشتوانه و ضمانت ازدواج است را نده مهریه در هر زمان عندلمطالبه است و حق قانونی زن است تا مرد تنش بلرزه و حساب ببره و پا خطا نکنه . پس مهریه تنها تکیه گاه زن است و جماق کارسازی است پس با عشق زندگی کنید ، نه با قانون و قرارداد
ناشناس
۲۲ مرداد ۱۴۰۱ در ۲:۱۵ ب٫ظ
ناشناس
۲۲ مرداد ۱۴۰۱ در ۱:۵۲ ب٫ظ