یکی از موارد مهمی که افراد باید بدانند آن است که ازدواج و طلاق طبق قانون هر کشوری قواعد و قوانین خاصی دارند. همچنین یکی از موضوعات مهمی که در این زمینه وجود دارد، تعیین تکلیف اموال زوجین بعد از طلاق است. در این مطلب از مجله دلتا به موضوع تقسیم اموال بعد از طلاق میپردازیم.
اموال زن بعد از طلاق
بر اساس ماده ۱۱۱۸ قانون مدنی: ” زن مستقلا میتواند در دارایی خود هر تصرفی را که می خواهد بکند. ” بر اساس این ماده استقلال زنان در خصوص اموالی که به دست میآورند به رسمیت شناخته شده است. هیچ مردی نمیتواند در اموال همسرش دخالت داشته باشد.
همچنین مردان نیز از این قاعده مستثنی نیستند. حتی در صورت تاهل نیز میتوانند هرگونه دخل و تصرفی را که میخواهند در اموال و داراییهای خود داشته باشند.
تقسیم و تصنیف اموال مرد بعد از طلاق
همانطور که در ماده ۱۱۱۹ قانون مدنی آمده: ” طرفین عقد ازدواج میتوانند هر شرطی که مخالف با مقتضای عقد مزبور نباشد در ضمن عقد ازدواج یا عقد لازم دیگر بنمایند. مثل اینکه شرط شود هرگاه شوهر زن دیگر بگیرد یا در مدت معینی غائب شود یا ترک انفاق نماید یا بر علیه حیات زن سوءقصد کند یا سوءرفتاری نماید که زندگانی آنها با یکدیگر غیرقابل تحمل شود، زن وکیل و وکیل در توکیل باشد که از اثبات تحقق شرط در محکمه و صدور حکم نهائی خود را مطلقه سازد. ”
بنابراین هر شرطی که خلاف ذات عقد ازدواج نباشد را میتوان در عقدنامه گنجاند. یکی از شروط ضمن عقد که امروزه در سند چاپی ازدواج آورده شده آن است که: ” چنانچه طلاق بنا به درخواست زن نباشد و طبق تشخیص دادگاه، تقاضای طلاق ناشی از تخلف زن از وظایف همسری یا سوءاخلاق و رفتار وی نباشد، مرد مکلف است تا نصف دارایی موجود خود را که در ایام زناشویی با زن به دست آورده یا معادل آن را، بهصورت بلاعوض به زن منتقل نماید. ”
شرایط لازم برای تقسیم اموال مرد بعد از طلاق
- اولین شرطی که برای تقسیم اموال مرد بعد از طلاق وجود دارد آن است که شوهر در هنگام عقد ازدواج باید این شرط را امضا کرده باشد.
- طلاق باید به درخواست شوهر باشد. بنابراین در مواردی که طلاق به درخواست زن بوده یا طلاق توافقی است این شرط مصداق پیدا نمیکند.
- طلاق نباید بخاطر تخلف زن از وظایف زناشویی از جمله عدم تمکین اتفاق افتاده باشد. اگر به مطالبی پیرامون ارث و طلاق علاقه دارید به مطلب در این شرایط، بعد از طلاق هم میتوان ارث برد مراجعه کنید.
- تنها اموالی تقسیم میشوند که اولا بعد از ازدواج به دست آمده باشد و ثانیا ناشی از کار و دست رنج باشد نه ارث و مواردی از این دست.
پیشنهاد مطالعه: برای آشنایی با نکات حقوقی بیشتر مطلب چگونه میتوان مهریه را بعد از عقد تغییر داد؟ را مطالعه کنید.
ناشناس
۲۰ فروردین ۱۴۰۱ در ۱۲:۵۴ ب٫ظ