علائم حیاتی معیارهای اندازهگیری برای عملکردهای پایه و اساسی در بدن هستند. امروز در مجله دلتا به روشهای بررسی علائم حیاتی میپردازیم. چهار نشانه و علائم اصلی در بدن وجود دارند که توسط پزشکان متخصص ارائهشده است و شامل موارد زیر هستند:
- دمای بدن
- ضربان نبض
- تعداد تنفس
- در برخی موارد فشارخون
بررسی علائم حیاتی، دمای بدن
دمای طبیعی بدن یک فرد با دیگری بر اساس جنسیت، میزان فعالیت، مصرف غذا و مایعات، زمانهای مختلف از روز و در خانمها طبق چرخه قاعدگی متفاوت است.
دمای بدن تقریبا بین ۳۶.۵ درجه سانتیگراد تا ۳۷.۲ درجه سانتیگراد برای یک فرد نسبتا جوان و سالم است.
برای اندازهگیری دمای بدن به دماسنج نیاز دارید. میتوانید از طریق راههای زیر دمای بدن را اندازهگیری کنید:
- دهان
- مقعد
- زیر بغل
- گوش
- پوست
گاهی اوقات دمای بدن در اثر عوامل مختلفی مثل تب، بالا پایین میشود. زمانی که دمای بدن یک درجه از حالت حداکثری بالاتر برود یعنی فرد به تب مبتلا شده است.
بررسی علائم حیاتی، ضربان نبض
زمانی که قلب، خون را به سمت رگها میبرد، این رگها گشاد میشوند و درنتیجه اندازهگیری نبض، میزان ضربان قلب را نشان میدهد.
قدرت نبض
یک نبض نرمال برای یک فرد سالم تقریبا باید بین ۶۰ الی ۱۰۰ بار در هر دقیقه ضربان داشته باشد. گاهی اوقات ضربان قلب به دلیل ورزش کردن، بیماری، آسیبدیدگی و یا غلبه احساسات کاهش و افزایش پیدا میکند. خانمها از ۱۲ سال به بالا عموما ضربان قلب تندتری نسبت به مردان دارند.
ضربان نبض را چگونه اندازهگیری میکنند؟
نبض را میتوان در دو طرف گردن، داخل آرنج یا در کمر یافت. بسیاری از افراد نیز بهراحتی از طریق مچ دستشان، نبض خود را اندازهگیری میکنند. برای گرفتن نبض اول از همه باید از نوک انگشتان اول و دوم دست خود استفاده کنید. آن را بهآرامی روی رگها فشار دهید تا جایی که نبض را پیدا کنید و سپس زمانی که عقربه ثانیه شمار روی عدد ۱۲ ایستاد، شروع به شمردن نفس کنید تا ۶۰ ثانیه تعداد نبضهای فرد را شمارش کنید.
بررسی علائم حیاتی، سرعت تنفس
سرعت تنفس یعنی تعداد نفسهایی که فرد در هر دقیقه میکشد. این سرعت معمولا زمانی اندازهگیری میشود که فرد در حال استراحت است و به راحتی میتوان تعداد تنفس او را در هر دقیقه شمرد که معمولا با هر بار بالا رفتن قفسه سینه او حساب میشود.
سرعت تنفس ممکن است با تب، بیماری و دیگر مشکلات پزشکی افزایش پیدا کند. زمانی که تنفس را اندازهگیری میکنید، حتما باید به مشکلات تنفسی نیز توجه داشته باشید که اندازهگیری دقیقتری به دست بیاورید. تنفس طبیعی برای افراد جوان و سالم حدودا بین ۱۲ تا ۱۶ تنفس در دقیقه است.
بررسی علائم حیاتی، فشارخون
هنگام اندازهگیری فشارخون، دو عدد ثبت میشود. عدد بالاتر فشار سیستولیک نامیده میشود که به فشار درون رگها مربوط است. فشارخون بالا مستقیما خطر حملات قلبی، نارسایی قلب و سکته را افزایش میدهد. بیماری فشارخون بالا معمولا به مرحله یک و دو تقسیم میشود.
معمولا فشارخون شامل دستهبندیهای زیر میشود:
- فشارخون طبیعی: زمانی است که فشار سیستولیک کمتر از ۱۲۰ و دیاستولیک کمتر از ۸۰ باشد.
- فشارخون بالا: زمانی است که فشار سیستولیک ۱۲۰ تا ۱۲۹ و فشار دیاستولیک کمتر از ۸۰ باشد.
- مرحله یک: زمانی است که فشار سیستولیک ۱۳۰ تا ۱۳۹ و فشار دیاستولیک بین ۸۰ تا ۸۹ باشد.
- مرحله دو: زمانی است که فشار سیستولیک ۱۴۰ یا بیشتر و دیاستولیک ۹۰ یا بالاتر باشد.
پیشنهاد مطالعه: از شما دعوت میکنیم مطلب تپشقلب را با خوراکیهای در دسترس کنترل کنید را بخوانید.
ناشناس
۱۰ خرداد ۱۴۰۱ در ۹:۲۷ ب٫ظ
ناشناس
۱۰ اسفند ۱۴۰۰ در ۴:۵۳ ق٫ظ
ناشناس
۵ اسفند ۱۴۰۰ در ۸:۲۴ ب٫ظ
ناشناس
۵ اسفند ۱۴۰۰ در ۴:۵۵ ب٫ظ
ناشناس
۵ اسفند ۱۴۰۰ در ۲:۴۷ ب٫ظ
ناشناس
۵ اسفند ۱۴۰۰ در ۲:۲۱ ب٫ظ