تمکین وظیفهای است که بر عهده زوجین گذاشته شده است و این وظیفه حقی است برای طرف مقابل، اما ایفای این وظیفه، مطلق و بی حد و مرز نیست بلکه در قانون و شرع مواردی برای مجاز بودن عدم تمکین از جانب زن مشخص شدهاست. در این مطلب از مجله دلتا به موضوع عدم تمکین جنسی زن میپردازیم.
انواع تمکین
در عرف حقوقی و قانونی ما تمکین در دو معنای تمکین عام و تمکین خاص به کار برده میشود که معانی متفاوتی هم دارند . از همین رو شناخت انواع تمکین اعم از تمکین عام و تمکین خاص و مصادیق آنها موضوع بسیار مهمی است.
تمکین عام
از آن جهت که طبق قانون ریاست خانواده با شوهر است، تمکین عام به معنای پذیرش شوهر در مسائل کلی روابط خانوادگی است.
تمکین خاص
تمکین خاص از شوهر به معنای روابط زناشویی میان زوجین است.
موارد قانونی عدم تمکین زن از مرد
موانع مشروع برای تمکین
درصورتیکه بودن زن با شوهر در یک منزل خوف و ضرر بدنی یا مالی یا شرافتی برای زن داشته باشد او میتواند منزل را ترک کند و به منزل دیگری برود.
حق سکونت زن و خودداری از تمکین
درصورتیکه حق سکونت به زن داده شده باشد زن میتواند از حضور در منزل شوهر خوداری کند و شوهر را ملزم به حضور در خانهای کند که او تعیین مینماید.
نداشتن منزل مستقل و مناسب
درصورتیکه شوهر منزل مناسب با وضعیت زن برای سکونت او پیدا نکند، دراینصورت زن میتواند به خانه شوهر نرود.
ابتلای شوهر به امراض مقاربتی و جنسی
ماده ۱۱۲۷ قانون مدنی اعلام می دارد “هر گاه شوهر بعد از عقد مبتلا به یکی از مریضیهای مقاربتی و جنسی گردد، زن حق دارد که از نزدیکی با او خوداری و امتناع نماید، امتناع به علت مذبور مانع از حق نفقه نخواهد بود”. اگر به مطالب طلاق علاقه دارید به مطلب در این شرایط شوهر میتواند حق طلاق را باطل کند مراجعه کنید.
بیماری زن و عدم تمکین
درصورتیکه زن بیمار باشد و نزدیکی جنسی با شوهر را پزشک منع نماید یا در عادت زنانگی باشد زن می تواند از نزدیکی خوداری نماید.
انجام تکالیف واجب
هرگاه زن برای انجام تکلیف مذهبی واجب، اجازه بیرون رفتن از منزل، از شوهر بخواهد و شوهر اجازه ندهد زن میتواند خارج شود و این امر موجب نشوز او نمیشود.
خروج برای درمان زن
هرگاه پزشک خروج زن را از منزل برای مداوا لازم بداند و شوهر اجازه ندهد، زن میتواند خارج گردد و این امر از موارد نشوز نیست. مانند آنکه زن مبتلا به بیماری گردد که برای مداوا باید به بیمارستان یا خارج از کشور برود.
پیشنهاد مطالعه: برای آشنایی با نکات حقوقی مطلب آیا کشتن زن خیانتکار مجازات دارد؟ را مطالعه کنید.
ناشناس
۴ اسفند ۱۴۰۰ در ۱۰:۰۹ ب٫ظ
شعرباف
۲ اسفند ۱۴۰۰ در ۵:۲۹ ب٫ظ
حسین
۱۷ بهمن ۱۴۰۰ در ۴:۰۳ ق٫ظ
تشکرازمجله دلتا
فاطمه یزدیان
۱۸ بهمن ۱۴۰۰ در ۹:۱۹ ق٫ظ
ممنونم از شما
ناشناس
۱۰ بهمن ۱۴۰۰ در ۸:۱۳ ق٫ظ
ناشناس
۶ بهمن ۱۴۰۰ در ۱۲:۴۷ ب٫ظ
ناشناس
۴ بهمن ۱۴۰۰ در ۹:۴۰ ب٫ظ