در انتهای شرقی صحرای سوزان و متروک تاکلاماکان (Taklamaka Desert) و صدها کیلومتر آن طرفتر از اولین سکونتگاه انسانی، بقایای سنگ قبرهایی چوبی از دل خاک بیرون زدهاند که نشانهای از وجود یک قبرستان ۴ هزار ساله در این منطقه دارند. برای آشنایی با گورستان صحرای تاکلاماکان در چین، با مجله دلتا همراه شوید.
گورستان صحرای تاکلاماکان در چین
گورستان ترسناک و دور افتاده صحرای تاکلاماکان، بر بلندای یک تپه ماسهای بسیار بزرگ قرار گرفته است. چوبهایی که از میان ماسههای این کویر سر برآوردهاند، در واقع سنگ قبرهایی هستند که در طول زمان به دلیل باد و طوفانهای شن شدید، صدمات زیادی دیدهاند. تابستانهای بسیار خشک، زمستانهای بسیار سرد و وجود شن و ماسه، در طول زمان باعث شدهاند تا جنازههایی که در این قبرستان دفن شدهاند، سالم بمانند. به طوری که هنوز هم میتوان خطوط چهره و قیافه این افراد را به خوبی تشخصیص داد.
یکی از اجساد مومیایی
یکی از این اجساد مومیایی شده، “زیبا روی ژیائوهی” (Beauty of Xiaohe) نام دارد. به نظر میرسد که این زن در زمان حیاتش یکی از زیباترین افراد این منطقه بوده است. بدن او بسیار سالم باقی مانده است، به طوری که حتی مژههای فر خورده او هنوز هم مشخص هستند. گورستان صحرای تاکلامان در چین، در اوایل قرن بیست میلادی به وسیله یک شکارچی محلی به نام “Ördek” کشف شده است. این شکارچی بومی، هنگامی که در حال گشت و گذار در منطقهای از صحرای تاکلاماکان چین بود، ناگهان با منظره عجیب چوبهایی از خاک در آمده و بقایای استخوانها و اجساد انسانی رو به رو شد. او در این زمان بسیار وحشت زده شد و سریعا کویر را ترک کرد و دیگر به آنجا بازنگشت.
تلاش کاوشگر و باستان شناس سوئدی
چند دهه بعد، یک کاوشگر و باستان شناس حرفهای سوئدی به نام “Folke Bergman” در حال مطالعه صحرای تاکلاماکان برای یافتن نشانههایی از جاده ابریشم بود، که شخصی او را با Ördek آشنا کرد. Ördek قبول کرد که راه گورستان صحرای تاکلاماکان را به او نشان بدهد، ولی حاضر نشد تا خودش دوباره به آن مکان باز گردد. برگمن پس از ماهها تلاش، سرانجام این گورستان را پیدا کرد و نام “گورستان اوردک” را بر آن نهاد.
برگمن در حفاریهای خود حدود ۱۲ جنازه را از دل خاک بیرون کشید. او همچنین حدود ۲۰۰ اثر باستانی را از این منطقه کشف کرد.
طبق گفتههای برگمن، پس از اینکه این اجساد در این تابوتهای عجیب قرار داده میشدند، روی این تابوتها را با چرم خالص گاو میپوشاندند و آنها را به همراه سبدهایی پر از گندم و سایر دانههای خوراکی در دل ماسههای کویر دفن میکردند. بعد از دفن کردن اجساد، آنها سنگ قبرهایی چوبی را برای شناسایی قبور درون ماسهها قرار میدادند.
دومین حفاری در گورستان صحرای تاکلاماکان
این قبرستان تقریبا تا سال ۲۰۰۰ میلادی به فراموشی سپرده شد، تا اینکه دوباره گروهی از باستان شناسان چینی به این منطقه سفر کردند. آنها متوجه شدند که کشف برگمن، بسیار بزرگتر و ارزشمندتر از چیزی است که تصورش را میکردند. آنها صدها جسد باستانی را از لایههای مختلف زمین به بیرون کشیدند، اجسادی که به عنوان سالمترین مومیاییهای کشف شده در منطقه Tarim Basin چین شناخته میشوند. به گفته باستان شناسان چینی، تا به حال در هیچ سایت باستانی در دنیا، این حجم از اجساد سالم و مومیایی شده کشف نشدهاند. دانشمندان در حفاریهای خود همچنین مجسمههای چوبی به شکل انسان و حیوانات، ماسکهای کوچک چوبی و اشیای ارزشمند دیگری هم کشف کردند.
یکی از ویژگیهای جالب این قبرستان
یکی از ویژگیهای جالب توجه این قبرستان این است که با اینکه گورستان صحرای تاکلاماکان در چین قرار دارد، ولی جنازههایی که در آن دفن شدهاند، بیشتر شبیه به افراد اروپایی هستند که موهایی قهوهای دارند. آزمایش این مومیاییها نشان داد که نسل مادران این اجساد به مردم چین باز میگردد، در حالی که پدران آنها افرادی از نژاد اروپایی بودهاند. دانشمندان معتقدند که جمعیتی از اروپا و سیبری، در حدود ۴ هزار سال قبل با مردمانی از شرق آسیا ازدواج کردهاند.
پیشنهاد مطالعه: برای مطالعه بیشتر مطالب دانستنی مطلب ملاقات با مرد جگرخوار در دنیای مردگان! را بخوانید.
ناشناس
۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۱ در ۹:۵۹ ب٫ظ
ناشناس
۱۷ فروردین ۱۴۰۱ در ۱۰:۱۳ ب٫ظ
ناشناس
۲۷ اسفند ۱۴۰۰ در ۱۰:۵۲ ب٫ظ
ناشناس
۲۲ آذر ۱۴۰۰ در ۱۰:۳۸ ب٫ظ
ناشناس
۲۱ آذر ۱۴۰۰ در ۱۱:۲۳ ق٫ظ
ناشناس
۲۱ آذر ۱۴۰۰ در ۰:۲۰ ق٫ظ
ناشناس
۲۰ آذر ۱۴۰۰ در ۹:۰۰ ب٫ظ
من به کتاب وخواندنکتاب.علاقه.زیادی.دارم مخصوصا.کتابهای تاریخی.واز مجله دلتا خیلی ممنونم مطالب تاریخی در اختیارمان میگذارد
فاطمه یزدیان
۲۱ آذر ۱۴۰۰ در ۸:۵۷ ق٫ظ
ممنونم از همراهی شما
ناشناس
۲۰ آذر ۱۴۰۰ در ۶:۵۹ ب٫ظ
ناشناس
۲۰ آذر ۱۴۰۰ در ۶:۵۹ ب٫ظ
ناشناس
۲۰ آذر ۱۴۰۰ در ۶:۲۱ ب٫ظ
عالی
فاطمه یزدیان
۲۱ آذر ۱۴۰۰ در ۸:۵۵ ق٫ظ
ممنونم از همراهی شما
ناشناس
۲۰ آذر ۱۴۰۰ در ۶:۱۰ ب٫ظ
ناشناس
۲۰ آذر ۱۴۰۰ در ۵:۴۲ ب٫ظ
عالیه
فاطمه یزدیان
۲۱ آذر ۱۴۰۰ در ۸:۵۷ ق٫ظ
ممنونم