اگر در مدت اجارهنامه هر کدام از طرفین فوت کنند، ممکن است شرایط قرارداد بهطور کلی تغییر کند. بدون شک، قراردادی که توسط طرفین امضا شده است، شخص موجر و مستاجر را معرفی میکند. بنابراین، مسئولیت این قرارداد به عهده دو شخصی است که قرارداد را امضا کردهاند. حال به نظر شما، بعد از فوت هر کدام از این دو شخص مسئولیت قرارداد به عهده چه اشخاصی خواهد بود؟ در این نوشتار از مجله دلتا به موضوع تاثیر فوت مستاجر در عقد اجاره میپردازیم.
آیا قرارداد اجاره با فوت طرفین فسخ میشود؟
براساس ماده ۴۹۷ قانون مدنی اگر مستاجر فوت کند یا مرگ موجر پیش بیاید، قرارداد اجاره با فوت آنها باطل نمیشود.
قرارداد اجاره یک عقد لازم است. لازم بودن این قرارداد، به این معنی است که موجر و مستاجر تا پایان مدت قرارداد، ملزم خواهند بود که به آن عمل کنند.
حال اگر پیش از مدت تعیین شده برای قرارداد، هر کدام از طرفین فوت کنند، باز هم شرط لازم بودن قرارداد، برقرار است.
البته باید ذکر کنیم که در صورت وجود چند شرط بعد از فوت موجر یا مستاجر، قرارداد اجاره نیز باطل میشود.
شرط مباشرت در قانون فوت مستاجر
اگر در حین نوشتن قرارداد، شرط گذاشته شود که اجاره به شرط مباشرت مستاجر است، پس از فوت مستاجر، مالک میتواند قرارداد اجاره را باطل اعلام کند.
شرط مباشرت به این معنی است که ملک استیجاری، فقط توسط مستاجر استفاده شود. با مرگ مستاجر، عملا یکی از طرفین قرارداد وجود ندارد. در این شرایط، با توجه به ماده ۴۹۷، میتوانید قرارداد را فسخ کنید.
شرط طول عمر موجر در اجارهنامه
فوت موجر در عقد اجاره، دو حالت را ایجاد میکند. اگر در متن قرارداد به شرط عمر موجر اشاره شده باشد، قرارداد صرفا در زمان حیات او انجام شود.
بنابراین، با فوت در اجاره، قرارداد باطل میشود. این شرایط اغلب زمانی ایجاد میشود که شخص ثالث وجود داشته باشد. یعنی شخصی به غیر از موجر، مالک ملک اجارهای باشد. در این شرایط، به محض فوت موجر، قرارداد باطل خواهد بود.
صلح عمری مالک پیش از عقد اجاره
یکی از متداولترین عواملی که به موجب آن شرط طول عمر برقرار میشود، صلح عمری است. اگر مالک، ملک خود را صلح عمری کرده باشد، به این معنا است که فقط در طول عمر میتواند از منافع ملک استفاه کند. یعنی ملک را اجاره دهد یا از آن به نحو دیگری بهره ببرد.
در چنین شرایطی با فوت مالک، حق بهره برداری از این اموال به متصالح میرسد و به این ترتیب، قرارداد اجاره نیز باطل میشود.
پیشنهاد مطالعه : برای آشنایی بیشتر با نکات حقوقی در این زمینه، اختیارات قانونی که شما در معاملات دارید مطالعه کنید.
ناشناس
۱ آبان ۱۴۰۰ در ۱۰:۰۴ ب٫ظ
ناشناس
۲۰ مهر ۱۴۰۰ در ۹:۲۴ ب٫ظ