فضولی ملکی موقوف! گاهی افراد با ملک دیگران بهگونهای برخورد میکنند که گویا مالک هستند. مثلا بجای او میفروشند، اجاره میدهند، فسخ میکنند، در آن درختکاری یا زراعت میکنند، درختان یا محصول آن را قطع میکنند یا حتی در آن ملک ساخت وساز میکنند در حقیقت نوعی فضولی ملکی نسبت به ملک دیگری انجام میدهند،طبق قانون و با توجه به نوع فعلی که فرد در جهت فضولی ملکی مرتکب شده ما با سه موضوع روبهرو هستیم: تصرف عدوانی، معاملهی فضولی و درصورتی که همراه با سوءنیت باشد عنوان مجرمانهی فروش مال غیر و یا اگر هدف او نگهداری یا سودبردن از ملک غیرباشد شامل تعاریف ادارهی فضولی مال غیر یا استیفای ناروا خواهد شد. این مطلب را درچهار بخش کلیات ، فضولی ملکی در تصرف عدوانی، فضولی ملکی در معامله فضولی و فضولی ملکی در ادارهی فضولی مال غیر بررسی می کنیم .
بخش اول :کلیات
در این بخش قصد داریم به طور مختصر مفهوم فضولی ملکی را شرح دهیم و در بخشهای آینده به بررسی کلی مصادیق آن بپردازیم .
فضولی ملکی در تصرف عدوانی
تصرف عدوانی یک اصطلاح حقوقی است که در معنای به زور گرفتنِ یک زمین یا ملک از مالکِ آن یا کسی که از طرف مالک به طور قانونی دارای اختیار است بکار میرود، یعنی با رضایت مالک، ملک را تصرف کرده باشد و دیگری بدون رضایت مالک یا متصرف، ملک را از اختیار آنان خارج کند و به این طریق در ملک او فضولی ملکی کند. اگر فردی ادعا دارد که کسی ملک او را به زور و بدون مجوز قانونی از او گرفته است، باید از طریق مراجع قانونی، برای پس گرفتن ملک خود اقدام کند.
ادعا کننده باید ثابت کند که ملک مورد نظر قبل از آن و با مجوز قانونی در تصرف و اختیار او بوده است. از نظر حقوقی باید توجه داشت که مدت زمان تصرف سابق مدعی باید به اندازهای باشد که او عرفاً متصرف شناخته شود و این مدت براساس زمان و مکان میتواند متفاوت باشد.
هیچ کس حق ندارد ملکی را که در مالکیت و یا در تصرف قانونی و اختیار دیگری است عدوانی یا به زور و باقدرت شخصی تصاحب و تصرف کند مگر اینکه از طریق مراجع قانونی و تحت شرایطی این کار را انجام دهد در غیر اینصورت غاصب محسوب میشود و به عنوان متصرف عدوانی تحت پیگرد قرارمیگیرد. در بخش دیگر به تفصیل به شرح این موضوع پرداخته میشود.
فضولی ملکی در معامله فضولی
معامله فضولی به معنای آن است که شخصی با ملک دیگری و یا منفعت ناشی از ملک دیگری بدون رضایت مالک معامله کند اعم از اینکه آن را به دیگری منتقل کند و یا ببخشد. در معامله فضولی فرقی نمیکند خود ملک معامله و منتقل شده باشد یا منفعت آن، به هر حال نوعی فضولی ملکی مرتکب شده است مثلا اگر فقط ملک اجاره داده شده باشد از آنجا که اجاره، انتقال منفعت ملک است نه انتقال خود ملک، باز هم معامله فضولی محسوب می شود که اگر با سوءنیت همراه باشد عنوان مجرمانهی فروش مال غیر را دارد که قابل تعقیب کیفری است.
در فروش مال غیر، خریدار ممکن است مجرم شناخته شود! با این توضیح که اگر خریدار از معامله اطلاع داشته باشد مجرم است و باید علاوه بر پس دادن ملک، خسارات وارد بر مالک را نیز بپردازد.
مالک نیزباید تا یک ماه پس از اطلاع از انتقال مال خود به دیگری اظهار نامهای بنویسد و مالکیت خود را از این طریق به اطلاع خریدار برساند، در غیر اینصورت او نیز شریک جرم شناخته شده زیرا از نظر قانون اینگونه بهنظر میرسد که وی با فروشنده تبانی کرده تا از خریدارِ نا آگاه کلاهبرداری کند.به تفصیل در بخش مربوطه به تشریح این مطلب پرداخته میشود.
فضولی ملکی در ادارهی فضولی ملک غیر
اداره فضولی ملک غیر، عبارت از عملیاتی است که شخص، با حسننیت و با انگیزه خیرخواهی، یا برای سود رساندن به مالک از طریق اداره کردن ملک انجام میدهد. اما اگر مالک، به شخصی اختیار دخالت و ادارهی ملک خود را نداده باشد یا با اقدام خاص او مخالفت کند، دیگر نمیتوان اقدام چنین شخصی را به سود مالک و خیرخواهی شمرد. در واقع بهتر است بگوئیم فضولی ملکی کرده است، قانون نیز چنین فردی را مدیر فضولی شناخته و با او طبق قوانین برخورد میکند. اگر مدیر فضولی در این میان نفعی برده باشد از نظر حقوقی استفاده بلاجهت یا استیفای ناروا گفته میشود که آثار قانونی خود را دارد. که به تفصیل دربخش خود به آن میپردازیم.
برای دیدن مطالب بیشتر به دانستنیهای حقوقی مجله دلتا مراجعه کنید.
لیلا
۱۸ دی ۱۳۹۷ در ۰:۵۸ ق٫ظ
عالی
یلدا صدرالحسینی
۱۹ دی ۱۳۹۷ در ۱۰:۲۳ ق٫ظ
سپاسگزارم.