فسخ قرارداد خرید ملک در واقع به معنای از بین بردن و بر هم زدن قرارداد بهطور ارادی است، دراصطلاح حقوقی به فسخ قرارداد انحلال ارادی نیز گفته میشود زیرا طرفین معامله میتوانند با توافق یکدیگر در صورت بروز شرایطی معامله را بر هم بزنند، گاهی ممکن است این اختیار را فقط بهیکی از طرفین و یابه شخص غیر از طرفین بدهند.
نکتهای که باید در مورد داشتن حق فسخ قرارداد خرید ملک بدانید این است که باید در قولنامهی شما حق فسخ ذکر شده و به امضای هر دو طرف معامله رسیده تا قابل اجرا باشد.
کسانیکه درخرید همیشه تردید دارند و بعد از اینکه چیزی را میخرند معمولاً آن را بازپس میدهند، باید بدانند که درخرید ملک چنین کاری امکانپذیر نیست و فقط با داشتن اختیاراتی که قانون میدهد اجازهی فسخ قرارداد خرید ملک را دارند.
فسخ قرارداد خرید ملک دو جانبه
اگر همان دونفری که قرارداد را منعقدکردهاند با هم توافق کنند که در شرایطی قرارداد را برهم بزنند، به این عمل اقاله گفته می شود اقاله فقط مربوط به طرفین قرارداد است و کسی دیگر این اختیار را ندارد حتی اگر یکی از دوطرف فوت کند ورثهی آنها نمیتوانند قرارداد را بر هم بزنند در حالی که در فسخ قرارداد چنین نیست و حق فسخ قرارداد به ورثه منتقل میشود.
در قرارداد خرید ملک نیز دو طرف میتوانند در زمان حیات خود قرارداد را اقاله کنند و فرق آن با فسخ قرارداد در این است که هرکدام از دو طرف هر چیزی را که بهواسطهی فسخ قرارداد خرید ملک بدست میآورد با اقاله به طرف مقابل باز پس میدهد.
ازبین رفتن کلیهی اختیارات فسخ
عبارتی که در اکثر قراردادهای خرید ملک با عنوان ” اسقاط کافهی خیارات“نوشته میشود به معنای ازبین رفتن کلیهی اختیارات معامله و متشکل ازچند کلمه است؛ اسقاط به معنی ساقط کردن و کافه با تشدید ف به معنی تمام است خیارات جمع خیار و به معنی حق فسخ است.
همان طور که گفته شد طرفین قرارداد میتوانند با هم توافق کنند که در صورت بروز شرایطی قرارداد را فسخ نمایند اما اگر در متن قرارداد نوشته شود اسقاط کافهی خیارات، هر یک از طرفین که امضا کرده باشند، در واقع کلیهی حقوق قانونی خودرا نسبت به قرارداد از دست میدهند.
مانند آن که در صورت مشاهدهی نواقص و معایبی پس از خرید ملک، به موجب قانون، خیار فسخ برای ذینفع به وجود میآید و یا در مواردی که یکی از دو طرف بعداز قرارداد متوجه شود ملک را ارزانتر فروخته یا گرانتر از معمول خریده حق فسخ قرارداد خرید ملک برای او بوجود میآید اما درصورتی که در متن قرارداد اسقاط کافهی خیارات ذکر شده و به امضای طرفین رسیده باشد دیگر آنها نمیتوانند قرارداد را بر هم بزنند. بهتر است طرفین در انتهای فرم مبایعهنامه در قسمت توضیحات به وجود خیاراتی برای خود اشاره کنند مثلا بنویسند: خیار عیب ساقط نگردیده است. در این صورت با وجود عبارت اسقاط کافهی خیارات در برگ مبایعهنامه، حق استفاده از خیار عیب در صورت لزوم به هنگام فسخ قرارداد خرید ملک برای طرفین باقی میماند.
برای دیدن مطالب بیشتر در مورد دانستنی های حقوقی ملکی از مجله دلتا دیدن کنید.
حیدری
۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۸ در ۳:۵۴ ب٫ظ
با سلام و درود و خسته نباشید
باز هم باید باید از حضور شما بزرگواران که در این عرصه فعالیت میکنید تشکر و قدردانی نمایم
اطلاعات خوبی در اختیار ما قرار میدهید
با سپاس از مدیر و مسئول مجموعه دلتا جناب اقای تقوی