هر فردی در طول زندگی خود اموال و داراییهایی دارد که بعد از مرگ وی این اموال به وراث قانونی او میرسد مگر در مواردی خاص که برخی افراد از متوفی ارث نمیبرند.

یکی از مسائل بسیار مهمی که بعد از فوت، ورثه با آن روبهرو هستند مسئله تقسیم ارث است. قانون مدنی بهطور کامل مشخص کرده است به هر فرد چه میزان از ارث تعلق بگیرد. از مواردی که در قانون مدنی به آن اشاره شده است بحث موانع ارث است. در واقع یعنی مواردی که باعث میشود به برخی از افراد ارث نرسد. در این نوشتار از مجله دلتا به بررسی محروم شدن از ارث میپردازیم.
کدام افراد از ارث محروم میشوند؟
- قتل متوفی: طبق ماده ۸۸۰ قانون مدنی، قتل یکی از موانع ارث است. به این نحو که اگر فردی مورث خود (شخصی که اگر فوت کند از او ارث میبرد) را عمدا به قتل برساند، دیگر از او ارثی نمیبرد. تفاوتی ندارد این قتل مستقیم یا به واسطه باشد. همچنین چه قاتل تنها این عمل را انجام داده باشد چه با همکاری و شراکت دیگران در این قضیه تفاوتی ایجاد نمیکند.
- لعان: از موارد دیگری که موانع ارث است میتوان به لعان اشاره کرد. لعان یعنی اگر مردی انتساب فرزند خود را انکار کند و به همسر خود تهمت زنا بزند. در این شرایط رابطه ارثبری میان آنها از بین میرود. به بیان دیگر زن و شوهر بعد از لعان از یکدیگر ارث نمیبرند. همچنین رابطه ارثبری فرزند با مرد نبز از بین میرود. یعنی در این شرایط نه پدر از فرزند ارث میبرد نه فرزند از پدر. در این شرایط، چنین فرزندی تنها از خویشاوندان مادری خود ارث میبرد و متقابلا خویشاوندان مادری نیز از او ارث خواهند برد.
- ولادت از زنا: طبق ماده ۸۸۴ قانون مدنی فرزندی که حاصل از رابطه نامشروع و زنا است از پدر و مادر و اقوام آنان ارثی نمیبرد.
- جنین: یکی دیگر از موانع ارث جنین است. مطابق ماده ۸۷۸ قانون مدنی هرگاه در هنگام فوت مورث، جنینی وجود داشته باشد که زنده به دنیا آمدن او موثر در تقسیم ارث باشد و به عبارتی مانع از ارث تمام یا برخی دیگر از ورثه باشد، تقسیم به عمل نمیآید تا وضعیت جنین نیز مشخص شود.
- غایب مفقودالاثر: مطابق ماده ۸۷۹ قانون مدنی اگر بین وراث، غایب مفقودالاثر وجود داشته باشد، سهم او کنار گذاشته میشود تا وضعیت او روشن شود.
پیشنهاد مطالعه: برای آشنایی با نکات حقوقی بیشتر مطلب مادرشوهر بیشتر ارث میبرد یا همسر متوفی را مطالعه کنید.