در تحسین زیباییهای معماری مسجد شیخ لطف الله همین بس که وقتی چشمانت را مقابل کاشیها قرار میدهی، دلت را شیفته و چشمانت را خیره میکند. “لویی کان” معمار برجسته جهان در وصف این اثر مینویسد: «من فقط در عالم خیال و با جوهری از طلا و نقره میتوانم چنین اثری را تصور کنم». به راستی این بنا چیست که همه را متحیر کرده است؟
به گزارش مجله دلتا، مسجد شیخ لطف الله، ۴۰۰ سال پیش در اصفهان واقع در ضلع شرقی میدان نقشجهان و مقابل کاخ عالیقاپو ساخته شده است. خطوط اسلیمی (خطوط هندسی منظم)، گنبد کم ارتفاع مسجد را به طرز باشکوهی تزئین کرده است و هماهنگی بی نظیری را در نقش و طرح و رنگ به نمایش می گذارد.
نکته قابلتوجه این است که این مسجد نه مناره دارد و نه شبستان و در عین حال گردترین گنبد جهان را دارد که به عنوان یکی از زیباترین گنبدهای دنیا از آن یاد میشود و در طول روز به سه رنگ خاکی، صورتی و خاکستری در میآید. معمار این بنا «محمدرضا اصفهانی» به شکلی هنرمندانه، فضایی نورانی و عرفانی را خلق کرده است .
نبود مناره بر فراز مسجد
نبود مناره در کنار گنبد، سوالی است که شاید ذهن خیلیها را به خود مشغول کند، چون در همه مساجد مناره جزء جدانشدنی از معماری است. پیش از اسلام، مناره نمادی برای جهتیابی روی ساختمانها ساخته میشد و خبر از وجود یک شهر را میداد و کاروانها به این روش مسیر خود را پیدا میکردند. اما بعد از اسلام، مناره و گلدسته نماد مسجد بود و از این مکان مردم را برای ادای فریضه نماز فرا می خواندند. اما از آنجا که مسجد شیخ لطف الله عبادتگاهی برای درباریان و خانواده شاه بود و کسی اجازه ورود به آن را نداشت، منارهای بر فراز آن ساخته نشد تا عامهی مردم به این مسجد نیایند.
سانازشاملو
۱۴ آذر ۱۳۹۷ در ۲:۳۱ ب٫ظ
معماری بی نظیر ایرانی به به