تنبلی تخمدان
زنانی که به تنبلی تخمدان دچارند ممکن است قاعدگیهای نامنظم، طولانی، یا هورمون مردانه (آندروژن) اضافی داشته باشند. در این شرایط تخمدانها ممکن است تعدادی تجمع از مایعات ایجاد کنند و نتوانند به طور منظم تخمکگذاری را انجام دهند. در این مطلب از مجله دلتا درباره علائم، عوارض و انواع درمان آن صحبت خواهیم کرد.
علائم و نشانههای سندرم تخمدان پلی کیستیک
علائم و نشانههای تنبلی تخمدان معمولا حول و حوش اولین چرخه قاعدگی در دوران بلوغ ظاهر میشوند. در برخی موارد تنبلی تخمدان بعدها ایجاد میشود؛ برای مثال در پاسخ به افزایش وزن قابل توجه.
علائم و نشانههای سندرم تخمدان پلی کیستیک، یا همان تنبلی تخمدان، متنوع است. تشخیص سندرم تخمدان پلی کیستیک معمولا زمانی انجام میشود که دو مورد از سه نشانه زیر وجود داشته باشند:
- قاعدگی نامنظم: کم شدن تعداد، نامنظم بودن یا افزایش طول دوره قاعدگی، مهمترین نشانههای تنبلی تخمدان است.
- آندروژن اضافی: بالارفتن سطح هورمون جنسی مردانه میتواند باعث علائم ظاهری، از جمله زیاد شدن موی صورت و بدن (مَردمویی) و در مواردی آکنه شدید و طاسی مردانه شود.
- تخمدان پلی کیستیک: تخمدانها میتوانند به دلیل کیستهایی که تخمکها را احاطه میکنند، بزرگ شوند. این کیستها در واقع فولیکلهای تخمدان هستند که هر کدام یک تخمک نابالغ را در برگرفتهاند. این تخمکها در واقع هیچگاه به اندازهای که باعث قاعدگی شود بالغ نمیشوند. به این دلیل تخمدانها ممکن است کارکرد مناسبی نداشته باشند.
معمولا علائم و نشانههای سندرم پلی کیستیک در افراد چاق، شدیدتر است.
دلایل تنبلی تخمدان یا سندرم تخمدان پلی کیستیک
علت قطعی تنبلی تخمدان شناختهشده نیست. عواملی که ممکن است در ایجاد آن موثر باشند:
- انسولین اضافی: انسولین بیشتر ممکن است تولید آندروژن را افزایش دهد که به نوبه خود قاعدگی را دچار مشکل میکند. تا ۷۰ درصد از زنانی که به تنبلی تخمدان مبتلا هستند، به انسولین نیز مقاومت پیدا کردهاند.
- التهاب درجه پایین: این اصطلاح برای توصیف تولید مواد مختلف توسط گلبولهای سفید برای مبارزه با عفونت به کار میرود. تحقیقات نشان داده است که خانمهای مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک، دچار نوعی از التهاب درجه پایین میشوند که تخمدانهای پلی کیستیک را برای تولید آندروژن تحریک میکند. آندروژن نیز به نوبه خود باعث مشکلات قلبی و عروقی میشود.
- وراثت: تحقیقات نشان میدهند ژنهای خاصی ممکن است با سندرم تخمدان پلی کیستیک مرتبط باشند. بنابراین اگر در خانواده افرادی مانند مادر یا خواهر فرد به این بیماری مبتلا هستند، ممکن است شانس ابتلای آن شخص بالاتر باشد.
- آندروژن اضافی: تخمدانها با افزایش غیرعادی تولید آندروژن، باعث مردمویی و آکنه میشوند
عوارض تنبلی تخمدان
- نازایی
- دیابت بارداری یا افزایش فشار خون به واسطه بارداری
- سقط جنین یا زایمان زودرس
- بیماری کبد چرب غیر الکلی، التهاب کبدی حاد که به واسطه تجمع چربی در کبد اتفاق میافتد.
- سندرم متابولیک، مجموعهای از نشانگان شامل فشار خون بالا، قند خون بالا و سطوح غیرعادی کلسترول یا تریگلیسرید که شانس ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی را افزایش میدهند.
- دیابت نوع ۲ یا پیشدیابت
- آپنه خواب
- افسردگی، اضطراب و اختلالات خوردن
- خونریزی غیرطبیعی رحم
- سرطان پوشش داخلی رحم (سرطان مخاط رحم)
درمان تنبلی تخمدان یا سندرم پلی کیستیک
تغییر سبک زندگی
پزشک ممکن است کاهش وزن با استفاده از یک رژیم غذایی کم کالری، به همراه فعالیتهای ورزشی متعادل را توصیه کند. حتی کاهش نسبتا کم وزن، برای مثال کاهش ۵ درصد از وزن بدن، میتواند وضعیت بیمار را بهبود بخشد. کاهش وزن حتی میتواند اثربخشی داروهای تجویز شده برای سندرم تخمدان پلی کیستیک را افزایش دهد و به بهبود ناباروری کمک کند.
درمانهای خانگی
برای کاهش اثرات سندرم تخمدان پلی کیستیک یا تنبلی تخمدان، سعی کنید:
- وزنتان را کنترل کنید: کاهش وزن میتواند سطوح انسولین و آندروژن را پایین بیاورد و روند تخمکگذاری را مجددا آغاز کند. از پزشکتان در مورد کاهش وزن سوال کنید.
کاهش وزن یکی از راه های کنترل تنبلی تخمدان یا سندرم تخمدان پلی کیستیک است.
- مصرف کربوهیدراتها را کاهش دهید: رژیمهای غذایی کم-چربی، کم-کربوهیدرات سطح انسولین را کاهش میدهند. اگر به تنبلی تخمدان مبتلا هستید از پزشکتان در مورد یک رژیم غذایی کم-کربوهیدرات سوال کنید. میتوانید از کربوهیدراتهای پیچیده، که سطح قند خون را به آرامی افزایش میدهند استفاده کنید.
- فعال باشید: تمرین ورزشی به کاهش سطح قند خون کمک میکند. اگر به تنبلی تخمدان مبتلا هستید، افزایش فعالیت روزمرهتان و شرکت در یک برنامه ورزشی منظم میتواند مقاومت به انسولین را کاهش دهد یا به کل درمان کند. به این صورت هم وزن خود را تحت کنترل خواهید داشت، هم از وقوع دیابت پیشگیری خواهید کرد.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
- اگر قاعدگیتان به طرز معنیداری عقب افتاده است و باردار نیستید.
- اگر علائم سندرم تخمدان پلی کیستیک، مانند رویش بیرویه مو روی صورت و بدن، را دارید.
- اگر برای بیش از ۱۲ ماه برای بارداری، بدون نتیجه خاصی، سعی کردهاید.
- اگر علائم دیابت، مانند تشنگی و گرسنگی شدید، تاری دید یا کاهش وزن غیرمنتظره را دارید.
عسل
۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۲ در ۱۱:۳۷ ق٫ظ
دقیقا همین علایم رو داره