براساس آمار سال ۱۳۹۴، سرطان پروستات، پس از سرطان های معده و پوست، سومین سرطان شایع میان مردان ایرانی است. براساس این آمار، نزدیک به ۱۷ درصد از مردان ایرانی به این سرطان مبتلا میشوند. اگر میخواهید نکتههای بیشتری درباره پیشگیری از سرطان پروستات و نقش خوراکیها را درباره آن بدانید، همراه ما باشید.
ریسک ابتلا به سرطان پروستات، با بالا رفتن سن افزایش مییابد. حدود ۶۰ درصد از تشخیص ابتلا به این سرطان، مربوط به سنین بالای ۶۵ است. کمتر پیش میآید مردی قبل از ۴۰ سالگی به سرطان پروستات مبتلا شود. هیچ راه صددرصدی برای پیشگیری از سرطان پروستات وجود ندارد، اما شواهد نشان میدهد که رژیم غذایی نقش مهمی در این زمینه دارد. در ادامه همراه ما در مجله دلتا باشید.
مواد خوراکی مفید در پیشگیری از سرطان پروستات
گوجهفرنگی و خوراکیهای قرمزرنگ بخورید
رنگ گوجهفرنگی، هندوانه و سایر خوراکیهای قرمز، بهدلیل آنتیاکسیدان قدرتمندی بهنام لیکوپن است. بعضی مطالعات جدید حاکی از آن است، مردانی که گوجهفرنگی و سایر محصولات مبتنی بر آنرا مصرف میکنند، کمتر دچار سرطان پروستات میشوند.
سال ۲۰۱۸ مطالعهای در اسپانیا انجام شد که نشان میداد جذب لیکوپن از گوجهفرنگی پختهشده راحتتر است. گوجهفرنگی هر اندازه قرمزتر باشد، بهتر است؛ چون لیکوپن با رسیدن گوجه در آن انباشته میشود.
مصرف میوه و سبزی را جدی بگیرید
مواد مغذی و ویتامینهای موجود در میوهها و سبزیجات میتواند ریسک ابتلا به سرطان پروستات را کاهش دهد. سبزیجات سبز ترکیبی دارند که به تجزیه کارسینوژنها (Carcinogen) یا مواد سرطانزای بدن کمک میکند.
چای و سویا مصرف کنید
مطالعهای در سال ۲۰۱۴ نشان داد که مادهای مغذی بهنام ایزوفلاون با پیشگیری از سرطان پروستات در ارتباط است. ایزوفلاون در این خوراکیها وجود دارد:
- توفو (سویا)
- نخود
- عدس
- جوانه یونجه
- بادامزمینی
مردانی که چای سبز مینوشند، یا مکملهای عصاره چای سبز مصرف میکنند، کمتر از دیگران به سرطان پروستات پیشرفته مبتلا میشوند.
برای پیشگیری از سرطان پروستات قهوه بنوشید
عادت به نوشیدن قهوه، ریسک ابتلا به سرطان پروستات را کاهش میدهد. صرفنظر از اینکه بهطور کلی چند فنجان قهوه مینوشید، هر سه فنجان قهوه، احتمال ابتلا به سرطان پروستات را تا ۱۱ درصد کاهش میدهد.
البته مقدار بیشتر کافئین میتواند باعث بروز مشکلات جدی برای سلامتی شود؛ بهطور مثال، ضربان نامنظم قلب و تشنج. برخی متخصصان معتقدند نباید بیش از ۴۰۰ میلیگرم کافئین در روز مصرف کرد؛ ۴۰۰ میلیگرم کافئین، معادل چهار فنجان قهوه است.
حواستان به چربی باشد
احتمالاً بین چربیهای حیوانی و افزایش ریسک ابتلا به سرطان پروستات ارتباط است. چربی حیوانی علاوهبر گوشت در کره و پنیر هم وجود دارد. اگر امکانش را دارید، چربیهای گیاهی را جایگزین چربیهای حیوانی کنید.
این خوارکیها را جایگزین کنید:
- روغن زیتون بهجای کره
- میوه بهجای شیرینی
- سبزیجات تازه بهجای خوراکیهای بستهبندی شده و آماده
- مغزها و آجیل بهجای پنیر
سیگار را ترک کنید
احتمال بازگشت بیماری در مبتلایان به سرطان پروستاتی که سیگار میکشند، بیشتر است. ریسک مرگ ناشی از سرطان پروستات در این افراد بیشتر از سایرین است.
برای پیشگیری از سرطان پروستات ورزش کنید
اضافه وزن یا چاقی، با افزایش ریسک ابتلا به سرطان پروستات در ارتباط است.
ورزش منظم به حفظ وزن مناسب کمک میکند. افزایش توده عضلانی و سوختوساز بهتر از مزایای ورزش محسوب میشود.
اگر به صورت منظم ورزش نمیکنید، دستکم روزانه یکی از این فعالیتها را انجام دهید:
- راه رفتن
- دویدن
- دوچرخه سواری
- شنا
ورزش کردن لزوماً میتواند سخت و کسالتبار نباشد. میتوانید برنامه روزمره خود را تغییر داده یا از دوستان خود بخواهید همراهیتان کنند. اگر بتوانید محیطی جذاب به وجود آورید، ورزش را جدیتر خواهید گرفت.
با پزشک مشورت کنید
درباره احتمال ابتلا به سرطان پروستات با پزشک خود مشورت کنید. درباره این مسائل از پزشک سؤال کنید:
- با بالا رفتن سن، باید چه آزمایشهای غربالگری انجام دهید
- سابقه سرطان در خانواده
- توصیههای غذایی