رکود در بازار معاملات مسکن شهر تهران از یک تفاوت عمده بین رکود معاملاتی واحدهای مسکونی در مناطق شمالی و جنوبی پایتخت حکایت دارد. بررسی حجم آگهی خرید و فروش آپارتمان در تهران نشان میدهد تمرکز خریداران در مناطق جنوبی و حتی مناطق میانی رو به پایین شهر بیشتر شده است.
به گزارش مجله دلتا در شرایطی که بازار معاملات مسکن در رکود به سر میبرد و تقاضای مصرفی به دلیل ناتوانی خرید مسکن و ضعف قدرت خرید عملا در بازار حضور نداشته و تنها تعداد بسیار اندکی از معاملات خرید و فروش آپارتمان در تهران از سوی متقاضیان مصرفی انجام میشود، هماکنون عمده متقاضیان خرید مسکن که همان سرمایهگذاران ملکی هستند بخش قابل توجهی از تقاضای خود برای خرید مسکن را به سمت مناطق واقع در مرز دو نیمه شمالی و جنوبی پایتخت و همچنین مناطق جنوبی هدایت کردهاند. تمرکز عمده تقاضای خرید مسکن از سوی محدود خریداران مصرفی حاضر در بازار نیز عمدتا بر جست و جو برای خرید مسکن در مناطق جنوبی قرار دارد.
همین واکنش منجر به افزایش تقاضا برای خرید مسکن در مناطق جنوبی در مقایسه با مناطق شمالی در اردیبهشتماه شد. این موضوع باعث شده است که اگر چه حجم معاملات خرید مسکن در اردیبهشتماه امسال در مقایسه با اردیبهشتماه سال گذشته در بازار مسکن شهر تهران بهصورت کلی کاهش یافته است اما رکود معاملاتی در مناطق شمالی به مراتب سنگینتر از مناطق جنوبی باشد.
حجم معاملات خرید مسکن در ۲۲ منطقه شهر تهران در حالی اردیبهشتماه امسال در مقایسه با اردیبهشت سال گذشته، ۸/ ۸ درصد افت کرد که این میزان افت در تعداد معاملات خرید مسکن در این بازه زمانی در مناطق یک تا ۵ شهر تهران برابر با ۱۵ درصد بوده است. در منطقه یک شهر تهران که گرانترین منطقه پایتخت به لحاظ قیمت مسکن محسوب میشود حجم معاملات خرید آپارتمان در اردیبهشتماه امسال در مقایسه با اردیبهشتماه سال گذشته ۲۰ درصد کاهش یافت. در همین بازه زمانی تعداد معاملات خرید آپارتمان در منطقه ۵ برابر با ۱۶ درصد و در منطقه ۴ برابر با ۱۹ درصد افت همراه بود، اما در مناطق واقع در نوار مرزی دو نیمه شمالی و جنوبی تهران و همچنین مناطق جنوبی شامل مناطق ۹ تا ۲۰ پایتخت، میانگین حجم معاملات خرید آپارتمان با افت ۷ درصدی همراه شد. این موضوع نشان میدهد میزان افت حجم معاملات خرید مسکن در مناطق نیمه شمالی شهر تهران(مناطق یک تا ۵) بیش از دو برابر میزان افت تعداد معاملات خرید آپارتمان در مناطق جنوبی بوده است.
در حالی که جغرافیای رکود در بازار معاملات مسکن شهر تهران نشان میدهد عمق رکود در مناطق شمالی بیشتر از مناطق جنوبی تهران است دستکم دو علت عمده در این رابطه قابل شناسایی است. اولین علت به بیشتر بودن میزان رشد قیمت مسکن در مناطق شمالی در مقایسه با مناطق جنوبی پایتخت مربوط میشود. علت دوم آنکه اختلاف بین نرخ رشد قیمت مسکن که بین مناطق شمالی و جنوبی شهر تهران وجود داشت هماکنون کاهش یافته است.
تورم ماهانه مسکن در اردیبهشتماه در کل شهر تهران معادل ۹ درصد به ثبت رسید. این میزان تورم ماهانه مسکن در مناطق یک تا ۵ برابر با ۵/ ۸ درصد و در مناطق ۹ تا ۲۰ برابربا ۷ درصد بوده است. همچنین میزان تورم ماهانه مسکن در اردیبهشتماه در مناطق ۱۲ تا ۲۰ نیز ۸ درصد بوده است. علت کاهش اختلاف بین تورم ماهانه مسکن در مناطق شمالی و جنوبی شهر تهران از یک زاویه به بازتنظیم رابطه منطقهای سطح قیمتها در بازار مسکن و از سوی دیگر به افزایش تقاضای خرید مسکن در مناطق جنوبی نسبت به مناطق شمالی پایتخت مربوط میشود. این دو علت باعث شده است اختلافی که همواره بین نرخ رشد قیمت مسکن در مناطق شمالی و جنوبی شهر تهران وجود داشت از سمت مناطق جنوبی در حال کم شدن باشد.
پیشنهاد مطالعه : برای آگاهی از آخرین گزارش های ملکی “افت شدید آگهی ملکی در تهران” را مطالعه کنید.