به گزارش مجله دلتا، آبسه دندان کیسهای محتوی چرک است که اطراف ریشهی دندانی که عفونت کرده به وجود میآید. این مشکل در هر سن و سالی از خردسالان تا بزرگسالان بروز پیدا میکند.
آبسه خودبهخود بهبود پیدا نمیکند، بلکه نیاز به درمان دارد و برای درمان آن باید به یک دندانپزشک یا اندودنتیست (متخصص درمان ریشه دندان) مراجعه کنید. چنانچه این مشکل درمان نشود، عفونت میتواند از فک به نواحی مجاور از جمله گردن و سایر اعضای بدن سرایت کند.
علل بروز
قسمت بیرونی دندان سخت و محکم است، اما مغز دندان یا پالپ پر از مواد نرم، مانند عصب، بافتهای همبند و رگهای خونیاست و گاهی اوقات عفونت میکند. بیشتر اوقات این عفونت ناشی از موارد زیر است:
- سوراخ عمیق یا پوسیدگی دندان
- بیماری لثه
- ترکخوردگی دندان
چنانچه عفونت درمان نشود، میتواند مغز دندان را خراب کرده و منجر به آبسه شود.
علائم و نشانهها
- درد
- ورم
- قرمزی لثه
- مزه بد دهان
- درد در هنگام جویدن غذا
- درد فک
- تب
- تورم غدد لنفاوی
- مشکل در تنفس یا بلع غذا
گاهیاوقات آبسه موجب ایجاد برآمدگی جوش مانندی روی لثه میشود. اگر این برآمدگی را فشار دهید، مایع چرک از آن بیرون میریزد. همین چرک، واضحترین علامت آبسه است.
در حالیکه درد و ورم از علائم شایع این عارضه به شمار میرود، این امکان نیز وجود دارد که آبسه دندان علامت و نشانه بارزی نداشته باشد. در واقع، این امکان وجود دارد که کیسه چرک به نحوی نشت پیدا کرده باشد.
درمان آبسه دندان
چند درمان مختلف برای درمان آبسه وجود دارد که عبارتند از:
تجویز آنتیبیوتیک:
اگر عفونت از محل آبسه دندان به فک یا نواحی دورتر از آن سرایت کرده باشد، احتمالاً دندانپزشک، برای بیمار آنتیبیوتیک تجویز میکند؛ با اینحال، آنتیبیوتیک به تنهایی برای درمان آبسه دندان کافی نیست.
کشیدن دندان:
اگر متخصص درمان ریشه نتواند دندان را حفظ کند، دندان را میکشد.
عصبکشی:
شاید شنیده باشید که عصبکشی از درمانهای رایج برای آبسه دندان است. عصبکشی بهترین روش درمانی برای حفظ دندان نیز به شمار میرود.
عمل جراحی:
ممکن است برای تخلیه آبسه، نیاز به عمل جراحی باشد.
یادآوری این نکته ضروری است که چنانچه آبسه بترکد، علائم آن مانند درد کاهش پیدا میکند، با اینحال، فرد همچنان احتیاج دارد که برای درمان به یک دندانپزشک مراجعه کند.
راهکارهای پیشگیری
شما با رعایت نکات ساده بهداشت دهان و دندان میتوانید از بروز این عارضه جلوگیری کنید.
- معاینات و پاکسازی منظم دندان نزد دندانپزشک
- مسواک زدن روزانه دو بار، به مدت دو دقیقه با خمیردندان حاوی فلوراید
- کشیدن نخدادن برای تمیز کردن نقاطی بین دندانها و لثه که امکان دسترسی به آن از طریق مسواک وجود ندارد
- مراجعه به دندانپزشک در صورت داشتن دندان شل یا ترکخورده
- کاهش مصرف خوراکیها و نوشیدنیهای قندی. انواع تنقلات، شیرینیها و نوشابه موجب سوراخ شدن دندان و به نوبه خود آبسه دندان میشوند.
- کاهش مصرف میانوعدهها