امروزه موضوع شکایت از شرکت ها دغدغه بسیاری از مردم شده است. گاهی کمبود اطلاعات در زمینه شرکتهای تجاری باعث شده افراد از معامله و تنظیم قرارداد با این شرکتها خودداری کنند. بنابراین در این نوشته سعی کردیم، تعریف کاملی از شرکتهای تجاری و نحوه شکایت از شرکت ها ارائه کنیم تا راهنمای کاملی برای کسانی باشد که میخواهند از یک شرکت مطالبه حق کنند و حقوق نقض شده خود را احقاق کنند. در ادامه با مجله دلتا همراه باشید.
شخصیت حقیقی و حقوقی چیست؟
در قانون ما دو نوع شخصیت وجود دارد. شخصیت حقیقی، یک انسان است که کلیه حقوقی که برای انسان توسط قانون در نظر گرفته شده، داراست. شخصیت حقوقی معمولا سازمانها، شرکتهای تجاری و ادارات هستند. هر دو شخصیت میتوانند موضوع حق و تکلیف قرار گیرند. همانطور که اشخاص حقیقی میتوانند طرف معامله قرار بگیرند اشخاص حقوقی نیز چنین امکانی دارند. شخصیت حقوقی آنها جدای از شخصیت افرادیست که آنها را تشکیل دادهاند.
انواع شرکت های تجاری
۱. شرکتهای سرمایهای؛ که بر پایه آورده شرکا تشکیل میشود. مال و آورده شرکا اهمیت دارد، نه شخصیت آنها. در این شرکتها، در هنگام تشکیل شرکت نیز این آورده است که باید به طور دقیق میزان آن مشخص شود.
شرکتهای مختلط؛ این شرکتها نیز جز شرکتهای سرمایهای هستند. منتهی در اینها آورده مالی شرکا اهمیت بیشتری مییابد و تا حدودی شخصیت شرکا نیز در برخی از آنها مهم است.
شرکتهای اشخاص؛ شرکتهای تجاریاند که بر پایه شخصیت شرکا تشکیل میشوند. در این شرکتها شرکا دارای ارتباط نزدیکی با هماند و اغلب گروهها بر پایه اعتماد تشکیل شده است.
شرکتهای تعاونی؛ در قانون ما دو نوع شرکت تعاونی وجود دارد که تعاونی تولید و تعاونی مصرف نام دارند. اینها هم جز شرکتهای تجاری و دارای شخصیت حقوقیاند.
شکایت از شرکت ها
الف) شکایت کیفری علیه شخص حقوقی
تا پیش از تصویب قانون مجازات اسلامی ۹۲، موضوعی به عنوان مسئولیت کیفری اشخاص حقوقی وجود نداشت. ولی در این قانون مطرح شد که چنانچه جرمی به نام یا در راستای منافع شخص حقوقی، توسط نماینده آن مرتکب شود، شخص حقوقی مسئولیت کیفری دارد. اما باید دانست که مجازاتهای اعمال شده بر اشخاص حقیقی را نمیتوان بر اشخاص حقوقی اجرا کرد. برای مثال؛ نمیتوان شخص حقوقی را حبس کرد اما میتوان برای مدتی فعالیت آن را به تعلیق انداخت.
ب) شکایت حقوقی از شرکت ها
بیشتر مواقع طرح دعوا علیه شرکتهای تجاری، دعاوی حقوقی است، از قبیل الزام به انجام تعهدات قراردادی، دعاوی مالی یا ورشکستگی شرکت.
اولین مرحله برای اقامه دعوا تنظیم دادخواست است. در دادخواست طرح دعوا علیه شرکت باید مشخص شود طرفهای دعوا چه کسانی هستند و شما به عنوان خواهان، علیه چه شخصی قصد اقامه دعوا دارید. اگر مخاطب شما شرکت است پس خوانده دعوا را باید شرکت قرار دهید. در رسیدگی به این دعوا، اغلب شرکتها افرادی را به منظور رسیدگی از پیش تعیین میکنند یا مدیران شرکت وظیفه رسیدگی به شکایات از شرکت را دارند. البته شرکتهای سهامی در این امور سیستم متفاوتی برای رسیدگی نسبت به شرکتهای غیرسهامی دارند.
پیشنهاد مطالعه : برای آشنایی بیشتر با شرایط انحلال شرکت تجاری “مراحل انحلال شرکت” را مطالعه کنید.
ناشناس
۲۴ اردیبهشت ۱۳۹۹ در ۷:۰۸ ق٫ظ