وکالت بلاعزل یکی از پایدارترین نوع وکالت است که موکل به وکیل وکالت میدهد و در وکالتنامه حق عزل وکیل را از خود ساقط میکند. اما سوالی که در خصوص وکالت بلاعزل پرسیده میشود این است که، آیا زمانی که موکل فوت کند هنوز وکیل اختیاراتی دارد؟ به همین منظور در این نوشتار به بررسی این موضوع و همچنین شرط بقای وکالت بعد از فوت موکل پرداخته شده است. در ادامه با مجله دلتا همراه باشید.
وکالت بلاعزل بعد از فوت
طبق قانون مدنی وکالت بلاعزل در یکی از شرایط زیر باطل میشود.
۱.عزل موکل
۲.استعفای وکیل
۳.فوت یا جنون وکیل یا موکل
بنابراین با مرگ وکیل یا موکل، وکالت بلا عزل از بین میرود. البته در برخی موارد ممکن است تحت شرایطی وکالت مذکور بعد از فوت متوفی باقی بماند.
شرط وکالت بعد از فوت موکل
حتی در مواردی که بقا و پایداری عقد وکالت بعد از فوت موکل در وکالتنامه ذکر و بیان شود که وکالت بعد از فوت نیز باقی است، اما باز هم این شرط معتبر و قانونی نیست و وکالت باطل میشود. اما در مواردی که خرید و فروش (عقد بیع) به صورت بلاعزل انجام شود و موکل فوت کند، در این صورت وکالت باطل میشود ولی عقد بیع به قوت خود باقی است و وراث باید در دفترخانه حاضر شوند و مبیع را به نام فروشنده کنند. در صورت خودداری ورثه از حضور در دفترخانه و انتقال مبیع، خریدار باید در مراجع قضایی طرح دعوا کند. اصولا باید دانست که با وجود وکالت نامه بلاعزل حتی با فوت یا جنون هر یک از طرفها، عقد وکالت باطل می شود ولی اگر موکل فوت کند، ورثه او قائم مقام تعهدات مورث خود خواهند بود و حقی که در موضوع وکالت به وجود آمده، با فوت یا جنون موکل از میان نمیرود و با اثبات آن، ورثه موکل باید آن را به ذی حق تادیه کنند و از طرف دیگر، با فوت یا جنون وکیل حق مزبور نیز به ورثه وی منتقل میشود.
مطلب پیشنهادی : برای آشنایی بیشتر با وکالت بلاعزل مطلب “وکالت بلاعزل چیست و ابطال آن چگونه است؟” را مطالعه کنید.
مرتضی
۱۷ مرداد ۱۴۰۱ در ۲:۳۴ ق٫ظ
سلام وقت بخیر شخصی وکالت بلاعزل از ملکی را داشت، متهم ملکی داشتم،با هم قرار گذاشتیم که املاکمان را با هم تاخت بزنیم وصلح کنیم .و یکدیگر اقرار نامه هم بدهیم. مدتی بعد از انجام اینکار موکل طرف من فوت کرد .حالا یمن می گویند که وکالت تو باطل شده و دیگر اعتبار ندارد واقرار نامه هم چون از طرف وکیل بوده اعتبار ندارد .درحالی که طرف من از اختیاراتی که در وکالتنامه داشته استفاده کرده و موکلش هم درقید حیات بوده .لطفاً مرا راهنمایی کنید با تشکر
ریحانه شیشه گر
۱۸ مرداد ۱۴۰۱ در ۹:۲۷ ق٫ظ
سلام، بله وکالتنامه در صورت فوت فرد از بین میرود.
زهره امیری
۹ مرداد ۱۴۰۰ در ۰:۰۱ ق٫ظ
سلام خسته نباشیدشب بخیر من یه خانه خریدم وزدم به نام مادرم وازش وکالت نامه گرفتم صاحب زن وبچه هم هستم وکالت گرفتم که بعدازمرگش خونه به هیچ کس تعلق نگیردغیرازخودم ایا این وکالت معتبره یاخیر بیزحمت راهنمایی کنیدممنون میشم
سارا امیرانی
۹ مرداد ۱۴۰۰ در ۵:۵۵ ب٫ظ
سپاس از شما کاربر عزیز همراه.
بهتر بود صلح می کردید یا به نام خودتون نگاه می داشتید و حق انتفاع بهشون می دادید.
ناشناس
۹ اسفند ۱۳۹۸ در ۴:۱۸ ب٫ظ
فتحی
۸ اسفند ۱۳۹۸ در ۱۲:۱۶ ب٫ظ
ناشناس
۷ اسفند ۱۳۹۸ در ۷:۴۵ ب٫ظ