افسردگی انواع مختلفی دارد؛ از افسردگی های فصلی ناپایدار گرفته تا افسردگی بعد از زایمان و … مالیخولیا هم یک نوع افسردگی شدید است که معمولا با نشانه هایی مثل اختلال روانی- حرکتی، بی اشتهایی، احساس گناه و بی انگیزه بودن همراه است؛ علت، علائم و راهکار های درمان بیماری مالیخولیا چیست؟ با مجله دلتا همراه باشید.
بیماری مالیخولیا (افسردگی مالیخولیایی) چیست ؟
مالیخولیا یک کلمه یونانی به معنی اندوه است. بیماری مالیخولیا باعث میشود تا فرد احساس گناه کند و زندگی خود را بی ارزش بداند. افرادی که به این اختلال روانی مبتلا هستند، دیگر مثل قبل احساس رضایت و شادی ندارند و ممکن است شدت این بیماری در آنها آنقدر زیاد شود که فقط چیزی که به ذهنشان می رسد، خودکشی و مرگ باشد.
افسردگی مالیخولیایی به نام های دیگری مثل روانگسیختگی، مالیخولیا، اسکیزوفرنی و افسردگی ملانکولیک هم شناخته میشود که البته اگر زود تشخیص داده شود، قابل کنترل و درمان است؛ درواقع بیشتر افراد مبتلا به افسردگی مالیخولیایی، علائم عادی دارند اما در بعضی افراد هم این مشکل به صورت شدید تر و با روانگسیختگی همراه است؛ با مجله ما همچنان همراه باشید تا اطلاعات بیشتری درباره این نوع افسردگی به دست آورید.
علت بیماری مالیخولیا
این نوع از افسردگی علت مشخصی ندارد، به طور معمول، ژنتیک، سابقه خانوادگی، اختلالات هورمونی و مغزی از علت های شایع ابتلا به این نوع افسردگی است البته افراد مسن یا افرادی که سابقه ابتلا به افسردگی شدید یا بستری شدن دارند، بیشتر از دیگران در معرض ابتلا به مالیخولیا هستند.
علائم مالیخولیا
درباره نشانه ها و علائم مالیخولیا چه میدانید؟ نشانه های افسردگی و روان پریشی ممکن است با علائم مالیخولیا اشتراکاتی داشته باشند که همه این ها با تشخیص روان درمانگر و پزشک قابل کنترل است. علائم مشکوکی که خبر از افسردگی مالیخولیایی شما میدهند، ممکن است شامل این موارد باشند:
- احساس غم و اندوه طولانی مدت
- احساس گناه درونی
- تغییر خلق و خو و خواب
- احساس خستگی و کم انرژی بودن
- پرخوری یا بی اشتهایی عصبی
- اضطراب و پرخاشگری
- مشکل در تمرکز و تصمیم گیری
- احساس بیهودگی و انجام ندادن کار های عادی روزانه
- احساس ناامیدی
- کاهش وزن غیر عادی
جالب است بدانید که بیشتر این علائم هنگام صبح خود را نشان میدهند و شدید تر میشوند البته این علائم نباید با افسردگی صبحگاهی اشتباه گرفته شوند.
تشخیص مالیخولیا با تست و پرسش
اگر به روان درمانگر یا روان پزشک مراجعه کنید، ممکن است اولین اقدام برای تشخیص بیماری مالیخولیا سؤال کردن از خود شما باشد:
- هنگام بیدار شدن از خواب مشکل دارید؟
- احساس نارضایتی شما صبح ها یا بعد از ظهر ها بیشتر میشود؟
- بی خوابی های شبانه دارید؟
- یک روز معمولی از دیدگاه شما چه فاکتور هایی دارد؟
- موضوعات لذت بخش در زندگی شما چه چیز هایی است؟
- وجود چه چیز هایی در زندگی حال شما را بهتر میکند؟
- چقدر به خودکشی فکر میکنید؟
درمان مالیخولیا
افسردگی با انواع مختلف آن قابل تشخیص، کنترل و درمان است؛ مالیخولیا هم از این قاعده مستثنی نیست! برای درمان این نوع افسردگی بهتر است، اول از همه با روان پزشک و روان درمانگر مشورت کنید. یادتان باشد که همیشه اولین اقدامات درمانی را خودتان میتوانید انجام دهید؛ پس تغذیه، ورزش و رژیم غذایی مناسب را فراموش نکنید.
درمان دارویی
- این بیماری با انواع جدیدی از دارو های ضد افسردگی مانند فلوکستین (پروزاک)، سیتالوپرام (سلکسا)، پاروکستین (پاکسیل) قابل درمان است. البته مصرف این دارو های شیمیایی با تمام عوارض و فعل و انفعالات شیمیایی مغز به تشخیص و تجویز پزشک شما بستگی دارد.
- افسردگی مالیخولیایی، اول از همه به جایگزین های مناسب دارویی و گیاهی مثل ونلافاکسین برای تولید هورمون های شادی آور در مغز نیاز دارد. درواقع، این دارو ها به جایگزین شدن سروتونین (هورمون شادی) و نوراپی نفرین (هورمون استرس) در مغز کمک میکنند؛ همین مسئله باعث ایجاد حس سر خوشی در فرد میشود.
گفتگو درمانی
اگر افسردگی یا مالیخولیا دارید، همین حالا به یک مرکز مشاوره و روان درمانی مراجعه و ضمن مشاوره های انفرادی در کلاس های گروهی هم شرکت کنید؛ این کلاس ها علاوه بر اینکه احساس تنهایی شما را از بین میبرند، باعث میشوند تا تجربه های افراد دیگر را بشنوید و به این ترتیب، روند درمان شما در مسیر بهتری قرار خواهد گرفت. گفتگو درمانی به شما چه کمکی میکند؟
- توانایی مقابله با بحران ها و وقایع سخت را پیدا خواهید کرد.
- عزت نفس و اعتماد به نفس بیشتری خواهید داشت.
- دوستان زیادی خواهید داشت؛ پس در این مسیر سخت تنها نخواهید بود.
- شرکت در بحث های گروهی به شما کمک میکند تا رفتار ها و عقاید منفی را با نمونه های مثبت و سازنده جایگزین کنید.
- بهبود مهارت های فردی و ارتباطی
- احساس مدیریت و رضایت در زندگی
تولد دوباره روح شما را تبریک میگوییم؛ همین که این مقاله را خواندهاید؛ یعنی یک پله از افراد دیگر جلو تر هستید، شاید بهتر باشد همه ما بیشتر از قبل به سلامت روان خود اهمیت دهیم.
ناشناس
۷ فروردین ۱۴۰۰ در ۱:۳۲ ق٫ظ
سعدی
۳۰ آذر ۱۳۹۸ در ۲:۰۸ ب٫ظ