مزایده فرایندی است که به موجب آن اموال دولتی یا خصوصی و یا اموالی که به حکم مراجع قضائی توقیف شده است، به صورت عمومی به فروش گذاشته میشود و هر کس که قیمت پیشنهادی بالاتری بدهد، مالک آن مال خواهد شد. مزایده طی یک فراخوان عمومی و طبق قوانین و مقررات و با شرایط مشخص و عادلانه انجام میگیرد و مراجع ذی صلاح، نسبت به کلیه امور مربوط به آن نظارت دارند. به گزارش مجله دلتا در صورت عدم پرداخت بدهی، ملک محکوم و یا اموال وی توقیف میشود، که ممکن است با نظر کارشناسی و تعیین قیمت، ملک یا مال به مزایده گذاشته شده ولی در جریان برگزاری مزایده، شرایط و مشکلاتی به وجود آید که منجر به ابطال مزایده شود. در این شرایط درخواست ابطال مزایده و عملیات اجرایی آن در مهلت معین به دادگاه حقوقی تقدیم میشود.
موارد ابطال و عملیات اجرایی مزایده
موارد ابطال در قانون اجرای احکام مدنی قید شده است. که در صورت وجود هر یک از این موارد مزایده باطل و خرید و فروش اموال مربوطه از نظر قانونی، اعتبار ندارد. اشخاص میتوانند با طرح دعوای ابطال مزایده، توقف عملیات اجرایی را درخواست کنند. دادگاه حقوقی، این اختیار را دارد که با تقدیم دادخواست ابطال مزایده و عملیات اجرایی مزایده، در ارتباط با موضوع تصمیم گیری کند. در زیر به این موارد اشاره شده است:
- مزایده در روز و ساعت و محلی غیر از محلی که در آگهی درج شده برگزار شود.
- بدون حضور دادستان و نماینده دادستان انجام شود.
- بدون دلیل قانونی مانع خرید شوند و یا بالاترین قیمتی را که خواسته شده رد کنند.
- تخلفی که ارکان مزایده را متزلزل کند مشاهده شود.
طبق قانون، محکومله (طلبکار) میتواند مثل اشخاص دیگر در خرید شرکت کند ولی ارزیابان و دادورز ها و سایر اشخاصی که مباشر امر فروش هستند همچنین اقوام نسبی و سببی آنان تا درجه سوم نمیتوانند در خرید شرکت کنند. شکایت راجع به تخلف از مقررات ظرف یک هفته از تاریخ فروش به دادگاه تقدیم میشود. و تا قبل از انقضای مهلت مذکور یا قبل از اتخاذ تصمیم دادگاه (در صورت وصول شکایت) مال به خریدار تسلیم نخواهد شد.
مزایده مال مشاع
مال توقیف شده در هر صورت به مزایده گذاشته میشود و فرقی نمیکند مال مفروز باشد یا مشاع (مشاع به مالی گفته میشود که دو یا چند نفر در آن شریک باشند) و منقول یا غیر منقول بودن آن نیز تفاوتی ندارد. البته باید در نظر داشت که اگر مال توقیف شده مشاع باشد، در آگهی به اینکه مال مشاع است و نیز سهم مشاعی مال به فروش میرسد باید اشاره شود. ماده ۱۴۱ قانون اجرای احکام مقرر میدارد: « در صورتی که سایر شریکان، فروش تمام ملک یا مال مشاعی را تقاضا کنند، در این صورت، تمام مال به فروش میرسد و سهم شرکا از محل فروش پرداخت میشود».
اگر خریدار نباشد
طبق نظر قانونگذار اگر برای مال مورد مزایده خریدار پیدا نشود سه حالت وجود دارد که در زیر به آن ها اشاره شده است:
- محکومله (طلبکار) مال دیگری معرفی کند و مال موضوع مزایده آزاد شود.
- طلبکار تقاضای تجدید مزایده کند.(در این صورت باید هزینه های مزایده مجدد را متقبل شود)
- طلبکار مال را به قیمت پایه قبول کند.
بر اساس ماده ۱۴۴ قانون اجرای احکام که بیان میدارد: «در مواردی که ملک خریدار نداشته و محومله (طلبکار) آن را در مقابل طلب خود قبول کند مالک ظرف دو ماه از تاریخ برگزار شدن مزایده میتواند کلیه بدهی و خسارات و هزینه هارا پرداخته و مانع انتقال ملک به محکوم له (طلبکار) شود. دادگاه بعد از انقضای مهلت مذکور دستور انتقال تمام یا قسمتی از ملک را که معادل طلب طلبکار باشد خواهد داد.
آدینه
۹ آبان ۱۳۹۸ در ۱:۳۱ ب٫ظ
مفید بود
گل افشان
۹ آبان ۱۳۹۸ در ۱۲:۱۳ ب٫ظ
خیلی مفید بود
جعفری
۹ آبان ۱۳۹۸ در ۱۱:۰۸ ق٫ظ
سپاس از مطالب مفید سایت
صلابت
۸ آبان ۱۳۹۸ در ۸:۳۷ ب٫ظ