وجود مالخرها و اطمینان سارقان از فروش اموال مسروقه یکی از علل افزایش سرقت در جامعه است. به گزارش مجله دلتا مأموران پلیس در تعقیب مالخرهایی هستند که اموال مسروقه را میخرند و باعث میشوند تا زنجیره سرقتها همچنان ادامه پیدا کند.
شاید برای خیلی از ما اتفاق افتاده باشد که هنگام عبور از مناطقی که در آنجا اموال دست دوم میفروشند با قیمتهای عجیب و غریب روبهرو شدهایم که گاهی حتی تا نصف یا یک سوم قیمت واقعی آن کالاست، در این هنگام ممکن است به ذهنمان برسد که نکند این اجناس دزدی باشند و بعد از خرید آنها ما هم به مالخری متهم شویم.
اموال مسروقه
اگرچه ملاک مشخصی در مورد اینکه چطور میشود فهمید که مال دزدی است وجود ندارد، اما برخی از شواهد میتواند نشاندهنده این موضوع باشد که مال سرقتی است. به عنوان مثال قیمت جنسی که خریداری شده نسبت به قیمت واقعی بسیار پایینتر باشد.
علاوه بر این در خیلی از شهرها مناطقی وجود دارند که معمولاً اجناس دزدی در آنجا به فروش میرسند، حال اگر فردی با اطلاع از این امر برای خرید به این مناطق برود، دیگر نمیتواند ادعا کند که از سرقتی بودن این مال اطلاع نداشته است.
باید توجه داشت که اثبات بیاطلاعی از سرقتی بودن مال در دادگاه بسیار مشکل است. شاید بهترین راهکار خرید نکردن از این مناطق باشد تا در مظان اتهام قرار نگیریم.
نکته مهمی که باید به آن توجه داشت، صرفا خرید اموال مسروقه یا مالخری جرم نیست بلکه به طور کلی مداخله در مال مسروقه جرم است، به بیان سادهتر یعنی اینکه طبق قانون هر کسی به هر نحوی، مال مسروقه را به دست آورده، مخفی یا قبول کند، یا مورد معامله قرار دهد مجرم محسوب میشود.
به عنوان مثال ممکن است مال به امانت گرفته شود یا هدیه شده باشد یا اینکه آن را خریده باشید ولی در هر صورت اگر عمل شما با علم و آگاهی بوده باشد چه برای آن پول دادهاید ( مالخری) و چه رایگان به دست آوردهاید، مشمول این قانون میشوید.
مجازات خرید اموال مسروقه
به موجب قانون، هرکس با علم و اطلاع یا با وجود قراین اطمینان یابد که مال در نتیجه سرقت به دست آمده و آن را به هر نحوی در اختیار بگیرد یا اینکه مخفی یا قبول کرده و مورد معامله قرار دهد به حبس از شش ماه تا سه سال و تا ۷۴ ضربه شلاق محکوم خواهد شد.
قانون برای مالخران حرفهای بیشترین میزان مجازات را در نظر گرفته است. قانون صراحت دارد: در صورتی که متهم، معامله اموال مسروقه را حرفه و شغل خود قرار داده باشد به حداکثر مجازات محکوم میشود. البته به طور قاطع نمیتوان بررسی کرد چه کسی به صورت حرفهای مالخر است و چه کسی نیست. قانون بیشتر به دلایل و قراین توجه میکند، یعنی ممکن است شخصی با اینکه برای بار اول مرتکب چنین عملی شده است اما نتواند اثبات کند که به صورت حرفهای این کاره نیست با مجازات سنگینی روبهرو میشود و آن هم زمانی است که بعد از خرید مال مسروقه نمیتواند ثابت کند که اولاً از مسروقه بودن آن بیاطلاع بوده است و ثانیاً آن را برای استفاده شخصی نمیخواسته و مثلاً برای فروش مجدد از سارق خریده است.
خرید مال مسروقه و عدم اطلاع از آن چه حکمی دارد؟
همان طور که بیان شد، علم و اطلاع از سرقتی بودن، شرط تحقق این جرم است و شخصی که بدون اطلاع و آگاهی اقدام به خرید میکند مشمول این جرم نیست. ولی در عمل اثبات این امر مشکل است چون به عنوان مثال وقتی از منطقهای که مشکوک است خرید میکنید، اثبات اینکه شما از سرقتی بودن اطلاعی نداشتید سخت است اما حتی اگر بتوانید ثابت کنید که از مسروقه بودن کالا بیخبر بودهاید، باید آن را به صاحبش برگرداند.
صلابت
۵ مهر ۱۳۹۸ در ۷:۳۳ ب٫ظ
آراد
۴ مهر ۱۳۹۸ در ۲:۵۱ ب٫ظ
فرهاد کرمی
۴ مهر ۱۳۹۸ در ۲:۵۰ ب٫ظ
بردیا
۴ مهر ۱۳۹۸ در ۱۱:۴۰ ق٫ظ
بردیا
۴ مهر ۱۳۹۸ در ۱۱:۴۰ ق٫ظ
بردیا
۴ مهر ۱۳۹۸ در ۱۱:۴۰ ق٫ظ