اگر چنانچه به طور اشتباه به حساب بانکی کسی، مبلغی واریز شود و صاحب حساب با اطلاع از اینکه مبلغ مذکور مال خودش نیست، از آن استفاده کند و به صاحب آن برنگرداند، آیا عمل مجرمانهای مرتکب شده است؟
بهترین راه برای پس گرفتن پولی که اشتباه کارت به کارت شده مراجعه به بانک و درخواست اطلاعات تماس فردی که مبلغ مذکور به حسابش واریز شده است. در این شرایط معمولاً شعبه بانک برای ارائه اطلاعات تماس با شما همکاری میکند. اما اگر بانک به دلیل حفظ حریم خصوصی مشتریان حاضر به انجام این کار نشد، میتوانید از کارکنان بانک بخواهید خودشان با فرد گیرنده، تماس گرفته و از او بخواهند پول را مسترد کند. اما اگر شخص دریافتکننده پول از استرداد مبلغ خودداری کرد تکلیف چیست؟ در ادامه با مجله دلتا در خصوص پیگیری پول کارت به کارت شده و واریز اشتباهی مبالغی به حساب دیگران همراه باشید.
پیگیری پول کارت به کارت شده
همیشه مصالحه کردن بین دو طرف یک دعوای حقوقی بهتر از پیگیری قضایی و درگیریهای بعد از آن است. اما اگر مصالحه جواب نداد قطعا پیگیری قضایی گزینهای منطقی به نظر میرسد.
در این مورد خاص موادی از قانون به رد مالی که بدون استحقاق گرفته شده است، اشاره دارد. ماده ۳۰۱ قانون مدنی تصریح میکند: «ﮐﺴﯽ ﮐﻪ ﻋﻤﺪاً ﯾﺎ اﺷﺘﺒﺎﻫﺎً ﭼﯿﺰی را ﮐﻪ ﻣﺴﺘﺤﻖ ﻧﺒﻮده اﺳﺖ، درﯾﺎﻓﺖ ﮐﻨﺪ، ﻣﻠﺰم اﺳﺖ ﮐﻪ آن را ﺑﻪ ﻣﺎﻟﮏ مسترد دارد.» همچنین در جای دیگر عنوان میکند: «کسی مالی را بدون آن که حقش باشد، دریافت کرده است ضامن مال و منافع آن است، اعم از اینکه به استحقاق نداشتن خود آگاه یا بیاطلاع باشد». بنابر موارد گفته شده، شخص مالباخته میتواند با مراجعه به شورای حل اختلاف یا دادگاه، با استناد به فیشهای واریزی، نسبت به استرداد وجه خود اقدام کند. تا زمانی که این فرآیند طی شود اگر شخص دریافتکننده به برداشت وجه از حساب خود اقدام یا بخشی از مبلغ را خرج کند، احتمالا به خیانت در امانت متهم میشود که تصمیم در این مورد به عهده قاضی است. البته توجه داشته باشید که اگر شما مبلغی را به اشتباه برای کسی کارت به کارت کرده و برای پس گرفتن آن به مراجع قضایی مراجعه کردهاید، اثبات وقوع اشتباه و عدم دین به آن شخص، بر عهده شما است.
واریز پول به حساب ناشناس
در این مورد دو فرض وجود دارد :
در فرض نخست شخصی که مبلغ را دریافت کرده است متوجه نشده و شخص واریزکننده نیز پیگیر ماجرا نشود، در این حالت اتفاقی نخواهد افتاد ولی در فرض دوم، اگر از شخصی که مالی را دریافت کرده است، آن مال مطالبه شود و او آن مبلغ را پس ندهد، احتمالا تحت عنوان خیانت در امانت مطرح میشود. هر چند نمیتوان با قاطعیت در این باره سخن گفت.
امروزه سیستم بانکی به این صورت است که به طور اتوماتیک اگر مبلغی به صورت اشتباهی به حساب شخصی واریز شود، برگردانده میشود و عملا نیازی به درخواست شخص واریزکننده نیست. در هر حال از لحظهای که شخص متوجه میشود پولی که به حسابش واریز شده متعلق به او نبوده، باید مبلغ را مسترد کند. برخی مواقع پیش میآید که وی مبلغ مذکور را خرج کرده و نمیتواند آن را بازگرداند. در این صورت احتمال طرح عنوان کیفری برای این شخص وجود دارد و به نظر میرسد تحت عنوان خیانت در امانت مطرح میشود.
پیشنهاد مطالعه : برای آشنایی بیشتر با نحوه استرداد پول در صورت واریز اشتباهی “واریز اشتباه پول و طریقه پیگیری” را مطالعه کنید.
سیامک مودت
۱ مهر ۱۳۹۸ در ۱۰:۲۱ ق٫ظ
ممنون که پولو برگردوندی
مهدی
۳۱ شهریور ۱۳۹۸ در ۱۰:۵۵ ب٫ظ
خیلی خوبه
متین
۳۱ شهریور ۱۳۹۸ در ۸:۵۹ ب٫ظ