بررسی بازار اجاره بها در سال های گذشته نشان می دهد ، در نیمه دوم سال به ویژه فصل پایانی (زمستان) به سبب کاهش تقاضا ، اجاره بها با کاهش روبه رو شده است . اما ، با فرارسیدن بهار و به ویژه آغاز تابستان که با افزایش اجاره نشین ها و همچنین افزایش ازدواج ها روبه رو هستیم، اجاره بها افزایش می یابد.
با این حال ، به سبب آنکه بیشتر اجاره نشین ها ، اجاره نامه را بدون حضور در بنگاه های مشاوران املاک بیش از یک سال تمدید می کنند ، نمی توان بر اساس اجاره نامه های ثبت شده در سامانه جامع املاک و مستغلات کشور، ارزیابی دقیق از اوضاع بازار رهن و اجاره مسکن به دست آورد چرا که ، روشن شدن اوضاع بازار اجاره بهای خانه به گزارش گیری های میدانی از مناطق مختلف شهر بستگی دارد.
افزایش اجاره بها در آذر و دی ماه امسال
از همین رو است که آمار بانک مرکزی در باره بازار اجاره بهای مسکن در آذرماه امسال در مقایسه با همین ماه در سال گذشته ، افزایش حدود ۱۱ درصدی را نشان می دهد.این در حالی است که آمار ارائه شده در سال جاری نسبت به ماه پیش ازآن ، رشد اجاره بها کمتر از یک درصد (۸ دهم درصد) اعلام شده است.
با توجه به موارد یاد شده ، بررسی ها نشان می دهد در دو ماه آذر و دی و همزمان با افزایش معاملات و همچنین قیمت مسکن، اجاره بها نیز افزایش بیش از حد انتظار داشته است. کارشناسان ،علت آن را سه عامل افزایش تورم عمومی، افزایش قیمت مسکن و کاهش سود سپرده های بانکی عنوان می کنند.
عقبایی: اجاره بها تا ابتدای تابستان ۹۷ ثابت می ماند
بر اساس این گزارش ، نایب رئیس اتحادیه مشاوران املاک استان تهران درباره اوضاع معاملات اجاره مسکن، با تاکید بر اینکه اجاره بها تا ابتدای تابستان ۹۷ ثابت خواهد ماند ، اظهار داشت : معمولا در نیمه دوم هر سال به سبب پایان فصل نقل و انتقال ها ، تعداد قراردادهای اجاره در پاییز کمتر شده و با ورود به زمستان و نزدیک شدن به نوروز ، تعداد قرارداد های اجاره بیشتر کاهش می یابد
وی با بیان اینکه امسال نیز از نظر کمیت قرار داد های اجاره تا حدودی همین وضع وجود دارد ، تصریح کرد: درباره قیمت اجاره خانه نیز با توجه به اینکه میزان عرضه از تقاضا بیشتر است، معمولا در پاییز و زمستان نسبت به بهار و تابستان هر سال با کاهش نرخ اجاره بها رو به رو شده وحتی در مواردی این رشد یا متوقف می شود و یا با نرخ کمتری نسبت به خانه هایی که در بهار و تابستان اجاره داده می شوند ، به اجاره نشین ها واگذار می شود.
به گفته عقبایی ، اصلی ترین شاخص تعیین اجاره بها در هر زمان ، قیمت خانه و ارزش ملک است. شاخص هایی چون نرخ سود سپرده های بانکی ، تورم حاکم یا سنجش مالکان میان واحد های مسکونی خود با سود سپرده بانکی نیز به سبب نبود توازن در عرضه و تقاضا در تعیین اجاره بها ، مؤثر ند ، که نباید چنین شاخص هایی در اجاره بها دخالت داده شوند.