سقط جنین در نگاه اول ناراحتکننده و غیرقانونی است. اکثریت افراد هم با این مسئله کاملا مخالفند و آن را غیر قانونی و حتی خلاف شرع میدانند. سقط جنین عمدی را یک گناه بزرگ دانسته و تحت هر شرایطی آن را نادرست میدانند. اما مواقعی وجود دارد که سقط جنین به صورت کاملا قانونی میتواند انجام بگیرد که به آن سقط درمانی گفته میشود. مواردی که سقط از نظر قانونی جرم نیست در مجله دلتا بررسی شده است.
قانون سقط جنین در ایران
در قانون هیچ تعریفی از سقط جنین وجود ندارد. اما سقط جنین را میتوانیم اینگونه تعریف کنیم که خروج ارادی جنین از رحم مادر به گونهای که قابلیت زیست و حیات نداشته باشد. یعنی حیات به محض خروج از رحم مادر پایان پذیرد. در غیر اینصورت اگر جنین به دنیا بیاید و با دستگاه ادامه حیات پیدا کند، این مصداق سقط جنین نیست. مرگ جنین اگر به صورت خودبهخود رخ دهد، به آن سقط خودبهخودی (ناخواسته) گفته میشود. قانونگذار برای سقط عمدی جنین، هم مجازات تعزیری و هم پرداخت دیه در نظر گرفته است.
موارد سقط جنین قانونی در ایران
در مواردی که در قانون به آن سقط درمانی گفته میشود، اجازه سقط صادر شده است.
۱. مادر به بیماری مبتلاست که ادامه بارداری برای سلامتی وی بسیار خطرناک و مهلک است.
۲. جنین موجود در رحم دچار ناهنجاریهایی باشد که با حیات جنین منافات داشته و بعد از زایمان قادر به حیات نباشد.
سقط درمانی با تشخیص قطعی سه پزشک متخصص و تایید پزشکی قانونی مبنی بر بیماری جنین که به علت عقبافتادگی یا ناقص الخلقه بودن موجب بیماری یا تهدید جانی مادر باشد، قبل از ولوج روح (چهار ماه) با رضایت زن مجاز است و مجازات و مسئولیتی متوجه پزشک مباشر نخواهد بود.
امکان سقط جنین چند ماهگی است؟
طبق قانون، سقط جنین قبل از چهار ماهگی امکانپذیر است و مجوز سقط جنین بعد از چهار ماهگی صادر نخواهد شد. اما در شرایطی که جان مادر در خطر است، ممکن است پس از چهار ماهگی نیز با توجه به شدت خطر، اجازه سقط صادر گردد. باید توجه داشت علیرغم برخی تفاسیر، سقط جنین در هیچ حالتی قتل محسوب نشده و نمیتواند مستوجب قصاص نفس شود. اما اگر سقط بعد از چهار ماهگی انجام شود، دیه کامل انسان تعیین میشود.
پیشنهاد مطالعه : برای آشنایی با مجازات سقط جنین “مجازات سقط جنین چیست؟” را مطالعه کنید.
ناشناس
۱۶ اردیبهشت ۱۳۹۹ در ۶:۳۵ ب٫ظ
ناشناس
۹ فروردین ۱۳۹۹ در ۸:۲۷ ب٫ظ
هیوا
۲۵ تیر ۱۳۹۸ در ۴:۵۶ ب٫ظ
مفید بود
ماکان
۲۵ تیر ۱۳۹۸ در ۳:۵۸ ب٫ظ
سپاس عالی بود
مسعود
۲۳ فروردین ۱۳۹۹ در ۴:۵۶ ب٫ظ
مرسی
رفیعی
۲۵ تیر ۱۳۹۸ در ۳:۵۸ ب٫ظ
ممنون جالب بود
شایگان
۲۵ تیر ۱۳۹۸ در ۱۱:۱۱ ق٫ظ
عالی
یوسفی
۲۴ تیر ۱۳۹۸ در ۹:۲۵ ب٫ظ
چقدر جالب و اموزنده
مهدی مختاری
۲۴ تیر ۱۳۹۸ در ۶:۳۷ ب٫ظ
عالی بود
شعبانی
۲۴ تیر ۱۳۹۸ در ۶:۳۶ ب٫ظ
سپاسگذارم
بیگدلی
۲۴ تیر ۱۳۹۸ در ۶:۳۶ ب٫ظ
مطلب مفیدی بود
علاء
۲۴ تیر ۱۳۹۸ در ۶:۲۱ ب٫ظ
جالب بود.
کاشی پور
۲۴ تیر ۱۳۹۸ در ۶:۰۵ ب٫ظ
ok