در مطلب قبل به شرایطی که متقاضیان فرزند خواندگی لازم است برای داشتن فرزند رعایت کنند پرداختیم. در این مطلب مراحل فرزند خواندگی را به صورت قدم به قدم ذکر خواهیم کرد.
مراحل فرزند خواندگی:
۱) مشاوره
یکی از مراحل فرزند خواندگی ، مشاوره قبل از فرزند پذیری است؛ به این معنی که پیش از تشکیل کمیته فرزند خواندگی، زن و شوهرِ متقاضی باید در این جلسات مشاوره شرکت کنند. نتیجه این مشاورهها در پرونده آنها ثبت خواهد شد.
۲) ارسال پرونده به کمیته فرزند خواندگی
پس از مشاوره با متقاضیان سرپرستی کودک، پرونده به کمیته فرزند خواندگی ارسال می شود. اگر تصمیم کمیته مثبت باشد، زوج مذکور در فهرست نوبت قرار می گیرند.
۳) معرفی به شیرخوارگاه
با فرا رسیدن نوبت، زوجی که در فهرست قرار گرفته اند، به شیرخوارگاه معرفی می شوند.
۴) معرفی به دادگاه:
زوج ِ متقاضی، فرزند را انتخاب کرده و سپس توسط سازمان بهزیستی به دادگاه معرفی می شوند. دادگاه دوره آزمایشی یا همان حکم سرپرستی موقت را صادر می نماید.
۵) تحویل کودک به صورت موقت
پس از صدور حکم سرپرستی، کودک انتخاب شده به والدین تحویل داده شده و دوره آزمایشی فرزندخواندگی آغاز می گردد. در دوره آزمایشی که مدت آن ۶ ماه است، حداقل ۳ بازدید از طرف مددکاران اجتماعی از خانواده فرزند پذیر انجام میشود. به این ترتیب مسئولان بهزیستی از صلاحیت زن و شوهر متقاضی جهت سرپرستی کودک اطمینان حاصل میکنند.
۶) تملیک بخشی از اموال به کودک
صدور حکم سرپرستی بر اساس ماده ۱۴ قانون، مستلزم این است که درخواست کننده سرپرستی، بخشـی از اموال یا حقوق خـود را به کودک یا نوجـوان تحت سرپرستی تملیک کند.
۷) صدور حکم قطعی
درصورت تائید صلاحیت زن و شوهرِ متقاضی جهت مراقبت از فرزند، گزارش نهایی تهیه و درخواست سرپرستی به دادگاه مربوطه ارسال میشود تا حکم قطعی صادر گردد.
۸) گرفتن شناسنامه برای کودک
بعد از گذراندن مراحل فرزند خواندگی و اتمام دوره ۶ ماهه آزمایشی و صدور حکم قطعی، سرانجام مادر و پدر جدید میتوانند برای کودک شناسنامه تهیه کرده و مشخصات خود را در شناسنامه او به عنوان والدین قانونی ثبت کنند.
مدارک لازم جهت فرزند خواندگی:
متقاضیان فرزند خواندگی باید در نظر داشته باشند، ضمن اعلام تقاضای رسمی به سازمان بهزیستی باید تقاضانامه به امضای هر دو نفر رسیده باشد. قید نشانی و شماره تلفن محل سکونت در این تقاضانامه ضروری است.
همچنین، تهیه مدارک زیر، همراه با تقاضانامه الزامی است:
- تصویر شناسنامه زن و شوهر متقاضی
- تصویر سند ازدواج
- گواهی پزشکی مبنی بر ناتوانی در بچه دار شدن
- گواهی پزشکی قانونی در مورد عقیم بودن زن یا شوهر
- گواهی عدم اعتیاد زوج و زوجه
- تهیه حکم سرپرستی آزمایشی از مراجع قضایی
- برگ عدم سوء پیشینه کیفری زن و شوهر
- ارائه گواهی سلامت جسمی و روانی از پزشکی قانونی برای هر دو نفر
- گواهی تمکن مالی اعم از فیش حقوقی، فتوکپی سند ماشین، منزل مسکونی یا هر ملک دیگر
- گواهی پزشکی مبنی بر مبتلا نبودن زن و شوهر به بیماری های بدون علاج
به امید روزی که همه کودکان و نوجوانان در محیطی امن و آرام و تحت سرپرستی افراد شایسته رشد کنند.
حسین
۱۴ بهمن ۱۳۹۸ در ۷:۱۵ ب٫ظ
سلام من و خانمم می خواهیم یک فرزند دختر ب سرپرستی بگیریم باید کجا مراجعه کنیم و…… ممنون