بوی کباب ایرانی میتواند مرده را زنده کند و این را فقط عاشقان کباب درک میکنند. کباب یک غذای کاملا گوشتی است. بنابراین اگر گیاهخوار هستید این مطلب به دردتان نمیخورد. کباب از معروفترین غذاهای ایرانی است و انواع مختلفی دارد. کباب کوبیده، کباب چنجه یا برگ، شیشلیک، جوجه کباب، دنده کباب، کباب بناب و کباب سلطانی از معروفترین کبابهای ایرانی هستند. دل و جگر نیز در گروه کبابها قرار دارند. شاید برایتان جالب باشد اگر بدانید در بین ایرانیها اقوام لر به کبابخورترین افراد ایرانی شهرت دارند و کبابهایشان حرف ندارد.
اشک کباب
یک کباب اصیل ایرانی باید روی ذغال پخته شود. کبابپزان حرفهای ذغال را روی منقل قرار میدهند و آن را آتش میزنند. ذغال آتش گرفته را با بادبزن باد میزنند تا دودش از بین برود. سیخهای کباب را کنار همدیگر روی منقل میچینند. سپس با بادبزن باد میزنند تا ذغال بیشتر بسوزد و کبابها پخته شوند. در این مرحله است که چربی گوشت که روی حرارت قرار گرفته است، ذوب میشود و به صورت قطراتی روی ذغال میچکد. به این قطرات اشک کباب میگویند که صدای جلز و ولز اشتها برانگیزی ایجاد میکند و شاعر(صائب تبریزی) درباره آن فرموده: اشک کباب موجب طغیان آتش است.
از زمانی که منقلهای گازی، باربیکیوهای آماده، بادبزنهای برقی و دستگاههای به سیخ کشیدن اتوماتیک گوشت اختراع شدهاند، استفاده از ذغال کمکم دارد فراموش میشود و مراسم کبابپزی دیگر شور و شوق و آداب قدیم را ندارد.
یک کباب ایرانی همه چیز تمام
کباب، فقط غذای ایرانیها نیست. مردم قفقاز نیز کباب دارند که البته کمی با کباب ایرانیها متفاوت است. کباب ترکی یا دونر کباب نیز ایرانی محسوب نمیشود. کباب خوردن ما ایرانیها آداب خاصی دارد. کباب به شیوه سنتی باید با چلو، یعنی برنجی که آبکش شده است، خورده شود. کبابسراهای قدیمی چلوکباب را به جای بشقاب، در دیسهای بیضی سرو میکنند. گوجه کبابی و گاهی فلفل کبابی هم همراه با کباب در ظرف قرار داده میشوند و روی چلو، برنج زعفرانی میریزند. کره حیوانی نیز بخش جدانشدنی چلو کباب ایرانی است. انداختن یک عدد زرده تخم مرغ خام روی چلو نیز رسمی قدیمی است که کم کم دارد از بین میرود.
نان زیر کباب
یکی از آداب کباب پختن، جدا کردن آن با یک تکه نان از سیخ کباب و قرار دادنش در ظرفی است که کَفَاش نان قرار دادهاند. چربی و عصاره کباب روی نان میریزد و آن را بسیار لذیذ میکند. در حدی که در فرهنگ عامیانه به هر چیزی که بسیار دوست داشتنی و عزیز است، “نان زیر کباب” میگویند. اگر کلسترول، تری گلیسیرید و اوره خونتان بالاست، از خوردن نان زیر کباب خودداری کنید. مصرف اسیدهای طبیعی مثل آب نارنج یا لیمو ترش با کباب ایرانی توصیه میشود. این اسیدهای طبیعی به هضم بهتر کباب کمک میکنند و طعم و مزه بهتری نیز به آن میدهند.
محمد
۲۰ اردیبهشت ۱۳۹۹ در ۳:۰۵ ق٫ظ
توی فرهنگ ایرانی کباب جایگاه ویژه ای از قدیم تا حال داره
مهدی چهاردولی (سعادتی)
۲۱ اردیبهشت ۱۳۹۸ در ۶:۵۷ ب٫ظ
ممنون واقعا دلم کباب خواست
سیامک مودت
۲۱ اردیبهشت ۱۳۹۸ در ۳:۵۸ ب٫ظ
نابود کننده