از هر دوره پادشاهی در ایران، آثار هنریِ چشمنوازی به جای مانده که ابهت، اصالت و گستردگی و بزرگی آن دوره را به یاد بینندگان میاندازد. اما شاید معمارانی که خانههایی برای ثروتمندان و بزرگان میساختند، هرگز به فکرشان هم نمیرسید که روزی، خانه، عمارت، یا مسجد و حمامی که ساختهاند فخرِ آن دوره را به نمایش بگذارد. خانه عامریهای کاشان، یکی از همین خانههااست.
خانهای گمشده در تاریخ
خانه عامریها از لحاظ قدمت و معماری، با تمام خانههای تاریخی کاشان متفاوت بوده و از آنها قدیمیتر است. قدمت بنا به دوره زندیه باز میگردد؛ اما در دوره قاجار گسترش یافته و تقریباً به وضع کنونی درآمد. جالب است بدانید به دلیل کهن بودن بنا، اطلاعات کاملی از معمار آن در دست نیست؛ جز اینکه در دوران قدیم خاندان سهامالسلطنه در این خانه زندگی میکردند و آنچه از برخی شنیدهها برمیآید معماری داخلی مجموعه عامریها را “امیر انوشفر”، معمار ایرانی ساکن فرانسه به عهده گرفت.
شکل ظاهری
خانه عامریها ۹۰۰۰ متر زیر بنا دارد، ۳ خانه، ۵ حیاط بیرونی و درونی با ۸۵ اتاق! همچنین حوضخانههایی برای تابستان. ایوانهای بیرونی خانه چندان رفیع نیست، اما درها و پنجرهها با شیشههای رنگین، زیبایی خاصی به آن بخشیده است. این بنا در قدیم، دارای دو حمام مجزای زنانه و مردانه بود که به دلیل وجود سربینه، خزینه و گرمخانه، بیشباهت به حمامهای تاریخی نیست. بهعلاوه شاهنشینهای هفتدر و اتاقهای سهدر، همراه با گچبریهای زیبا و تزیینات داخلی نیز از ویژگیهای این بنااست. لازم به ذکر است که در بین خانههای تاریخیِ کاشان، این خانه بلندترین بادگیر را دارد.
گردشگری
تا مدتها خانه عامریها فقط محل بازدید گردشگران و مسافران بود، تا معماری شگفتِ خانههای تاریخی را از نزدیک ببینند؛ در اتاقهای مزین به گچبری، شاهنشینهای بینظیر با پنجرههای رنگین مشبک و حیاطهای متقارن، قدم زده و به عکاسی بپردازند؛ اما پس از چندی، طبق برنامهریزی سازمان میراث فرهنگی کشور، قرار شد این بنا به مهمانسرایی برای گردشگران تبدیل شود.
حرف آخر
امروزه، خانه عامریها به مجموعهای اقامتی با دو رستوران و اتاقهای متعدد تبدیل شده، وَ پذیرای مهمانان است؛ اما اگر برای اقامت هم به این مکان رفتید، فراموش نکنید که حتماً به زیباییهای چشمنوازِ آن توجه فرمایید.
برای خواندن مطالب بیشتر به مجله دلتا و بخش گردشگری سر بزنید.
همچنین مطالبی که شاید به آن علاقهمند باشید:
بابک وزیرپور
۱۶ اردیبهشت ۱۳۹۸ در ۱۱:۴۰ ب٫ظ
با سلام تشکر میکنم از مطالب خوبتان
آیا امکان این هست که اطلاع بدید تور یا مراکزی هست که بتونه افراد رو به این مکانهای دیدنی ببره ؟
سپاسگزارم
گلزار
۱۷ اردیبهشت ۱۳۹۸ در ۹:۱۶ ق٫ظ
درود بر شما
دوست گرامی از شبکههای اینترنتی و جراید قطعاً میتوانید تورهای مناسبی را برای بازدید از این مناطق انتخاب کنید.
همچنین صفحات مجازی هم ممکن است کمک شایانی برای شما باشد.
برای مثال اگر دوست داشته باشید همین خانه عامریها را دیدن کنید، میتوانید تور سهروزهای برای عظیمت به کاشان بیابید که تمام مناطق این شهر را به شما نشان دهد.
سپاسگزارم از حسن توجه شما به مطالب 🙂
صدرا
۱۶ اردیبهشت ۱۳۹۸ در ۸:۱۵ ب٫ظ
بسیار زیباست
گلزار
۱۷ اردیبهشت ۱۳۹۸ در ۸:۵۳ ق٫ظ
بله همینطوره 🙂
سپاسگزارم
هایک
۱۳ اردیبهشت ۱۳۹۸ در ۱۰:۳۱ ق٫ظ
بسیار جای دیدنی هستش
گلزار
۱۴ اردیبهشت ۱۳۹۸ در ۸:۲۳ ق٫ظ
بله همینطوره
شاد باشید 🙂
بقا
۱۲ اردیبهشت ۱۳۹۸ در ۸:۱۰ ب٫ظ
بسیار عالی
گلزار
۱۴ اردیبهشت ۱۳۹۸ در ۸:۲۳ ق٫ظ
سپاسگزارم