تقسیم ارث عمو بین برادرزادهها تنها زمانی تحقق خواهد یافت که ورثه، برای دریافت گواهی حصر وراثت اقدام کنند. در این گواهی، مشخصات هر یک از ورثه و نسبت آنها با شخص فوت شده، بررسی شده است. در این مطلب از مجله دلتا به موضوع تقسیم ارث عمو بین برادرزاده ها میپردازیم.
ورثه عمو چه کسانی هستند؟
به طور کلی ورثه هر شخص، در سه طبقه مختلف قرار میگیرند. این سه طبقه در متن ماده ۸۶۲ قانون مدنی، بررسی شدهاند. در ادامه هر یک از این طبقات و وراث حاضر در آنها را ذکر میکنیم.
طبقه اول وراث تقسیم ارث عمو
این طبقه به سه درجه متفاوت تقسیم میشود:
- درجه اول: پدر، مادر و فرزندان متوفی
- درجه دوم: نوهها
- درجه سوم: نبیرهها
طبقه دوم وراث تقسیم ارث عمو
مانند طبقه اول، این طبقه نیز درجاتی دارد که به شرح زیر هستند:
- درجه اول: برادران و خواهران، جد و جده
- درجه دوم: فرزندان خواهران و برادران (شما در این درجه حضور دارید!)
طبقه سوم وراث تقسیم ارث عمو
در نهایت، طبقه سوم وراث به درجات زیر تقسیم میشود:
- درجه اول: عمو، عمه، خاله و دایی
- درجه دوم: فرزندان آنها
اشاره کردیم که شما در طبقه دوم وراث قرار میگیرید. در نتیجه ضروری است که به نکاتی که در ادامه و در خصوص تقسیم ارث عمو بین برادرزاده ها بیان میکنیم، توجه داشته باشید.
- با حضور ورثه حاضر در هر یک از طبقات، نوبت به سهم بردن وراث حاضر در طبقات بعد نمیرسد. در صورتی که قصد دارید برای تقسیم ارث عمو اقدام کنید اما در طبقه اول، شخصی حضور دارد، شما از سهم قانونی محروم هستید. البته امکان منتقل کردن سهم قانونی توسط هر یک از ورثه وجود دارد. بنابراین سایر ورثه میتوانند با تنظیم صلحنامه، بخشش سهمالارث، برای انتقال سهم خود به شما اقدام کنند. البته این مساله اختیاری است و نمیتوان از راه قانونی برای اجبار آنها اقدام کرد.
- توجه داشته باشید که اگر وراث حاضر در طبقه اول، حضور نداشته باشند، نوبت به سهم بردن وراث حاضر در طبقه دوم میرسد. در این صورت، ترتیب درجات باید رعایت شود. بنابراین اگر قصد آگاهی از نحوه تقسیم ارث عمو را دارید، باید بدانید که اولویت در سهم بردن، با برادران و خواهران او است. بنابراین پدر شما به همراه سایر خواهران و برادران خود، از اموال عمو سهم خواهد داشت. همچنین در فرض فوت پدر شما بعد از فوت عمو، امکان دریافت سهم او توسط شما (به عنوان قائم مقام پدر) وجود دارد.
- با توجه به آخرین نکتهای که در مورد شماره دو بیان کردیم، شرط ارث بردن، زنده بودن در زمان فوت مورث است. بنابراین در صورتی که وارث، قبل از فوت مورث از دنیا رفته باشد، نمیتوان به قائم مقامی او، برای دریافت سهم قانونی اقدام کرد.
- همسر متوفی به هر حال از اموال متوفی سهم خواهد داشت. حتی در فرضی که فرزند نیز حضور نداشته باشد، به میزان یک چهارم از اموال، به همسر تعلق میگیرد. اگر به موضوعاتی پیرامون حقوق خانواده علاقه دارید، به مطلب حق حبس یک حق جالب برای زنان مراجعه کنید.
نحوه تقسیم ارث عمو
شما میتوانید از دو راه متفاوت برای تقسیم ارث عمو بین برادرزاده ها اقدام کنید:
- با نوشتن تقسیم نامه ارث و انتخاب یکی از راههای تقسیم ارث توافقی یا تقسیم ارث قانونی
- تقسیم ارث توسط دادگاه
هر یک از این راهها، میتوانند نتایج مشابهی را برای شما به همراه داشته باشند. البته به این نکته توجه کنید که انجام اقدامات در دادگاه، علاوه بر هزینههای زیاد، اتلاف زمان را نیز به همراه خواهد داشت. بنابراین تقسیم ارث در اکثر اوقات، توسط خود ورثه انجام میشود. حتما به مساله حضور یا عدم حضور وراث در طبقه اول یا حتی دوم توجه داشته باشید. با حضور ورثه حاضر در طبقه اول و در درجه اول از طبقه دوم، امکان تقسیم اموال بین برادرزادهها وجود ندارد.
پیشنهاد مطالعه: برای آشنایی با نکات حقوقی بیشتر مطلب این افراد هرگز نمیتوانند شاهد عقد ازدواج شما باشند را مطالعه کنید.