ارث بردن داماد از پدرزن یک موضوع استثنایی در قانون مدنی است. بعد از اینکه فردی فوت میکند ارتباط وی با اموالش قطع شده و ماترک وی بهصورت قهری به وراث او میرسد. در این مطلب از مجله اینترنتی دلتا میخواهیم برای شما شرح دهیم درصورتیکه فردی فوت شود و این فرد به فرض دارای فرزند دختر و اولاد بوده و وی هم ازدواج کرده و متوفی در واقع داماد داشته باشد، آیا از این ارث متوفی چیزی به داماد خواهد رسید یا خیر؟
ارث بردن داماد از پدرزن
در ادامه میخواهیم به شرایط ارثبری و این موضوع که در حالت عادی چرا داماد از پدرزن خود ارث نمیبرد بپردازیم.
-
زندهبودن وارث در زمان فوت مورث
مورث در واقع کسی است که فوت کرده است و از وی اموالی برجایمانده که این اموال به وراث وی میرسد. یکی از شرایطی که برای ارثبردن واجب بوده آن است که وراث متوفی در زمان فوت وی در قید حیات باشند.
در واقع کسی ارث میبرد که قبل از متوفی فوت نشده باشد. برای مثال فرض کنید احمد دارای ۳ فرزند است که یکی از این فرزندان به نام سهراب که زن و فرزند نیز دارد در تصادفی قبل از پدر خود فوت میکند. حالا احمد فوت میکند؛ بنابراین ارثی به فرزند و همسر سهراب نمیرسد و تمام ارث احمد بین دو فرزندی که در قید حیات بودهاند میرسد.
-
داشتن رابطه خونی یا زن و شوهر بودن
یکی دیگر از شرایط ارثبردن رابطه نسبی یا سببی از نوع زنوشوهری است. باید بدانیم رابطه نسبی رابطهای است که در آن یکی از دیگری تولد یافته مثل فرزند با پدر و مادر یا اینکه دو نفر از یک نطفه یا یک منشا به وجود آمدهاند مثل رابطه برادری و خواهری.
طبق قانون مدنی رابطه نسبی در طبقات ارث به سه دسته تقسیم میشوند این سه دسته عبارتاند از:
- طبقه اول: پدر و مادر و فرزندان و نوادگان
- در طبقه دوم: خواهر و برادر و اجداد و خواهرزاده و برادرزاده
- طبقه سه: عمو و عمه، دایی و خاله و پسرعمو دخترعمو و غیره
اما رابطه سببی بهواسطه ازدواج به وجود میآید. مثلزن و شوهر و مرد و مادرزن و غیره. لازم است بدانیم که در این دو نوع رابطه فقط نسبیها از هم ارث میبرند و سببیها هم فقط میان زن و شوهر رابطه وراثت و ارثبری حاکم است نه میان باقی خویشاوندان سببی مثل پدرزن با داماد یا پدرشوهر با عروس. زیرا بین این دو رابطه نسبی وجود ندارد. قانونگذار وجود رابطه نسبی را لازم دانسته برای ارثبری و در رابطه سببی هم فقط زن و شوهر را لایق توارث میداند.
لذا به همین دلیل است که داماد از پدرزن خود ارث نخواهد برد. زیرا اگرچه داماد با همسر خود به علت ازدواج رابطه ارثبری دارد؛ اما با پدرزن خود این رابطه را ندارد، اگرچه خود زن ایشان از پدر خود طبیعتاً ارث خواهد برد.
در یک حالت است که داماد از پدرزن خود ارث میبرد و ارثبردن داماد از پدرزن در این مورد به واقعیت تبدیل میشود. آن هم زمانی است که پدرزن از روی علاقه در وصیت خود برای دامادش ارثی در نظر گرفته باشد. در این حالت وراث باید آن مال را به داماد بدهند.
پیشنهاد مطالعه: برای آشنایی با نکات حقوقی بیشتر مطلب آیا میتوان سرویس طلای همسر را از وی پس گرفت؟ را مطالعه کنید.
عاطفه
۱۳ خرداد ۱۴۰۲ در ۶:۲۷ ب٫ظ
با آرزوی وضع قانون و قوانین جدیدوخلاصی ازاین قوانین حجری ودقیانوسی وطالبانی
الف ماکویی
۱۳ تیر ۱۴۰۱ در ۱۱:۰۱ ق٫ظ
قانون ارث نبردن متوفی قبل از پدر ومادر واقعا نادرست هست پدر بزرگ ومادربزرگ وصیت نکرده وغفلتا می میرند
وارث دیگر طبق قانون همه چیز راصاحب میشوند
واقعا تحملش برای بازماندگان متوفی دراین شرایط
بدون سرپرست حالا یامادر یاپدر بااین حجم مشکلات سخت هست
یک ایرانی
۱۳ تیر ۱۴۰۱ در ۱۰:۵۵ ق٫ظ
ارث نبردن فرزند متوفی ارتجاعی ترین قانون هست چه مبنایی داشته باشد زیرا بازماندگان متوفی منهای دردفقدان
بایست محرومیت از ارث راهم تحمل کنند بقیه وراث هم از شادی وجود پدر ومادر وهم از ارثیه بهره میبرند اما بازماندگان متوفی واقعا مظلوم واقع میشوند .زیرا وراث که خواهر وبرادر متوفی هستند ونسبت عمو وخاله وعمه ودایی با زماندگان رادارند به فکر بازماندگان نیستند بخصوص پدر بزرگ وصیت نکند . همسر من ده روز بعد از پدرش فوت کرد
وازپدر نه تنها فرزندانش ارث نبردند بلکه وراث پدربزرگ به جهت وارث بودن پدر در اموال همسر صاحب ارث شدند وکلی مشکلات پیش آمد بچه های من از اموال دربزرگ ارث نبردند که هیچ اموال مادرشان هم رفت زیر ارث دایی وخاله ها
گند ترازین قاتون ,,وجود ندارد همین
ناشناس
۱۱ تیر ۱۴۰۱ در ۶:۵۲ ب٫ظ
سلام مگه میشود فرزند متوفی که قبل از پدر فوت کرده باشد وخودش صاحب فرزند باشد .سر یا دختر وهمسر ارث نبرند؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
ریحانه شیشه گر
۱۲ تیر ۱۴۰۱ در ۸:۵۸ ق٫ظ
سلام، بله اگر فرزندی قبل از پدر و مادر خود فوت کند ارثی به وراثش از پدر و مادر خود نمیرسد.
ناشناس
۱۰ تیر ۱۴۰۱ در ۶:۴۵ ب٫ظ
ناشناس
۱۰ تیر ۱۴۰۱ در ۶:۰۵ ب٫ظ
مهدی
۱۱ تیر ۱۴۰۱ در ۱:۳۲ ب٫ظ
قانون ارث نبردن زن وبچه اولاد که قبل از والدین یعنی مورث مرده باشه خیلی مزخرفه ، شاید واقعآ درآمدی نداشته ومستحق این ارث باشند
ناشناس
۱۰ تیر ۱۴۰۱ در ۶:۰۴ ب٫ظ
خسته نباشید خیلی مفیدبود آگاهی دهنده
الهام الهامی
۱۱ تیر ۱۴۰۱ در ۹:۰۴ ق٫ظ
سپاس از همراهی شما کاربر عزیز
سعیدی
۱۰ تیر ۱۴۰۱ در ۵:۵۷ ب٫ظ
فوقالعاده عالی و کاملا قانونی
الهام الهامی
۱۱ تیر ۱۴۰۱ در ۹:۰۴ ق٫ظ
سپاس از همراهی شما کاربر عزیز
ناشناس
۱۰ تیر ۱۴۰۱ در ۱:۵۷ ب٫ظ
ناشناس
۱۰ تیر ۱۴۰۱ در ۱:۵۷ ب٫ظ
ناشناس
۱۰ تیر ۱۴۰۱ در ۱:۵۷ ب٫ظ