از آنجایی که قرارداد اجاره جزو قراردادهاییست که روزانه تعداد زیادی از آنها منعقد میشود باید مراقب بود تا بر اساس جدیدترین قوانین تنظیم شود. هچنین نکات حقوقی در آن به دقیقترین شکل درج شود تا طرفین از آن به بعد دچار مشکلات اساسی نشوند. در این مطلب از مجله دلتا به موضوع تمدید قرارداد اجاره در سال ۱۴۰۱ میپردازیم.
قرارداد اجاره ۱۴۰۱ به چه صورت است؟
همانطور که ذکر شد قرارداد اجاره، عقدی موقت در قانون مدنی است که باید در ضمن آن مدت آغاز و پایان آن ذکر شود. پس از پایان اجاره و در صورت عدم تمدید قرارداد، مستاجر باید مال مورد اجاره را تخلیه کرده و به موجر تحویل دهد. البته در قرارداد اجاره ۱۴۰۱ به طور اجباری این قرارداد تمدید خواهد شد. بعد از پایان قرارداد مستاجر موظف نیست خانه را تخلیه کند و مالک آن نمیتواند مستاجر خود را بیرون کند. همچنین حکم تخلیه نیز توسط مراجع قضایی صادر نمیشود. در واقع مصوبه ستاد مبارزه با کرونا درباره تمدید قراردادهای اجاره تا سه ماه پس از اتمام کرونا اعلام شده است. لازم به ذکر است که قرارداد اجاره، از قراردادهای حساس و پر چالش در نظام حقوقی ایران محسوب میشود و بایستی در نهایت دقت تنظیم شوند.
نکات حقوقی قرارداد اجاره ۱۴۰۱ چیست؟
همانطور که ذکر شد طبق مصوبه جدید، در قرارداد اجاره ۱۴۰۱ موجر نمیتواند مستاجر را مجبور به تخلیه ملک پس از پایان مدت اجاره کند و این قرارداد تا سه ماه بعد از اتمام کرونا تمدید میشود. در مواردی موجر میتواند با استناد به آنها از مستاجر تقاضای تخلیه مال مورد اجاره را بکند و این موارد عبارتاند از:
- شرایطی که موجر قصد ساخت یا فروش واحد مسکونی خود را داشته باشد یا بهطور قطعی آن را انتقال داده باشد.
- شرایطی که واحد مسکونی را برای فرزند خود که تشکیل خانواده داده یا در شرف ازدواج است، بخواهد.
- شرایطی که مستاجر برای چند ماه اجارهبها را پرداخت نکرده باشد.
- شرایطی که مستاجر مشکلاتی همچون مسائل اخلاقی یا مشکلاتی برای ملک ایجاد کرده باشد.
بر طبق این شرایط موجر در قرارداد اجاره ۱۴۰۱ نیز میتواند از مستاجر تخلیه عین مستاجره را بخواهد.
نرخ افزایش اجارهبها در قرارداد اجاره ۱۴۰۱
همانطور که میدانید، مبلغ اجاره را نمیتوان تا پایان مدت اجاره تغییر داد. در صورت تمدید قرارداد اجاره تغییر مبلغ مربوطه امکانپذیر خواهد بود. این بند نیز با توجه به شرایط قرارداد اجاره ۱۴۰۱ تغییر یافته و بر طبق مصوبات اداره راه و شهرسازی، هر فردی که اجارهنامهاش تمام شده باشد با درصدی که اعلام شده مجدد اجارهنامه خود را تمدید خواهد کرد و نیازی به اسبابکشی وجود ندارد. امسال میزان افزایش اجارهبها برای تمدید قراردادهای اجاره در تهران ۲۵ درصد، کلانشهرها ۲۰درصد و سایر شهرها ۱۵درصد است.
پیشنهاد مطالعه: برای آشنایی با نکات حقوقی بیشتر مطلب حقوق مستمری بگیران در این شرایط قطع میشود را مطالعه کنید.
ناشناس
۱۴ مرداد ۱۴۰۱ در ۷:۴۱ ب٫ظ
ناشناس
۱۶ تیر ۱۴۰۱ در ۱:۱۰ ب٫ظ
گاهی موجر خونه را واقعا لازم داره خب باید چکار کنه ؟
ناشناس
۱۶ تیر ۱۴۰۱ در ۱:۰۹ ب٫ظ
گاهی صاحب خونه واقعا خونه را لازم داره یکساله اجاره داده دیگه.
خب چکار کنه ؟
مریم
۱۴ تیر ۱۴۰۱ در ۹:۰۶ ب٫ظ
وقتی مالک خونه را میخواد چی؟
آخه نمیتونه خودش بره تو خیابون
نفیسه
۵ تیر ۱۴۰۱ در ۲:۵۸ ق٫ظ
منه بدبختی که اجاره ندارم بدم پول پیشم تا شهریور تموم میشه چه خاکی باید بریزم یعنی حکم تخلیه میده دولت
ریحانه شیشه گر
۵ تیر ۱۴۰۱ در ۸:۵۷ ق٫ظ
شما میتانید با صاحبخانه خود توافق کنید.
علی
۴ تیر ۱۴۰۱ در ۱۰:۵۵ ب٫ظ
دولت مگه ۱۵ الی ۲۵ درصد تورم تحمیل به ملت کرده که صاحب خونه هم طبق همین نرخ تورم افزایش اجاره در نظر بگیره ؟متاسفانه بسیاری از موجرها هزینه زندگی شان از محل همین اجاره بها تامین میشه …
علی
۴ تیر ۱۴۰۱ در ۶:۱۰ ب٫ظ
سلام
منزلی که صاحبخانه ی آن راضی نباشه، ماندن در آن اشکال شرعی داره!
علی
۴ تیر ۱۴۰۱ در ۳:۱۹ ب٫ظ
بله این خیلی خوبه دولت به فکر مستاجر ها افتاده ولی راه دورزدن از این قانون هم برای موجر سهله .مگه کاری داره یه قرار دادصوری تنظیم کنه که خونه رو فروختم یا بچم میخواد داخلش بشینه وووووووو. هزارن عذر دیگه ویا در نهایت از ابزار اسلامی استفاده کنه بگه من راضی نیستم تو خونه من بمانی..ووقتی مستاجر بدبخت خالی کرد اقا موجر با هرقیمتی که خواست موردشو بده اجاره .این کار باید از ریشه درست بشه نه اینکه یکشبه تصمیم بگیر وببندی راه بیاندازن .من خودم مستاجرم تا دیروز قرار بود قراردادو باهم تمدید کنه ولی الان که این اخبارو شنیده موجر اعلام کرده .خودم خونه رو لازم دارم تعمیرش کنم .ای داد بیدا جدن به کجا رسیم ما
وفایی
۴ تیر ۱۴۰۱ در ۹:۲۰ ق٫ظ
صاحب خانه قبول نداره این حرفها را میگه دولت خودش همه چیز گرون کرده
حسن
۱۴ تیر ۱۴۰۱ در ۹:۰۸ ب٫ظ
گاهی خودشون لازم دارن خونه را
خب چکار میشه کرد
ناشناس
۴ تیر ۱۴۰۱ در ۵:۰۷ ق٫ظ
کاش این قانون و مصوبه به تمام بنگاه دارها که عامل گرانی خونه ها هستن ابلاغ بشه که دیگه نتونن اینقدر اجاره بها را بالا ببرن…..این قانونه که عامل آسایش و آرامش مردم
علی بابا
۴ تیر ۱۴۰۱ در ۳:۳۰ ب٫ظ
داداش زود قضاوت نکن شاید قبلا مردم از مشاورین املاک میخواستن قیمت گذاری روی ملکشون بزاره فرقی هم نمیکرد چه فروش چ اجاره ولی الان طوری شده که یک پیرزن ۸۰ ساله هم برا خودش نرخ گذاری میکنه .مشاور املاک کارخدماتی انجام میده .فقط در خصوص گرانی اجاره ها تنها کاری که میتونه بکنه اینه که مورد رو قبول نکنه و وارد دفتر یا سایتش نکنه حالا بنطر شما اینجا اتفاق خاصی میافته .نه چون هزار تا املاک دیگه حالا اگر اون هزارتا املاک هم قبول نکنن .خدا برکت بده به سایت دیوار.حالا اگه سایت دیوار هم نباشه طرف بنر نصب میکنه .پس داداش من ربطی به املاک نداره .چیزی که هست مردم باید به خودشون رحم کنن .نه اینکه بگن خدا یه رحمی به ما بکنه والاه که خدا رحمش سر جای خودش هست
تکیه نگاهم عقل
۵ تیر ۱۴۰۱ در ۸:۳۲ ق٫ظ
این قدر بی انصاف نباشیم چرا دولت وطیفه خودش رو که کمک به فراهم کردن زندگی معمولی برا مردم هست به دیگران حواله میکنه
مگه فقط مسکن گرون شده ؟
چرا جلو گرونی چیزای دیگه گرفته میشه؟
این با عث عدم سرمایه گذاری در مسکن میشه
یا کسی خونش رو اجاره نمیده
لطفا با تامل قانون وضع کنین
ریحانه شیشه گر
۵ تیر ۱۴۰۱ در ۸:۵۷ ق٫ظ
طبق قانون یک قیمت واحد باید در نظر گرفته میشد تا از قیمتگزاریهای نجومی جلوگیری شود.
ناشناس
۴ تیر ۱۴۰۱ در ۴:۳۹ ق٫ظ
مالک ها هم می خوان بفروشن ما باید چکار کنیم ؟
ریحانه شیشه گر
۵ تیر ۱۴۰۱ در ۸:۵۵ ق٫ظ
اگر مالکی قصد فروش داشته باشد و مستاجر قرارداد داشته باشد، در این شرایط با رضایت مستاجر با صاحبخانه جدید تواقات لازم انجام میشود.