ملک مشاع دراصطلاح حقوقی ملکی است که چند مالک داشته باشد. برای خرید و فروش ملک مشاع باید نکاتی را در نظر داشته باشید که در این مطلب به آن میپردازیم:
هیچیک از مالکان به تنهایی نمیتواند تمام ملک را بفروشد. بلکه فقط به اندازه سهم خود برای فروش یا اجاره یا هر معامله دیگری اجازه دارد . در ضمن نسبت به سهم شریک خود و با اجازه او مشکلی ایجاد نخواهد شد.
توصیه میشود از مجموع متصرفات حقوقی و معامله نسبت به مال مشاع بدون اجازه بقیه شرکا پرهیز شود زیرا تجاوز به سهم شرکاء محسوب شده وحتی در پارهای موارد ممکن است این کار مشمول جرائمی نظیر کلاهبرداری شود.
شایان ذکر است در ملک مشاع، شریک میتواند سهم خود را بدون نیاز به اجازه شریک دیگر، به هر شخص بفروشد یا اجاره دهد اما نکته مهم آن است که امکان واگذاری و استفاده از این ملک بدون اجازه سایر شرکا وجود ندارد. یعنی موقع تحویل ملک به خریدار یا مستأجر به اجازهی سایر شرکا نیاز داریم.
چنانچه یکی از مالکان بدون رضایت دیگر شرکا در ملک مشاع اقامت داشته باشد، هر مالک میتواند با مراجعه به دادگاه نسبت به این ملک دادخواست خلع ید و تخلیه ملک را مطرح کند.
اگر عرصه و اعیان ملک فقط دو مالک داشته باشد و یکی از آنها ملک را بفروشد،شریک دیگر میتواند مبلغی را که فروشنده پرداخت کرده به خریدار داده و تمام ملک را مالک شود. به این عمل در اصطلاح حقوقی حق شفعه میگویند و به کسی که صاحب این حق است شفیع گفته میشود.
اگر انتقال و جا به جایی ملک مشاع از طریق عقودی مانند هبه ، صلح ، معاوضه و یا قرار دادن مهریه باشد حق شفعه در آن ایجاد نمیشود.
اگرهمه مالکان ملک برای فروش بایکدیگر توافق نداشته باشند، هر مالک میتواند با مراجعه به اداره ثبت محل وقوع ملک، افراز و جداسازی ملک را درخواست کند. افراز نوعی تقسیم ملک محسوب میشود.
اگر ملک مانند زمین قابل افراز باشد اداره ثبت، سندمفروز صادر میکند و پس از صدور سند مفروز هر مالک، صاحب یک سند ۶ دانگ میشود و میتواند ملک خود را معامله کند.
در صورتیکه ملک مانند آپارتمان وخانهی کلنگی، بین شرکا غیرقابل افراز و تقسیم باشد اداره ثبت گواهی عدم افراز صادر کرده و پس از قطعی شدن آن و معترض نشدن سایر مالکان، هر مالک میتواند با مراجعه به دادگاه فروش ملک مشاع را درخواست کند. دادگاه درخواست فروش ملک را بدون برگزاری جلسه وخارج از وقت بررسی میکند.
رأی دادگاه مبنی بر دستور فروش ملک، قابل اعتراض نیست. پس از قیمتگذاری توسط کارشناس رسمی دادگستری، از طریق مزایده ملک به فروش میرسد و سهم مالکان بین آنها تقسیم میشود.
برای مطالعه بیشتر به نکات حقوقی ملکی، دانستنی های حقوقی ملکی، مجله دلتا مراجعه کنید.