زیارتگاه چک چک یا چکچکو، از مهمترین زیارتگاههای زرتشتیان است که در کوه چک چک جا خوش کرده و از جاذبههای شگفتانگیز یزد است. این مکان جذاب، با همه افسانههایی که دربارهاش وجود دارد، هنوز هم ناشناخته و پر رمز و راز باقی مانده است. برای آشنایی با این جاذبه گردشگری منحصربهفرد مطلب ما را در مجله دلتا دنبال کنید.
تاریخچه زیارتگاه چک چک
بر طبق این اطلاعات، شکلگیری زیارتگاه چک چک به بعد از مرگ یزدگرد سوم، آخرین پادشاه ساسانی، برمیگردد؛ یعنی حدود ۱۳۷۰ سال پیش. گفته میشود که در این زمان به واسطه ناپدید شدن دختر یزدگرد، داستانهایی به وجود میآید که در پی آن چوپانی با همراهی بزرگان زرتشتی، اقدام به ساخت این بنا میکند.
اما به طور کلی اطلاعات دقیق و مستندی در مورد زیارتگاه چک چک در دست نیست و آنچه هست افسانههایی است درباره این مکان نسل به نسل منتقل شده است.
اگر به این دست مطالب علاقهمند هستید مطلب راز کلیسای متروکه کردستان! را نیز مطالعه کنید.
افسانههای باورناپذیر زیارتگاه چک چک
یکی از جذابیتهای زیارتگاه چک چک، مرموز و ناشناخته بودن تاریخچه آن است. اگرچه که قصه و افسانههای مختلفی در مورد آن وجود دارد ولی مشخص نیست کدام یک از آنها به واقعیت نزدیکتر است و هنوز بین کارشناسان مذهبی و تاریخی در این مورد اختلاف نظر وجود دارد. بریم که در ادامه با این افسانههای جالب آشنا شویم.
چک چک در قالب پیر سبز
یکی از نامهایی که برای این مکان به کار برده میشود، زیارتگاه پیر سبز است اما این که دلیل اصلی برای چنین نامی چیست، دلایل و روایت خاص خودش را دارد.
میگویند پیر سبز نامی است که از دو عنصر مادی و روحانی در این مکان گرفته شده است. واژه «پیر» به بعد عرفانی اشاره میکند که از آیین مهرپرستی میآید. این واژه برای آخرین گام عرفان در پرستش الهه میترا استفاده میشده و واژه «سبز» هم به وجود درخت چنار کهنسالی اشاره میکند که سالهاست همراه و همدل زیارتگاه چک چک است.
معبد الهه آناهیتا
بر اساس تاریخ، زیارتگاه چک چک یزد شباهت زیادی به معابد آناهیتا دارد. معابد آناهیتا معمولا بر بالای بلندی ساخته میشدند و در آنها آبی در جریان بوده؛ زیارتگاه چک چک هم این ویژگیها را دارد.
نقش دختران یزدگرد در شکلگیری این زیارتگاه
زمانی که خبر سقوط سلسله ساسانیان و مرگ یزدگرد، فرزندان او به اطراف یزد فرار کردند و هر کدام گرفتار سرنوشت متفاوتی شدند. یکی از فرزندان دختر او که «نیکبانو» نام داشت، به طرف اردکان و کوهی به نام چک چک میرود، در آنجا مخفی و بعد هم غیب میشود.
چرا اسم این معبد چک چک است؟
دلیل نامگذاری این معبد قطرههای آبی است که از دل صخره به بیرون میریزند و طنین صدای آن در زیارتگاه به صورت چک چک شنیده میشود.
پیشنهاد مطالعه: برای مطالعه بیشتر مطالب گردشگری سری هم به مطلب این بنای ۷۰۰ ساله را زلزله هم خراب نمیکند! بزنید.
ناشناس
۸ اردیبهشت ۱۴۰۱ در ۲:۱۳ ق٫ظ
ناشناس
۲۰ فروردین ۱۴۰۱ در ۷:۰۸ ب٫ظ
ناشناس
۱۶ فروردین ۱۴۰۱ در ۹:۱۰ ب٫ظ
بابک
۱۶ فروردین ۱۴۰۱ در ۰:۲۴ ق٫ظ
در استان یزد شهر میبد.دانشجو بودم سال۷۲..یادش بخیر…در ماه یکبار با همکلاسی ها به چک چک میرفتیم…در اردیبهشت یا خرداد ماه زرتشتیان کشورمان در آنجا جمع میشوند ومراسم زیبایی دارند..جوانی کجایی..
ناشناس
۲۳ اسفند ۱۴۰۰ در ۳:۱۶ ب٫ظ
ناشناس
۲۲ اسفند ۱۴۰۰ در ۱:۲۸ ب٫ظ
ناشناس
۲۲ اسفند ۱۴۰۰ در ۲:۰۰ ق٫ظ
ناشناس
۲۲ اسفند ۱۴۰۰ در ۱:۲۱ ق٫ظ
ناشناس
۲۱ اسفند ۱۴۰۰ در ۹:۲۲ ب٫ظ
رحمت اله بازگیر
۲۱ اسفند ۱۴۰۰ در ۷:۳۹ ب٫ظ
سال۸۸ به این زیارت گاه رفتم لذت بردم دردل کویر درسینه کوه زیارت گاهی ازنواده گان اولین پیامبری که خدا را بدنیامعرفی کرد
زینب حلبی نژاد
۲۲ اسفند ۱۴۰۰ در ۸:۵۱ ق٫ظ
سپاس از نظرات شما.
ناشناس
۲۱ اسفند ۱۴۰۰ در ۷:۲۷ ب٫ظ