دیزباد در ناحیه شمال کیلومتر ۸۰ جاده مشهد نیشابور و روی سلسله جبال بینالود و در میان رودخانهها و چشمههای جوشان و باغهای سرسبز قرار دارد. روستایی پر از توربینهای بادی که وقتی به چند کیلومتری آن میرسید تغییر ناگهانی دما را بهخوبی حس میکنید و خنکای ناشی از آبوهوای مطبوع آن، حال و هوای روح و جسمتان را عوض میکند. با ما در مجله گردشگری دلتا همراه باشید تا با روستای دیزباد در مشهد آشنا شوید.
روستای دیزباد در مشهد
تاریخ استنادی این روستا به سال ۹۵ هجری شمسی برمیگردد. نام آن در قرن سوم قصر الریح و سپس چهل اشکوب بوده است. قدمت دیزباد و سوابق فرهنگی آن موجب دگرگونی هویت مردم شده است. تاسیس مدرسه ناصرخسرو دیزباد در سال ۱۳۱۲ از جمله گرانبهاترین منابع دگرگونی فرهنگی این دیار بوده است.
ویژگیهای روستای دیزباد
اکثریت مردم دیزباد در شهرستان مشهد و نیشابور ساکن بوده و اغلب آنها در فصل بهار و تابستان برای انجام امور مربوط به باغداری در دیزباد به سر میبرند. باغداری به روشهای نوین شغل دوم اکثریت مردم دیزباد بالا است، لیکن از منظر علاقه به زادگاه و موطن اکثریت مردم به این کار بهعنوان شغل نمینگرند و آن را بهانهای برای رفتن به دیزباد تلقی میکنند.
روستای دیزباد روستایی است که مردم آن صد در صد باسواد هستند. اولین مدرسه روستای دیزباد در سال ۱۳۱۲ تاسیس شد و ناصرخسرو نام داشت. این روستا توانسته است نخبگانی را به جامعه تحویل دهد که موجب مباهات همه روستاییان است. این روستا در سال ۱۳۴۸ بهعنوان یکی از معدود روستاهای صد در صد باسواد جهان در یونسکو به ثبت رسید.
مردم دیزباد با گویش خاصی سخن میگویند که تا حدودی شبیه گویش مردم نیشابور است.
مراسم چیله بجست (گویش محلی)
این مراسم یکی از زیباترین مراسم اهالی دیزباد است. این رسم در دیزباد و برخی از روستاهای نیشابور در شب آخر بهمن ماه به پاسداشت نعمتهای الهی برگزار میگردد و شباهت بسیاری به مراسم چهارشنبه سوری باستانی ایرانیان دارد. مراسمی که در سالهای گذشته به دست فراموشی سپرده شده بود اما در سال ۹۳ با همت شورا و اهالی هر چند با حضور اندک افراد ولی به گرمی برگزار شد.
اولین شبکه برق خصوصی کشور
اوایل وسیله روشنیبخش روستای دیزباد، مولدی بود که با زغالسنگ کار میکرد. با این حال با غروب خورشید و تاریک شدن هوا، تنها وسیله روشنیبخش مردم سوسوی ستارگان بود. این بود که مردم روستا به فکر افتادند تا همانند مردم شهرهای تهران، تبریز و مشهد فکری به حال رفت و آمد در شب بکنند. کاری که محصلان و دانشآموزان دیزبادی بهخوبی از پس آن برآمدند و اولین شبکه برق خصوصی روستا را به کار انداختند. دانشآموزان و معلمان دیزبادی سرمایه عظیمی برای مردم روستا بودند. آنها با همکاری یکدیگر و مردم و با استفاده از چراغهای سفالی، فلزی و شیشهای منازل، کوچهها و حتی معابر روستا را مجهز به برق و روشنایی کردند تا مردم برای رفت و آمد در تاریکی هوا مشکلی نداشته باشند.
پیشنهاد مطالعه: برای دیدن مطالب بیشتر از گردشگری مسجد عجیبی در آفریقا، که هرسال از نو ساخته میشود! را بخوانید.
ناشناس
۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۲ در ۱۱:۰۵ ب٫ظ
کیانی
۶ اردیبهشت ۱۴۰۲ در ۱۰:۱۲ ب٫ظ
بنده نیشابوری هستم وافتخارمیکنم ک چنین مردمی داریم
مونا اصفهانی
۷ اردیبهشت ۱۴۰۲ در ۹:۲۳ ق٫ظ
درود بر شما و ممنون از حضورتون 🌹
ناشناس
۶ اردیبهشت ۱۴۰۲ در ۱۰:۱۱ ب٫ظ
ناشناس
۱۳ فروردین ۱۴۰۲ در ۱۰:۰۲ ق٫ظ
ناشناس عالی بود
فریاد بابائی
۱۰ فروردین ۱۴۰۲ در ۹:۴۷ ب٫ظ
خوشحالم که چنین روستایی در کشورمون وجود داره
مونا اصفهانی
۱۲ فروردین ۱۴۰۲ در ۷:۵۶ ب٫ظ
ممنون از حضور ارزشمند شما 🌹
عباس آقا
۱۰ فروردین ۱۴۰۲ در ۱۰:۵۴ ق٫ظ
با سلام و تشکر بابت زحماتتون برای تهیه این مطلب جالب و مفید 🙏 🙏🙏🙏🙏
ناشناس
۹ فروردین ۱۴۰۲ در ۴:۳۰ ب٫ظ
عالی بود
ناشناس
۸ فروردین ۱۴۰۲ در ۷:۴۸ ب٫ظ
ناشناس
۸ فروردین ۱۴۰۲ در ۶:۳۸ ب٫ظ
مرجان
۸ فروردین ۱۴۰۲ در ۳:۴۹ ب٫ظ
آفرین ب این منطقه همه با سواد هستندو پشت کار در تمام امور دارند خداوند یاورشان باشد 🙏🙏🌹
سعیدی
۸ فروردین ۱۴۰۲ در ۲:۲۵ ب٫ظ
فوقالعاده عالی و سیر و سیاحت آزاد
ناشناس
۸ فروردین ۱۴۰۲ در ۷:۳۲ ق٫ظ
ناشناس
۸ فروردین ۱۴۰۲ در ۴:۱۵ ق٫ظ
ناشناس
۷ فروردین ۱۴۰۲ در ۱۰:۴۵ ب٫ظ
Zeynab Parvaneh
۷ فروردین ۱۴۰۲ در ۹:۴۸ ب٫ظ
ناشناس
۷ فروردین ۱۴۰۲ در ۹:۴۵ ب٫ظ
ناشناس
۷ فروردین ۱۴۰۲ در ۹:۳۶ ب٫ظ
ناشناس
۷ فروردین ۱۴۰۲ در ۹:۰۷ ب٫ظ
ناشناس
۲ آبان ۱۴۰۰ در ۸:۰۳ ب٫ظ
ناشناس
۱ آبان ۱۴۰۰ در ۷:۱۱ ب٫ظ