مسدود کردن حساب بانکی یا به عبارتی بازداشت وجوه فقط تحت شرایطی و صرفا با دستور مراجع قضایی امکانپذیر است. در این مطلب از مجله دلتا به موضوع مسدود کردن حساب بانکی بدهکار میپردازیم.
طبق قانون، افراد و مراجعی که اختیار مسدود کردن یا کسب اطلاع از حساب جاری اشخاص را دارند در زیر به ترتیب ذکر شده است:
- دستور مراجع قضایی
- دستور مستقیم بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران
- تقاضای مشتری
مراجع قضایی
از جمله اقدامات تامینی که برای حفظ حقوق خواهان یا شاکی در مراجع قضایی اعم از دادسرا، دادگاههای بدوی و تجدیدنظر امکان آن وجود دارد صدور دستور مسدود کردن حساب بانکی افراد به میزان مورد دعوا است و در این مورد طبق قانون، مراجع قضایی مکلف یا مختار هستند که حکم به انسداد حساب بانکی بدهند.
- در دعاوی حقوقی: مبلغ چک، سفته و برات با درخواست دارنده و در صورت وجود شرایط مقرر قانونی قاضی را مکلف میکند که قبل از رسیدگی به موضوع، حساب صادر کننده را به میزان مورد مطالبه مسدود کند.
- در دعاوی کیفری: دادسرا میتواند مبلغ شکایت شده را در حساب محکوم توقیف کند. این موضوع به ویژه در دادسرای جرایم رایانهای زمانیکه نقل و انتقالات اینترنتی مشکوکی رخ داده باشد و شاکی خصوصی موضوع را پیگیری کند متداول است.
شرایط مسدود کردن حساب بانکی
در مواردی که مسدود کردن حساب به دستور مرجع قضائی صورت گرفته باشد، دستور رفع مسدودی نیز باید از سوی مرجع قضایی مسدودکننده حساب به بانک فرستاده شود. بانکها نیز موظف هستند احکام صادره از دادگاه را در این خصوص اجرا کنند.
رفع مسدودی از حساب بانکی
- در دعاوی حقوقی: در صورتیکه حساب متهم قبل از صدور رای قطعی مسدود شده است. وی میتواند با ارائه سریع دفاعیات موثر و قانع کردن قاضی برای رفع مسدودی اقدام کند. در صورتیکه رای قطعی صادر شده و حساب متهم به دلیل پرداخت مبلغ مذکور مسدود شده است باید در اسرع وقت برای پرداخت اقدامات لازم را به عمل آورد.
- در دعاوی کیفری: در شکایات کیفری در صورت مسدودی حساب پس از تحقیق از بانک مربوطه در مورد مرجع صادرکننده دستور مسدودی حساب، متهم فورا باید در دادسرا و شعبه مسدود کننده حاضر تا مانع از مسدودی حساب شود.
بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران
در دو مورد شعبه بانک مجاز به مسدود کردن حساب نیست که در زیر اشاره شده است:
- حساب مشتری فعال نبوده است.
- دارای سابقه صدور چک بلامحل است.
در چنین مواردی شعبه، حساب مشتری را راکد یا حسب مورد درگیر تلقی میکند. یکی از مواردی که بعضا اتفاق میافتد، مسدود شدن حساب به دلیل چک بلامحل است که باعث محرومیت از خدمات بانکی برای صادرکنندگان چک برگشتی به مدت ۷ سال از آخرین چک صادر شده برگشتی خواهد بود.
درخواست مشتری
در مواردی که انسداد حساب جاری به تقاضای مشتری باشد، باید وی بقیه چکهای مصرف نشده را به شعبه مسترد کند. در غیر اینصورت شعبه بانک نمیتواند صرفا به درخواست مشتری مبنی بر به سرقت رفتن دسته چک و یا مفقود شدن آن، حساب جاری مشتری را مسدود کند.
پیشنهاد مطالعه: برای آشنایی با نکات حقوقی بیشتر مطلب هر قراردادی را امضا نکنید زیرا پیگرد قانونی دارد را مطالعه کنید.
ناشناس
۶ آذر ۱۴۰۰ در ۲:۱۸ ب٫ظ
ناشناس
۲ آبان ۱۴۰۰ در ۱:۰۸ ق٫ظ
ناشناس
۱۹ مهر ۱۴۰۰ در ۳:۴۹ ب٫ظ