اگر در کسب و کارتان با چک سر و کار دارید باید اطلاعات خود پیرامون قانون جدید چک را افزایش دهید. در این مطلب از مجله دلتا به اقدامات حقوقی وجه چک میپردازیم.
سامانه صیاد چیست؟
کلمه صیاد مخفف عبارت «صدور یکپارچه الکترونیکی چک» است. سامانه صیاد در حال حاضر قسمتی از سایت بانک مرکزی است که در آن ثبت، تأیید و استعلام چک انجام میشود.
در موارد ذیل چک دارای وصف حقوقی است و قابل پیگیری کیفری نیست:
• در صورتی که چک دارای وعده (مدت دار) باشد.
• هرگاه چک بابت تضمین انجام تعهد یا تضمین انجام معاملهای صادر شده باشد.
• هرگاه چک سفید امضا صادر شده باشد.
• در صورتی که ثابت گردد چک بدون تاریخ صادر شده است.
• هرگاه وصول وجه چک منوط به تحقق شرطی شده باشد.
• هرگاه ثابت شود چک بابت معاملات نامشروع یا ربا (بهره) صادر شده است.
آیا میتوان از چک صیاد جدید برای ضمانت استفاده کرد؟
از چکهای جدید نیز مانند چکهای قدیمی میتوان برای ضمانت استفاده کرد، با این تفاوت که طبق قانون جدید چک، باید این چکها را در سامانه صیاد ثبت کرد.
برگشت زدن چکهای جدید چگونه است؟
بر اساس قانون جدید چک و طبق اعلام بانک مرکزی، گیرنده چک در صورت کسری حساب صادرکننده، میتواند مبلغ موجود در آن حساب را طلب کند.
همچنین در صورت کافی نبودن موجودی حساب جاری صادرکننده و عدم امکان تأمین مبلغ چک از محل سایر حسابها در همان بانک و سایر دلایل که منجر به ثبت برگشت چک شود، تمام حسابهای صادرکننده چک در تمام بانکها و مؤسسات اعتباری به میزان مبلغ کسری چک پس از گذشت ۲۴ ساعت از ثبت، غیرقابل پرداخت بوده و از سوی بانک مرکزی مسدود خواهد شد.
اگر چکی دارای وصف حقوقی شد جهت دادخواهی چه مراحلی دارد؟
دارنده چک برگشتی میتواند با در دست داشتن گواهی عدم پرداخت به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی قوه قضاییه مراجعه کند و صدور اجراییه از دادگاه صالح را درخواست نماید. اقدامات حقوقی وجه چک از طریق دادگاه پیگیری خواهد شد.
از ویژگیهای طرح دعوی حقوقی در مراجع دادگستری این است که به لحاظ این که چک در حکم اسناد لازم الاجراست، علاوه بر عدم نیاز به پرداخت خسارت احتمالی میتوان تقاضای تأمین خواسته، یعنی توقیف اموال خوانده با هدف جلوگیری از نقل و انتقال آنها را نمود.
پیشنهاد مطالعه: برای آشنایی با نکات حقوقی بیشتر مطلب مراحل رفع سوء اثر چک برگشتی را مطالعه کنید.