مجازات توهین و افترا
افترا چیست؟
افترا به این معناست که شخصی به نفر دیگری نسبتی را بدهد که ضمن توهین آمیز بودن، واقعیت نداشته باشد. به عنوان مثال اگر به شخصی نسبت کلاهبردار بودن بزنیم، در حالی که ثابت شود وی به هیچ وجه کلاهبردار نبوده است، جرم افترا اتفاق افتاده است.
زمانی که افترا به صورت شفاهی انجام شود، فرد شاکی باید بتواند آن را ثابت کرده و نسبت به آسیبهایی که از بابت این افترا به وجود آمده است، مدارکی محکمه پسند ارایه دهد. اما در صورتی که افترا نوشتاری باشد مثلا در روزنامه یا نشریهای آورده شود، آسیبها و اثبات آن بارها ساده تر خواهد بود.
مجازات افترا چیست؟
مجازات افترا پس از اثبات آن میتواند از یک ماه تا یک سال باشد و همین طور تا ۷۴ ضربه شلاق نیز با تشخیص قاضی امکان پذیر خواهد بود.
همین طور در نشر اکاذیب که در رسانههای عمومی به چاپ رسیده باشند، مجازات میتواند از دو ماه تا دو سال باشد.
در افترا و هتک حرمتهایی که جنبهی عمومی پیدا میکند، قانون گذار سختگیری بیشتری داشته است و موضوع شکل جدی تری به خود میگیرد. به طور مثال زمانی که به شخصیتهای اجتماعی و سیاسی و شناخته شده هتک حرمت و افترا صورت میپذیرد، جرم بزرگ تر بوده و مجازات آن نیز به نسبت سنگین تر خواهد بود.
لازم به ذکر است همانطور که گفته شد توهین و افترا دو جرم کاملا مجزا بوده و در قانون مجازات توهین و افترا به طور جداگانه تفکیک شده است. در ادامه به توضیح جرم توهین میپردازیم.
توهین چیست؟
توهین زمانی اتفاق میافتد که هتک حرمتی به فردی صورت گیرد و این هتک حرمت لزوما فعل مجرمانهای است. مثلا اگر شخصی را با الفاظ رکیک مورد توهین قرار دهند، این عمل توهین و هتک حرمت محسوب میشود و البته قانونگذار برای آن مجازاتی نیز پیش بینی کرده است.
مجازات توهین چیست؟
مجازات توهین در صورت اثبات از طرف شاکی، میتواند طبق نظر قاضی و بسته به میزان آن، از پرداخت جزای نقدی تا شلاق باشد. لازم به ذکر است که توهین چه به صورت شفاهی و چه به صورت کتبی و حتی ارسال پیامک قابل پیگرد قانونی است و در صورت اثبات شامل مجازات توهین میشود.
چطور از جرم توهین و افترا دفاع میشود؟
کسی که بابت جرم توهین و افترا از وی شکایت شده است میتواند از خود با اثبات این ادعا دفاع کند. به این معنا که اگر فرد بتواند ثابت کند جرم انتساب داده شده به شاکی به واقع درست است، اتهام افترا از وی برداشته میشود و دیگر حکمی برایش صادر نخواهد شد. اما اگر فرد نتوانست وقوع جرم را ثابت کند، راه دیگری جز گرفتن رضایت از شاکی برایش باقی نمیماند. غالبا در این موارد امکان دریافت رضایت از شاکی کار چندان سختی نیست و دادگاه نیز با گرفتن رضایت از شاکی همکاری میکند.
پیشنهاد مطالعه : برای آشنایی بیشتر با نکات حقوقی بیشتر “مسدود کردن حساب بانکی بدهکاران قانونی است؟” را مطالعه کنید.