معاونت در خودکشی چه مجازاتی دارد؟
یکی از تلخ ترین رفتارهایی که یک انسان ممکن است انجام دهد، پایان دادن به زندگی خویش است. اتفاقی که تحت عنوان خودکشی از آن یاد میشود که نتیجه مستقیم یا غیر مستقیم عملی است که شخص قربانی آن را نسبت به خود انجام داده و از نتیجه عمل خود نیز، آگاهی دارد و در نتیجه به زندگی خود پایان میدهد. این عمل از جمله رفتارهای انسانی است که برخوردهای متفاوتی با آن در حوزه حقوق کیفری شده است. به طور معمول نفس خودکشی به لحاظ فوت مرتکب کانون توجه نبوده اما برخی از کشورها تهدید به خودکشی و اقسام معاونت در آن و حتی دعوت به آن را دارای ضمانت اجرای کیفری قرار دادهاند. اگر عملیات فیزیکی خودکشی توسط شخص دیگری انجام شود بسته به شرایط آن میتواند قتل عمد یا غیر عمد تلقی شود. با بخش حقوقی مجله دلتا همراه باشید.
مجازات ترغیب و تحریک به خودکشی در قوانین جزایی ایران
بند ب ماده ۷۴۳ قانون مجازات اسلامی
چنانچه شخصی افراد را به ارتکاب جرایم منافی عفت، استعمال مواد مخدر، روانگردان، خودکشی، انحرافات جنسی و اعمال خشونت آمیز تحریک، ترغیب، تهدید، دعوت، فریب یا شیوه ارتکاب یا استعمال آنها را تسهیل کند، و یا آموزش دهد، به حبس از نود و یک روز تا یک سال، و یا جزای نقدی از پنج میلیون ریال تا ۲۰ میلیون ریال یا هر دو مجازات محکوم میشود.
متاسفانه ارتکاب جرم معاونت در خودکشی در قوانین ایران صرفا در جرایم رایانه ای امکان پذیر است.
عنصر مادی این جرم از طریق سامانه های رایانهای یا مخابراتی یا حامل های داده باید انجام شود.
در غیر این صورت تحریک و ترغیب به خودکشی و یا تهدید به آن جرم انگاری نشده است.
خودکشی در قانون مجازات اسلامی، جرم انگاری نشده است. با این وجود، امکان تقاضا از شخص دیگر، برای انجام این عمل نیز وجود ندارد.
بیشتر بدانید: برای آشنایی بیشتر با نکات حقوقی “جرائم غیر قابل گذشت” را مطالعه کنید.