جرح اغلب با خونریزی همراه است، مانند خراشیدگی یا پارگی پوست یا شکستن استخوان و نقص یا قطع عضو. در قانون، برای ضرب وجرح مجازاتهایی تعیین شده است که به بررسی آن میپردازیم.
مجازات تعزیری ضرب و جرح
ضرب و جرح از جمله جرائمی است که بر اعضای بدن فرد وارد و شامل هر نوع جنایتی میشود که منجر به قتل نشده است. اگر جراحت وارده بر شخص به صورت عمدی باشد، در صورت شکایت شخص زیان دیده یا ولی او در صورت وجود سایر شرایط مقرر در قانون، برای مجرم قصاص در نظر گرفته میشود و در غیر این صورت، مطابق قانون، دیه و تعزیر را در پی خواهد داشت. بنابراین، طبق قانون برای این جرم یکی از مجازات های قصاص، دیه و تعزیر تعیین خواهد شد. البته گاهی به جرم ضرب و جرح هم مجازات دیه و هم تعزیر تعلق میگیرد.
ضربات بدون جراحت
در قانون، برای هریک از مواردی که باعث ایجاد شدن ضرب در قربانی شود، دیه در نظر گرفته شده است که ضارب موظف است آن را به فرد مضروب پرداخت کند. دیه صدماتی که موجب تغییر رنگ پوست می شود، در قانون مجازات اسلامی به شرح زیر است:
- سیاه شدن پوست صورت، شش هزارم دیه کامل
- کبودشدن پوست صورت ، سه هزارم دیه کامل
- سرخ شدن پوست صورت ، یک و نیم هزارم دیه کامل
- تغییر رنگ پوست سایر اعضا، حسب مورد، نصف مقادیر مذکور در موارد بالا.
در چنین مواردی بین اینکه برای آن عضو آسیب دیده دیه تعیین شده یا نشده باشد، فرقی نیست. همچنین بین تغییر رنگ تمام یا قسمتی از عضو و نیز بقا یا از بین رفتن اثر آن فرقی وجود ندارد. برای صدمه ای که موجب تورم بدن، سر یا صورت شود ارش تعیین میشود و چنانچه علاوه بر تورم، موجب تغییر رنگ پوست نیز بشود، دیه و ارش تغییر رنگ به آن افزوده خواهد شد. منظور از ارش، مقدار مالی است که به عنوان جبران خسارت مالی یا بدنی پرداخت میشود و در قانون برای آن اندازه ای مشخص نشده است.
مجازات تعزیری ضرب و جرح
هر کس عمدا به دیگری ضرب یا جرح وارد کند که موجب نقصان یا شکستن یا از کار افتادن عضوی از اعضا وی یا منتهی به بیماری دائمی یا فقدان یا نقص یکی از حواس یا منافع یا از بین رفتن عقل مجنی علیه (زیان دیده) شود، در مواردی که قصاص امکان نداشته باشد، چنانچه اقدام وی موجب اخلال در نظم و امنیت جامعه شود یا بیم آن رود که به دیگران سرایت کند، به ۲ تا ۵ سال حبس محکوم خواهد شد و در صورت درخواست قربانی، مرتکب به پرداخت دیه نیز محکوم میشود. بنابراین، یکی از فرض هایی که مرتکب ضرب و جرح علاوه بر دیه به تعزیر نیز محکوم میشود، وقتی است که به تشخیص قاضی، اقدام او نظم و امنیت جامعه را مختل کرده باشد. همچنین در مواردی که جرح وارده منجر به صدمات یاد شده نشود، اما آلت جرح اسلحه یا چاقو و امثال آن باشد. در این صورت، مرتکب به ۳ ماه تا یک سال حبس محکوم خواهد شد. علاوه بر این، هرگاه عدهای با یکدیگر منازعه کنند، در صورتی که این نزاع دسته جمعی منتهی به ضرب و جرح شود، هر یک از شرکت کنندگان در نزاع، حسب مورد، به حبس از ۳ ماه تا یک سال محکوم میشوند.
ضرب و جرح از جمله جرائم بر اعضا هستند که شامل هر نوع جنایتی میشود که منجر به قتل نشده است. اگر جنایت وارده بر شخص به صورت عمدی باشد، در صورت شکایت شخص زیان دیده یا ولی او در صورت وجود سایر شرایط مقرر در قانون، برای مجرم قصاص در نظر گرفته میشود و در غیر این صورت، مطابق قانون، دیه و تعزیر را در پی خواهد داشت.
ناشناس
۲۵ دی ۱۳۹۹ در ۶:۴۱ ب٫ظ
بردیا
۲۸ آبان ۱۳۹۸ در ۴:۱۰ ب٫ظ