دولت طبق قانون از هر مسافری که با گذرنامه جمهوری اسلامی ایران از کشور خارج میشود، عوارض خروج دریافت میکند اما برخی شهروندان از این قانون معاف شدهاند. قانون عوارض خروج در سال ۱۳۶۴ در مجلس شورای اسلامی مصوب شد. آن زمان جمعیتی که از پرداخت این عوارض معاف بودند، دامنه گستردهتری داشت اما به تدریج گروههایی از این دایره خارج شدند و طیف معاف شدهها نیز کوچکتر شد. در مجله دلتا به بررسی این موضوع پرداخته شده است که چه افرادی بر طبق قانون از پرداخت مالیات عوارض خروج معاف شدهاند، پس در ادامه با ما همراه باشید.
افرادی که از پرداخت عوارض معاف شده اند
طبق قانون کسانی که از پرداخت مالیات عوارض خروج معاف شدهاند، شامل افراد و گروههایی میشوند که در ادامه اشاره شده است.
۱. خدمه وسایل نقلیه عمومی سفرهای زمینی، دریایی و خطوط پروازی که در حین مأموریت یا انجام وظایف شغلی باید از مرز گذر کنند.
۲. دانشجویان شاغل به تحصیل در خارج از کشور که مجوز تحصیل مرتبط داشته باشند. (با توجه به این که بیشتر این دانشجویان در بین تحصیل بارها به کشور باز میگردند قوانین موجود متذکر شده است که فاصله خروج دوم باید بیش از ۳ ماه باشد در غیر این صورت مشمول معافیت نخواهند بود.)
۳. بیمارانی که با مجوز شورای پزشکی برای درمان به خارج از کشور اعزام میشوند.
۴. جانبازان انقلاب اسلامی که برای معالجه به کشورهای دیگر اعزام میشوند.
۵. ایرانیهای مقیم خارج از کشور که دارای گذرنامه شغلی از وزارت کار و امور اجتماعی هستند.
۶. دارندگان گذرنامه سیاسی و خدمت
۷. نمایندگان مجلس از سال ۱۳۹۷ زائران اربعین حسینی را که به صورت «زمینی» در تاریخ مشخص شده به خروج از کشور اقدام میکنند نیز از پرداخت عوارض معاف کرهاند.
عوارضخروج از کشور در سفر زیارتی چگونه است؟
شایان ذکر است که مرزنشینان و ایرانیان مقیم سواحل و جزایر خلیج فارس طبق قانون مصوب سال ۱۳۶۴ مجلس میتوانستند بدون پرداخت عوارض خروج با پروانه گذر به خارج از کشور رفت و آمد کنند اما در لایحه بودجه سال ۱۳۹۷ این قانون اصلاح شد.
بر اساس مصوبه مجلس، عوارض خروج از کشور برای زائران عتبات و مرزنشینان برای یک بار در طول سال بر اساس قانون بودجه سال ۹۶ دریافت میشود. در متن این قانون در تعریف مرزنشینی آمده است: «افراد مرزنشین به کسانی اتلاق میشود که ساکن در روستاها و شهرهای مرزی هستند، بررسی و تأیید این موضوع با فرمانداران شهرستان های مرزی است.»
هزینه عوارض خروج از کشور برای سفر زیارتی زمینی در سال ۹۶، ۱۲,۵۰۰ تومان و برای سفر زیارتی هوایی ۳۷,۵۰۰ تومان بود. همچنین عوارض خروج از کشور در سال ۹۶ برای سفرهای هوایی ۷۵ هزار تومان و برای سفرهای زمینی و دریایی ۲۵ هزار تومان بود.
این عوارض در سال ۹۷ طبق نظر دولت، سه برابر شد و به مبلغ ۲۲۰ هزار تومان برای نخستین سفر خارجی در سال افزایش یافت. این مبلغ برای سفرهای دوم و سوم به میزان ۵۰ و ۱۰۰ درصد افزایش مییابد و به رقم ۳۳۰ و ۴۴۰ هزار تومان میرسد. پس از آن تا پایان سال هر سفر دیگری انجام شود مسافر باید همچنان مبلغ ۴۴۰ هزار تومان را پرداخت کند.
این افرایش پلکانی در لایحه عوارض خروج از کشور سال ۹۸ فقط شامل سفرهای هوایی خارج از کشور و سفر هوایی به حج و عتبات میشود و شامل سفرهای «زمینی زیارتی» نشده است. هم اکنون کودکان خردسال نیز از پرداخت عوارض معاف نبوده و و آنها نیز مشمول پرداخت عوارض میشوند. این در حالی است که در مصوبه سال ۱۳۶۴ اطفال تا سن هفت سالگی تمام از پرداخت عوارض معاف شده بودند.
میلاد
۲۵ آبان ۱۳۹۸ در ۱۲:۱۷ ب٫ظ
سپاس
شمس
۲۱ آبان ۱۳۹۸ در ۲:۳۶ ب٫ظ
اطلاعات خوبی گرفتیم
ناشناس
۲۰ آبان ۱۳۹۸ در ۴:۱۶ ب٫ظ
ناشناس
۲۰ آبان ۱۳۹۸ در ۴:۱۶ ب٫ظ
جعفری
۲۰ آبان ۱۳۹۸ در ۱۲:۳۸ ب٫ظ
سپاس از مطالب مفید سایت
ایلیا
۲۰ آبان ۱۳۹۸ در ۱۱:۱۳ ق٫ظ
بهتر بود میزدین چه کسانی عوارض خروج پرداخت میکنن؟ جوابشم مردم عادی
بزرگی
۲۰ آبان ۱۳۹۸ در ۱۰:۳۱ ق٫ظ
مفید بود
مودت
۲۰ آبان ۱۳۹۸ در ۱۰:۰۳ ق٫ظ
یعنی چی
روزبهانی
۲۰ آبان ۱۳۹۸ در ۸:۵۲ ق٫ظ
مطلب عالی