بر اساس قوانین جمهوری اسلامی ایران صدور گذرنامه جداگانه و خروج از کشور برای بانوان متاهل و افراد زیر ۱۸ سال مشروط به موافقت شوهر، ولی و یا قیم ایشان است. در این نوشتار به بررسی شرایط خروج زن از کشور پرداخته شده است. در ادامه با مجله دلتا همراه باشید.
زنانی که به اجازه شوهر برای خروج از کشور نیاز ندارند
طبق شرایط زیر زنان به خروج از کشور نیازی به اجازه همسر ندارند.
۱. با همسر خود مقیم خارج از کشور هستند.
۲. زنانی که با مرد خارجی ازدواج کرده و به تابعیت ایرانی خود باقی ماندهاند نیاز به اجازه همسر ندارند.
۳. به موجب نظریه شورای نگهبان، زنانی که عازم سفر حج تمتع هستند نیز از این قانون مستثنی شدهاند.
در موارد اضطراری نیز در صورت اجازه دادستان شهرستان امکان صدور گذرنامه وجود دارد، اما این شرایط ضروری در قانون تعریف نشده و تشخیص آن به اختیار دادستانی است. بنابراین هر زن ایرانی متاهل زمانی که میخواهد گذرنامه بگیرد یا آن را تمدید کند، نیاز به کسب اجازه کتبی همسرش دارد و در فرمهای گذرنامه نیز یک بخش مشخص برای اعلام رضایت شوهر و امضای او وجود دارد که باید در دفترخانه اسناد رسمی نیز گواهی شود.
ممنوع الخروج کردن زن
ممنوعالخروجی زن فقط با اعلام کتبی شوهر به اداره گذرنامه از بین خواهد رفت. حتی در مواردی که زوجها از یکدیگر طلاق گرفته و قبل از طلاق، شوهر، همسر خویش را ممنوع الخروج کرده، این ممنوعیت زمانی از بین میرود که از طریق طلاقنامه، طلاق آنها به اطلاع اداره گذرنامه برسد. در موارد زیادی، علیرغم این که زن و شوهر سالها با یکدیگر زندگی نمیکنند، شوهر همسرش را طلاق نمیدهد و به استناد همین حق، او را ممنوعالخروج هم میکند و عملا زندگی یک زن را تحت الشعاع قرار میدهد.
اخذ اجازه خروج
هم اکنون تنها فرصت قانونی برای حل مشکل، بحث شروط ۱۲ گانه ضمن عقد است. طی این شرط، در زمان عقد ازدواج، شوهر به زن هم وکالت در امضای اسناد لازم برای صدور و تمدید گذرنامه و هم اجازه خروج مکرر از کشور را میدهد. برای این کار مطمئنترین راه مراجعه به دفتر اسناد رسمی و تنظیم سند وکالت در آنجا است.
توصیه میشود بعد از عقد به دفاتر اسناد رسمی مراجعه شود و حداقل در خصوص طلاق و خروج از کشور نسبت به تنظیم سند وکالت دقیق و کامل اقدام شود. متاسفانه تعداد دفاتر اسناد رسمی که از انجام چنین کاری خودداری میکنند کم نیست و البته این کار تخلف محسوب میشود، اما همچنان دفاتری هستند که به خوبی و با دقت نظر اسناد را تنظیم میکنند.
شایان ذکر است، گرفتن اجازه خروج مکرر از کشور به این معنی نیست که شوهر دیگر نمیتواند زن را ممنوع الخروج کند، بلکه شوهر همچنان این حق را دارد. اما زن نیز میتواند با ارائه وکالتنامه، خواستار رفع ممنوعالخروجی خود شود که گاهی در میان این بازه زمانی، زن ممکن است فرصتهای مهمی را از دست بدهد.
پیشنهاد مطالعه : برای آشنایی بیشتر با شرایط خروج فرزند از کشور “ممانعت از خروج فرزند از کشور” را مطالعه کنید.
ناشناس
۱۶ بهمن ۱۳۹۸ در ۱۱:۵۱ ب٫ظ
اگر زن پاسپورت خود را قبل از عقد تمدید کرده باشد آیا نیاز است اجازه کتبی داشته باشد از شوهر؟
شرکت
۳ مهر ۱۳۹۸ در ۱:۰۶ ب٫ظ
نعلل
فرهنگ
۳ مهر ۱۳۹۸ در ۱۲:۵۱ ب٫ظ
جالب
آدینه
۱۸ مرداد ۱۳۹۸ در ۳:۴۰ ب٫ظ
جالب بود
فرهادی
۱۷ مرداد ۱۳۹۸ در ۹:۵۷ ق٫ظ
جالب بود
اسکندری
۱۶ مرداد ۱۳۹۸ در ۱۲:۰۹ ب٫ظ
perfect
بهلولی
۱۶ مرداد ۱۳۹۸ در ۹:۴۶ ق٫ظ
خیلی خوب بود. ممنون ، ولی چرا غلط املایی زیاد شده تو مجله
یوسفی
۱۶ مرداد ۱۳۹۸ در ۸:۵۶ ق٫ظ
ممنون
روزبهاني
۱۶ مرداد ۱۳۹۸ در ۸:۴۶ ق٫ظ
تشکر
علی
۳ مهر ۱۳۹۸ در ۱۲:۴۶ ب٫ظ
کاملا قانون ضده زن و ضد حقوق بشر هست و تقریبا به قوانین دوران برده داری نزدیکه و باید عوض بشه چون این مردم هستن که قانونگذار اصلی هستند نه افرادی خاص با تفکری خاص.اصل قانون برگرفته از عموم مردم هست نه عده ای خاص
سعدی
۱۶ مرداد ۱۳۹۸ در ۰:۰۶ ق٫ظ
کاملا کارشناسی شده و مقبول همگان است
دانش
۱۵ مرداد ۱۳۹۸ در ۱۰:۵۴ ب٫ظ
سلام
مطالب بسیار با اهمیتی براز ذوجین است
بیگدلی
۱۵ مرداد ۱۳۹۸ در ۸:۱۸ ب٫ظ
سپاسگذارم
بزرگی
۱۵ مرداد ۱۳۹۸ در ۷:۴۳ ب٫ظ
مطلب خوبی بود
امیری
۱۵ مرداد ۱۳۹۸ در ۶:۴۰ ب٫ظ
جالب بود خوشم اومد
برزین
۱۵ مرداد ۱۳۹۸ در ۶:۳۶ ب٫ظ
ممنون از اطلاع رسانی
ولی کلا قانون بسیار مسخره ای هست