در سلسله پرسش و پاسخهای حقوقی مجله دلتا به بسیاری از سوالاتی که توسط مخاطبان مجله درباره برخی از موضوعات پرکاربرد حقوقی، پاسخ داده شد. در این مطلب، به چند سوال پرتکرار و مهم در خصوص مهریه که معمولا به تکرار درباره آن سوال میشود پاسخ خواهیم داد. با ما همراه باشید.
پرسش: اگر قبل از عقد محضری، مردی همسر خود را مجبور کند که اقرارنامه ای را با مضمون “اینجانب ….. در کمال صحت و با رضایت کامل ۱۰۰ عدد سکه از مهریه خود را دریافت نموده ام و هیچگونه ادعایی در آینده نسبت به این موضوع نخواهم داشت.” بنویسد و بدون تاریخ امضا و اثر انگشت بزند، آیا شوهر میتواند با استناد به چنین برگه ای خود را از پرداخت این تعداد سکه بری کند؟
پاسخ: با توجه به اینکه تا قبل از عقد زوجیت، هنوز دین و تعهدی برای مرد شکل نگرفته است و اکثر فقها ابراء دین غیر ثابت (چشم پوشی کردن از دینی که هنوز به وجود نیامده است) را باطل میدانند و معتقدند کسی نمیتواند دیگران را از دیونی که در آینده به او خواهند داشت، بری کند و بگوید ذمۀ شما را در قبال دیونی که بعنوان مثال تا دو سال آینده به من پیدا خواهید کرد، بری میکنم.
بنابراین، اگر به هر طریقی مانند ارجاع امر به کارشناس خط و امضا، اثبات شود تاریخ نوشتن این متن مربوط به زمان قبل از عقد است، به نظر چنین نوشتهای باطل است.
پرسش: مردی در طول زندگی مشترک، ۳ دانگ از منزل مسکونی را به نام همسرش کرده است. حال به دلیل برخی مسائل، زن برای مدتی خانه را ترک کرده و درخواست مهریه داده است. آیا این زن میتواند ۳ دانگ باقیمانده از این منزل که به نام شوهرش است و همچنین خودروی مرد را در ازاء مهریه مطالبه کند؟
مطابق با قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی، منزل متعارف و مورد نیاز جزء مستثنیات دِین بوده و قابل توقیف نیست، اما چون زن وشوهر در این منزل مشاعا شریکهستند و تصرف در اموال مشاع تابع مقررات خاص خود است، زن میتواند تقاضای فروش آن را کند و پول حاصل از فروش را در ازاء مهریه خود بردارد.
البته اگر زن این کار را انجام ندهد، میتواند به نسبت سهم خود از شوهر خود اجرت المثل دریافت یا حتی تقاصای خلع ید مشاعی مطرح نماید. اما خودرو قابل توقیف است.
هوشمند
۱۵ مرداد ۱۳۹۸ در ۲:۵۵ ب٫ظ
خوب بود ممنون
یوسفی
۱۲ مرداد ۱۳۹۸ در ۳:۳۷ ب٫ظ
ممنون
آقازاده
۱۲ مرداد ۱۳۹۸ در ۲:۰۹ ب٫ظ
مفیدوکاربردی
بهلولی
۱۲ مرداد ۱۳۹۸ در ۱۰:۲۵ ق٫ظ
مطلب مفید بود ولی چرا فونت و سایز نوشته یکدفعه خیلی بزرگ شده
بیگدلی
۱۲ مرداد ۱۳۹۸ در ۹:۲۰ ق٫ظ
مفید بود
ممنونم
آرین
۱۱ مرداد ۱۳۹۸ در ۷:۲۰ ب٫ظ
جالب بود