دعوای الزام به تحویل مبیع (مورد معامله)، امروزه جزو بیشترین دعواهای مطرح شده در خصوص دعاوی ملکی در دادگاهها است. دعوای الزام به تحویل مبیع زمانی مطرح میشود که فروشنده (بایع) پس از عقد قرارداد فروش یا قولنامه از تحویل مال مورد معامله سرباز میزند و آنرا به مشتری تحویل نمیدهد.
چه زمانی خریدار مالک مال میشود؟
طبق قانون مدنی، بیع (معامله خرید و فروش) عبارت است از تملیک عین (به مالکیت در آمدن مال مورد معامله) به عِوَض معلوم (مقدار مشخص و مورد توافق) و همچنین بیان میکند که به محض وقوع بیع، مشتری مالک مبیع و بایع مالک ثمن (پول) میشود.
یکی از دلایلی که امروزه این موضوع بسیار دیده میشود این است که، در فاصله زمانی بین عقد قرارداد و تنظیم سند رسمی، به دلیل نوسانات بسیار زیاد قیمت، ارزش مال فروخته شده بالا میرود و فروشنده به طمع گرفتن پول بیشتر از خریدار، از تحویل ملک سر باز میزند.
دعوای الزام به تحویل مبیع :
در این مواقع خریدار میتواند دادخواست الزام به تحویل مبیع را به دادگاه ارائه دهد که ۲ حالت دارد:
- اگر ملک دارای سند رسمی باشد، طرح دعوای الزام به تحویل ملک میکند.
- اگر ملک دارای سند رسمی نباشد، باید دعوای الزام به تنظیم سند رسمی را قبل از الزم فروشنده به تحویل ملک مطرح کند. در غیراینصورت دادگاه دعوای او را رد خواهد کرد.
بنابراین، خریدار زمانی میتواند طرح دعوای الزام به تحویل مبیع داشته باشد که، طبق ماده ۲۲ قانون ثبت، ملک به او انتقال داده شده باشد و این انتقال به ثبت در دفتر املاک و اسناد رسیده باشد. در غیر اینصورت، باید به طور همزمان دعوا را علیه فروشنده به دو موضوع الزام به تنظیم سند رسمی و الزام به تحویل مبیع در دادگاه صالح مطرح کند.
فروشنده فقط در یک مورد میتواند از تحویل مبیع خودداری کرده و خریدار هم در صورت طرح دعوای الزام به تحویل مبیع به نتیجه نخواهد رسید، آن هم در موردی است که فروشنده از حق حبس خود که طبق قانون مدنی به او داده شده، استفاده کند.
تعریف حق حبس و شرایط استفاده ار آن:
حق حبس وقتی مورد استفاده قرار میگیرد که هریک از دو طرف دعوی بخواهند از حق خود مبنی بر تحویل ندادن ملک مورد معامله تا زمان پرداخت پول و یا پرداخت نکردن پول (مبلغ توافق شده برای خرید ملک فروخته شده) تا زمان تحویل ملک استفاده کنند.
پس در حق حبس اگر هرکدام از خریدار یا فروشنده، از پرداخت پول یا تحویل ملک امتناع کند، طرف مقابل نیز میتواند تعهدات خود را تا زمان انجام تعهد طرف مقابل، انجام ندهد.
در این حالت اگر طرفین نتوانند درمورد این موضوع که چه کسی اول تعهد را انجام دهد، به نتیحه برسند، دادگاه پس از رسیدگی و ارزیابی اظهارات خریدار و فروشنده، هردوی آنها را به انجام تعهداتشان ملزم میکند.
دهنوی
۵ مرداد ۱۳۹۸ در ۱۱:۱۳ ق٫ظ
مفید بود و آموزنده
آقازاده
۴ مرداد ۱۳۹۸ در ۳:۵۵ ب٫ظ
داستانی نامعلوم
بزرگی
۴ مرداد ۱۳۹۸ در ۱:۱۰ ب٫ظ
سپاس بابت مطالب علمی و کاربردی
هاتف
۴ مرداد ۱۳۹۸ در ۱۲:۴۲ ب٫ظ
کامل و دقیق
مهدی فراهانی
۴ مرداد ۱۳۹۸ در ۰:۴۰ ق٫ظ
کاملا درست
بیگدلی
۳ مرداد ۱۳۹۸ در ۱۰:۳۹ ب٫ظ
سپاسگذارم
عادل توکلی
۳ مرداد ۱۳۹۸ در ۶:۱۶ ب٫ظ
نه جالب نبود