شاید شما هم شنیده باشید که برخی از مردان از همسر خود گله و شکایت دارند و وقتی علت را جویا میشویم در جواب میگویند: این زن به وظایفش عمل نمیکند. اولین سوالی که برای ما پیش میآید این است که این وظایف چیست؟ کدام وظایف است که اگر زن و مرد به آنها عمل نکنند، ناشزه محسوب میشوند و میتوان به شکل قانونی به آنها رسیدگی کرد؟ در این مطلب به بررسی عواقب قانونی نشوز میپردازیم. در ادامه با مجله دلتا همراه باشید.
نشوز چیست؟
بر اساس ماده ۱۱۰۲ قانون مدنی، پس از جاری شدن صیغه عقد ازدواج، مرد مکلف به پرداخت نفقه به همسر میشود. اما در صورت اثبات نشوز زن یا همان عدم تمکین که دلیل و عذر شرعی و قانونی نداشته باشد، حکم زن ناشزه در مورد او صادق بوده و نفقهای به وی تعلق نخواهد گرفت.
تمکین دو نوع است:
۱. تمکین عام
به معنی پذیرفتن مسئولیت مرد از سوی زن در روابط خانوادگی و تربیت فرزندان است.
۲. تمکین خاص
به معنی انجام وظایف زناشویی است.
بنابراین، چنانچه زن به عدم تمکین عام و یا خاص اقدام کند و نشوز رخ دهد، چنین زنی اصطلاحا ناشزه نامیده میشود.
شایان ذکر است، مردان نیز اگر به وظایف زناشویی خود در برابر همسر عمل نکنند، ناشز خوانده میشوند. اما به طور کلی مساله نشوز در فقه و حقوق ایران فقط در مورد زنان مصداق دارد. اما سوالی که مطرح میشود این است که آیا به زن ناشزه مهریه تعلق میگیرد؟
حکم مهریه زن ناشزه
گاهی برخی از افراد به اشتباه تصور میکنند که در صورت عدم تمکین یا همان عدم وظیفهشناسی زن، مهریه نیز به او تعلق نخواهد گرفت. در صورتی که مطابق با قانون مدنی، اگر زنی تمکین نکند و مهریهاش عندالمطالبه باشد، با وجود ناشزه بودن نیز مهریه به او تعلق خواهد گرفت.
بنابراین مهریه ربطی به حکم زن ناشزه نداشته و مهریه به او تعلق خواهد گرفت و در صورت مشخص کردن مهریه و عندالمطالبه بودن آن، زن هر زمان که مهریه خود را بخواهد، مرد موظف به پرداخت آن است.
پیشنهاد مطالعه : برای آشنایی بیشتر با نحوه مطالبه مهریه پس از بخشش “شرایط مطالبه مهریه بعد از بخشیدن آن” را مطالعه کنید.
ناشناس
۲ بهمن ۱۳۹۸ در ۷:۵۰ ق٫ظ
باسلام زن ناشزه باارسال اظهارنامه میتواند شوهر خود را مجبور به بازگشتش ایشان بنمایید
آرین
۱۱ مرداد ۱۳۹۸ در ۷:۲۱ ب٫ظ
جالب بود
بهمن
۱۱ مرداد ۱۳۹۸ در ۴:۰۳ ب٫ظ
اتفاقا تو ایران زن سالاری هست
سلیمی
۷ مرداد ۱۳۹۸ در ۲:۴۰ ب٫ظ
مطلب مفیدی بود.
سپاس
مهدی فراهانی
۲ مرداد ۱۳۹۸ در ۵:۰۲ ب٫ظ
تو ایران همیشه مرد سالاری حاکم بوده.
عادل توکلی
۲ مرداد ۱۳۹۸ در ۴:۵۰ ب٫ظ
اطلاعات مفیدی بود
علی فرجی
۲ مرداد ۱۳۹۸ در ۱:۵۷ ب٫ظ
ناشزه
متشکر
سیامک مودت
۲ مرداد ۱۳۹۸ در ۱:۵۲ ب٫ظ
بسیار آموزنده
آقازاده
۲ مرداد ۱۳۹۸ در ۱:۲۹ ب٫ظ
کاش اینجوری نباشه