خیلی از ما در ایرانمان تابهحال حتی یک دهکده چوبی واقعی ندیدهایم. چه رسد به مسجدی تمامچوب که در همین دهکده و در نیشابور خودمان ساخته شده باشد.
اصلاً انگار آمده تا تمام تصوراتمان از دهکده را که معمولاً خانههای سنگی یا کاهگلی دارند، به هم بریزد. اما با این حال، بهقدری زیبا و دلفریب است که امروز نیشابور را مقصدی بینظیر برای تعداد زیادی از گردشگران کرده.
اثر معماری چیرهدست که اولین مسجد تمامچوب جهان را نیز در آن بنا کرده است. جایی که بناهایش، شبیه به خانههای چوبی دامنه کوه آلپ شده. با سازههای منحصربهفرد، دیدنی و جذاب.
دهکده چوبی نیشابور کجاست؟
- به خراسان رضوی رفته و به نیشابور تاریخی برسید.
- از راه جاده اسحاقآباد یا جاده خیام مسیر را طی کنید تا ۵ کیلومتر بعد از زیارتگاه فضل بن شاذان.
- در مسیر راه روستای جیلو، به جاده سمت راست وارد شوید و به روستای ملا محمد آقازاده برسید.
- دهکده چوبی نیشابور همین جااست.
اولین مسجد چوبی جهان
این دهکده از چند نظر اهمیت دارد. نخستین مسجد چوبی جهان، که در برابر زلزله مقاوم است؛ ۲۰۰ متر مربع است و سقف آن به شکل شیروانی ساخته شده، منارههایش از سطح زمین ۱۳ متر ارتفاع دارد.
شبیه یک کشتی وارونه روی زمین قرار گرفته و حدود ۲ سال برای ساخت آن وقت گذاشته شده. دیوارهها، کابینتها و سینیهای آبدارخانهاش هم از جنس چوب است.
ایوانی نیز برایش ساخته شده که کف آن از خشت است. در آنجا تعدادی کتیبه دیده میشود که آیات قرانی بر روی آن حک شده، با قابی از چوب درختان گردو و توت.
تزیینات داخلی ساختمان چوبهای گوناگونی از درختان مختلف مثل کاج، سپیدار، اشن، گیلاس، گلابی، زبان گنجشک، گردو و توت است. نکته قابل توجه دیگر این سازه چوبی، نورپردازی هنرمندانهای است که در آن بهکار رفته. با هارمونی و هماهنگی خاص که از رنگهای شاد و زنده تشکیل شده و هنگام شب، زیبایی نما را تکمیل کرده است.
کمی نزدیکتر به دهکده چوبی
باغ میوهای در آنجا وجود دارد که با صندلی و نیمکتهای چوبی تزیین شده و همچنین دو تنور چوبسوز در این دهکده وجود دارد که به شیوهی سنتی در آن نان تهیه نان میشود. دودکشی کاهگلی بالای آن نصب شده که از نظر ظاهری بانویی روستایی را نشان میدهد که یک طبق نان روی سر دارد.
این دهکده در روستای محمدآباد آقازاده، توسط مهندس مجتهدی در ۱۵ کیلومتری نیشابور بنا شده. تا سال ۱۳۹۲ تحت مدیریت و رسیدگی مستقیم او بود و پس از فوت ایشان، رسیدگی و اداره این روستا را همسرشان خانم حشمت، که از دانشآموختگان رشته نقاشی از دانشگاه آمریکااست، عهدهدار شده و در حال حاضر مدیریت دهکده چوبی نیشابور با ایشان است.
این دهکده که مقصد بسیاری از گردشگران است، هم خوش آب و هوا بوده، هم داستان جالبی دارد.
همسر حمید مجتهدی، خانم حشمت، تعریف میکند:
اولین چیزی که مهندس ساخت، یک آلاچیق برای بازی پسرمان بود. یادم میآید باد آمد و آلاچیق را تکان داد، پدرم خندید و گفت این آلاچیق میافتد و همسرم در جواب گفت: «من این را تبدیل به خانه میکنم»
و چیزی نگذشت که آن الاچیق واقعاً تبدیل به خانه شد.
محمد آراسته فر
۱۲ تیر ۱۳۹۸ در ۱۲:۵۱ ب٫ظ
بالاخره یه مسجد زیبا دیدیم…
روزبهاني
۳ تیر ۱۳۹۸ در ۶:۵۲ ب٫ظ
خیلی جالب ودیدنی
گلزار
۴ تیر ۱۳۹۸ در ۹:۲۸ ق٫ظ
بلی همینطوره 🙂
بیگدلی
۳ تیر ۱۳۹۸ در ۴:۱۹ ب٫ظ
خیلی جالب بود ممنونم
گلزار
۴ تیر ۱۳۹۸ در ۹:۲۷ ق٫ظ
ساسگزارم از شما 🙂
ماکان
۳ تیر ۱۳۹۸ در ۳:۴۹ ب٫ظ
سفر خوبیه به اینجا
گلزار
۴ تیر ۱۳۹۸ در ۹:۲۷ ق٫ظ
یلی بلی همینطوره 🙂
چهاردولی
۳ تیر ۱۳۹۸ در ۳:۴۹ ب٫ظ
منم باید برم ببینمش جاش عالیه
گلزار
۴ تیر ۱۳۹۸ در ۹:۲۷ ق٫ظ
بلی دقیقاً 🙂
آقازاده
۳ تیر ۱۳۹۸ در ۳:۴۸ ب٫ظ
باید رفت و دید
گلزار
۴ تیر ۱۳۹۸ در ۹:۲۷ ق٫ظ
بلی حتماً
🙂