بعد از مراحل آشنایی خانواده های پسر و دختر و تصمیم قطعی برای عقد ازدواج و ثبت آن، زمان تعیین مهریه برای زوجه میشود. مهریه مالی است که قابلیت تملک داشته باشد و در عقد ازدواج، مرد تعهد میکند که آن را به همسر خود بپردازد. در این نوشتار به بررسی نکات حقوقی در رابطه با مطالبه مهریه میپردازیم.
صداق چیست؟
مهریه مالی است که هنگام عقد نکاح طبق مقررات شرع و رسم و عادت از طرف مرد، به زن پرداخت میشود و به آن کابین، قرض، صداق یا صداقیه نیز گفته میشود. مهریه عندالمطالبه است یعنی به محض انعقاد عقد نکاح ( ازدواج)، زن مالک مهریه میشود .
این مال میتواند به صورت نقدی (وجه رایج کشور)، سکه و طلا، سایر اموال منقول یا غیر منقول (خانه یا آپارتمان) باشد. این مال به عنوان دین و بدهی بر عهده مرد قرار دارد. مهریه همزمان با انعقاد ازدواج در سند رسمی سند ازدواج ثبت میشود.
راه های مطالبه مهریه:
مطالبه مهریه از دو طریق قابل اجرا است:
- مهریه از طریق ارائه دادخواست به دادگاه عمومی حقوقی خانواده قابل مطالبه است. زن میتواند در صورت تمایل به گرفتن مهریه خود، با نوشتن خواسته خوددر فرم مخصوص (دادخواست) از دادگاه محل سکونت خود یا همسرش درخواست کند. دادگاه پس از بررسی مدارک و تشکیل پرونده،حکمِ الزام همسر را به پرداخت مهریه صادرمیکند.
- همچنین زن میتواند با صدور برگ اجرائیه از دفترخانه تنظیم سند رسمی، به اداره اجرای اسناد رسمی ثبت مراجعه و با معرفی نشانی همسر خود، درخواست وصول مهریه را ارائه کند. و همزمان با گذراندن این مراحل، می تواند اموال همسر خود مانند حساب بانکی، پلاک ثبتی، سهم یا حتی طلب قطعی او را از دیگران برای توقیف و وصول مهریه معرفی کند.
میزان وصول مهریه چقدر است؟
مهریه به هر میزانی قابل وصول است. اما مطابق با مقررات جدیدِ اعمال ماده ۳ قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی، مهریه تا میزان ۱۱۰ عدد سکه بهار آزادی یا معادل آن، قابلیت جلب و حبس را دارد و برای پرداخت بیشتر از آن ، ملائت(دارایی) زوج ملاک پرداخت است. بنابراین اگر اموالی از مرد توقیف شود یا محرز شود که توانایی پرداخت دارد، بیش از ۱۱۰ سکه نیز قابل وصول است.
مدت زمان وصول مهریه بستگی به وقت های رسیدگی دادگاه، حضور زوج در دادگاه و پروسه توقیف اموال زوج و اجرای حکم دارد. بنابراین مدت مشخصی را نمیتوان تعیین کرد.
شایان ذکر است زمانی که به اصطلاح عامیانه زن مهریه خود را به اجرا میگذارد، و احتمال عدم حضور همسرش در دادگاه به جهت فرار از پرداخت را بدهد، میتواند بابت مطالبه مهریه، او را ممنوع الخروج کند.
برای مطالعهی بیشتر به نکات حقوقی ملکی، دانستنی های حقوقی ملکی مجله دلتا مراجعه کنید.
محمد حسن بیگدلی
۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۸ در ۹:۳۰ ق٫ظ
باسپاس از مجله دلتا بابت تنوع اطلاعات و موضوعات