مشاع به معنی ملک یا خانهای که میان چند نفر مشترک و سهم جداگانه هر یک مشخص نشده باشد. بسیار دیده شده که برخی افراد برای خانه دار شدن یا به منظور سرمایه گذاری در بخش مسکن، قصد خرید ملک دارند. اما به دلیل کمبود وجه لازم، قدرت خرید ملک را به تنهایی ندارند و به همین دلیل با دوستان و آشنایان مورد اطمینان خود به صورت شراکت اقدام به خرید میکنند.
در خرید و فروش ملک مشاع باید به همه جوانب توجه کرد تا از بروز اختلاف میان شرکا به هر دلیل جلوگیری شود. در این مطلب به پرسشی که ممکن است برای افراد وجود داشته باشد که چطور ملک مشاع را بدون کاهش قیمت و بی دردسر بفروشیم، پاسخ داده خواهد شد.
تصرفات حقوقی و تصرفات مادی در ملک مشاع:
فروش ملک مشاع به دلیل وجود تعدد مالکان و اختلافاتی که ممکن است میان آنها باشد، دشوار است. حتی معمولاً در مقایسه با ملکی که یک مالک دارد (ملک مفروز)، معمولاً افت قیمت خواهد داشت، اما باید بدانیم که هریک از مالکان مشاع بدون اجازه دیگر مالکان، حق دارد نسبت به سهمی که مالک است،اقداماتی مثل فروش و اجاره را انجام دهد.به اینگونه اقدامات در اصطلاح “تصرفات حقوقی” گفته میشود. در واقع این تصرفات، در عالم اعتبار واقع میشوند. تصرفات حقوقی در مقابل تصرفات مادی قرار دارد.
تصرفات مادی یعنی تصرفاتی که نسبت به خود مال و شکل آن صورت میپذیرد. هرچند تصرفات حقوقی مثل فروش سهم مشاع از ملک به موجب قانون ممکن است، ولی هرگونه تصرف مادی در ملک مشاع منوط به اجازه (اذن) تمام شرکا خواهد بود. چون با توجه به مالکیتِ مشاعی ایشان در ذره ذره ملک، هر تصرفی در سهم خود به منزله تصرف در سهم دیگری نیز خواهد بود.
برای مثال اگر علی و محمد مالکان مشاعی ملکی باشند، تصرفات مادی یا عملی هر کدام در مال مشاع مشروط به اجازه شریک دیگر خواهد بود. حال اگر علی سهمش را به رضا بفروشد، این فروش از لحاظ قانونی درست است و مانعی ندارد. اما اگر پس از انتقال مالکیت به رضا، او بخواهد به عنوان مالک جدید در ملک سکونت یا تصرفی تحت هر عنوان داشته باشد و محمد راضی به این عمل نباشد، میتواند مانع از تصرفات رضا شود و این ممانعت از طرف محمد، کاملا قانونی است.
به دلیل چنین مشکلاتی که در خصوص تصرفات مادی در ملک مشاع وجود دارد، شرکا سعی میکنند به این وضعیت خاتمه داده و ملک را از حالت مشاع خارج کنند.
شایان ذکر است املاک موروثی که بین وراث متوفی مشترک هستند نیز نمونهای از ملک مشاع محسوب میشوند.
برای مطالعهی بیشتر به نکات حقوقی ملکی، دانستنی های حقوقی ملکی مجله دلتا مراجعه کنید.
برزین
۹ اردیبهشت ۱۳۹۸ در ۴:۲۱ ب٫ظ
نکته خیلی جالب و سوال بر انگیز
علي حنيفه پور
۹ اردیبهشت ۱۳۹۸ در ۱۱:۲۹ ق٫ظ
خوب بود ممنونم
هاتف
۹ اردیبهشت ۱۳۹۸ در ۱۱:۰۶ ق٫ظ
مفید و آموزنده و کاربردی بود ممنون
ابوالفضل
۵ اردیبهشت ۱۳۹۹ در ۱۲:۳۹ ب٫ظ
عالی و روان شرح داده شده بود مرسی
رضوی
۹ اردیبهشت ۱۳۹۸ در ۱۱:۰۴ ق٫ظ
مرس از اطلاعات خوب شما
مهدی مختاری
۹ اردیبهشت ۱۳۹۸ در ۱۰:۴۸ ق٫ظ
عالی بود
محمد حسن بیگدلی
۹ اردیبهشت ۱۳۹۸ در ۱۰:۴۸ ق٫ظ
سپاسگذارم