در مطلب قبل به شهر کاشان سری زدیم و به معرفی تعدادی از جاذبههای گردشگری این شهر کوچک اما تاریخی و زیبا پرداختیم. در این مقاله به معرفی خانه طباطبایی ها در این شهر خواهیم پرداخت. از نظر مساحت، کاشان شهری نه چندان بزرگ است و خبر خوب اینکه شما میتوانید در یک روز و یا نهایت دو روز از تمام شاهکارهای معماری حاصل دست استادان بزرگ مانند خانه طباطبایی ها ، خانه بروجردیها، مسجد جامع و… در این شهر دیدن کنید، و یا به تپه سیلک سر بزنید و آثار به جای مانده از قوم کهن در این سرزمین را ببینید، و در نهایت، کنار آبشار نیاسر به گردش بپردازید.
خانه طباطبایی ها
در خیابان تاریخیِ علوی، کنار امامزاده سلطان امیر احمد، پس از گذشتن از چند بنای تاریخی، به خانهای میرسیم که به دلیل تلفیقی از هنر و معماری به شاهکاری بینظیر تبدیل شده و آن را عروس خانههای ایران مینامند؛ «خانه طباطبایی ها»؛ جلوهای باشکوه از هنر معماری ایرانی.
معماری
هنگامی که معمارِ مشهور دوره قاجار، استاد «علی مریم کاشانی» اولین سنگ این بنا را نهاد، هرگز فکر نمیکرد پس از سالها آنچه میسازد مشهورترین و بزرگترین و شکوهمندترین اثر به جای مانده از وی شود. حاج سید جعفر طباطبایی، تاجر فرش بود و تصمیم گرفت خانهای مجلل برای خود بسازد. استاد علی مریم، خانه طباطبایی ها را با تزئیناتِ چشم نوازی از گچبریها، نقاشیها، شیشههای رنگی، ارسی و…. مزین کرد.
عروس حجاب دار
از آنجا که در قدیم رسم بود قسمتهای درونی خانه دیده نشود، خانه را حجابدار میساختند. عروسِ خانههای ایران، خانه طباطبایی های کاشان، نیز به همین صورت است. یعنی بخشهای درون خانه و بیرون آن، هیچ ارتباطی از نظر بصری نداشته تا ساکنان بتوانند به راحتی در آن تردد کنند. به طور مثال این خانه ۴ حیاط دارد که فقط یکی از آنها متعلق به بخش بیرونی بوده و سه حیاط دیگر بخش اندرونی.
شاه نشین، مجلل ترین بخش خانه
از آنجا که تاجر فرش ثروتمندی دستور ساخت این خانه را داده بود، باید این بنا در خور حضور مهمانانِ بازرگان و تجار ساخته میشد، لذا مجللترین بخش این خانه، تالار شاهنشین آن است. اتاقی هفتدر با سقفی بلند، مزین به گچبریهای استادانه و بینظیر و همچنین قطعات آینه و مقرنسکاری. شیشههای رنگیِ پنجرههای مشبک و نورگیرها در کنار بازتاب نور از آینههای کار شده در گچبریها، زیبایی این تالار را دوچندان میکند.
ایوان آینه، نقش فرشی بر سقف
ایوانی منحصربهفرد مقابل تالار شاهنشین در خانه طباطبایی ها وجود دارد که سقف آن شکوهمندترین جلوه هنر معماری این بنا را به نمایش گذاشته است. گچبری ظریف با آینهکاریِ چشمنواز که نقش بینظیری از فرش کاشان را با طرح لچک و ترنج، به نمایش گذاشته است. فرشی پهن شده در سقف؛ گفته میشود آن زمان، فرشی با همین نقش در ایوان پهن بوده تا بر جلوه بصری این بخش بیفزاید.
حرف آخر
جلوههای بینظیر معماری این بنا به قدری است که ممکن هست ورود شما دست خودتان باشد، اما خروجتان بسته به اینکه چهقدر بخشهای مختلف خانه طباطبایی ها، شما را جلب کند، هرگز دست خودتان نخواهد بود. امیدواریم ساعات بسیار خوشی را در این خانه سپری کنید.
همچنین از شما دعوت میکنیم برای خواندن مطالب بیشتر و مرتبط با گردشگری به مجله دلتا مراجعه کنید.
نامی
۲۸ فروردین ۱۳۹۸ در ۶:۱۶ ب٫ظ
یکی از اپیدمی های خوب اخیر در ایران، استفاده از بناهای قدیمی بعنوان اقامتگاه هستش، چند سال پیش ۲روز در خانه نگین کاشان اقامت داشتیم، فضایی بسیار خاص و متفاوت با هتل های امروزی، تجربه ای بینظیر..
گلزار
۲۹ فروردین ۱۳۹۸ در ۸:۳۳ ق٫ظ
سپاسگزارم از توضیحاتتون
بله اتفاقا در باغ شازده ماهان هم اقامتگاهی در نظر گرفته شده. اگر تشریف ببرید حتما آنجا هم خاطره خوبی خواهید داشت. 🙂
شمس
۲۷ فروردین ۱۳۹۸ در ۳:۴۷ ب٫ظ
خیلی خوب بود
گلزار
۲۷ فروردین ۱۳۹۸ در ۴:۰۶ ب٫ظ
ممنونم
ملکی
۲۷ فروردین ۱۳۹۸ در ۴:۵۶ ب٫ظ
خیلی خوب
جعفری
۲۷ فروردین ۱۳۹۸ در ۲:۰۹ ب٫ظ
سپاس از مطالب مفید سایت
گلزار
۲۷ فروردین ۱۳۹۸ در ۴:۰۷ ب٫ظ
بهکام باشید
سپاس
آزاد
۲۷ فروردین ۱۳۹۸ در ۹:۴۸ ق٫ظ
عالی
گلزار
۲۷ فروردین ۱۳۹۸ در ۱:۴۶ ب٫ظ
سپاس
مهران
۲۷ فروردین ۱۳۹۸ در ۰:۵۵ ق٫ظ
ممنون از مجله خوب دلتا
بنده بارها و بارها به کاشان سفر کردم ولی متاسفانه از وجدی همچین اثر تاریخی هیچ اطلاعی نداشتم که به لطف قلم شما بزرگواران ارتقاء سطح اطلاعات صورت گرفت
گلزار
۲۷ فروردین ۱۳۹۸ در ۱:۴۷ ب٫ظ
سلامت باشید، خوشحالم که مفید بود. در خیابان علوی، چند مکان تاریخی و دیدنی کنار هم هستند. می توانید از یک به یک آنها دیدن کنید.
شاد باشید
محمد حسن بیگدلی
۲۶ فروردین ۱۳۹۸ در ۵:۵۵ ب٫ظ
واقعا زیبا بود
سپاسگذارم
گلزار
۲۷ فروردین ۱۳۹۸ در ۱:۴۷ ب٫ظ
سپاسگزارم
رضوی
۲۶ فروردین ۱۳۹۸ در ۵:۵۳ ب٫ظ
زیبا بود مرسی از مطالب آموزنده شما
گلزار
۲۷ فروردین ۱۳۹۸ در ۱:۴۷ ب٫ظ
ممنونم