کعبه زرتشت، اسرارآمیزترین مکعب باستانی ایران + ویدیو

۱۱
0
زمان مطالعه: 2 دقیقه
استان فارس یکی از کهن‌ترین استان‌های ایران است که در جای‌جای آن می‌توان آثار باستانی و تاریخی ارزشمندی را دید. یکی از عجیب‌ترین و اسرارآمیزترین آثار تاریخی به‌جا ‌مانده از گذشتگان در این استان، کعبه زرتشت است.
کعبه زرتشت

برای انسان امروزی گذشته، زندگی گذشتگان و حتی سازه‌ها و آثار به‌جا مانده از آنها همیشه پر از رمز و راز بوده است. یکی از جاذبه‌های تاریخی ایران که محققان سال‌ها بر روی آن تحقیق کرده‌اند تا رازهایش را کشف کنند، کعبه زرتشت است.

کعبه باستانی ایران

در نزدیکی روستای زنگی آباد در استان فارس در شهرستان مرودشت، محوطه‌ای باستانی مملو از آثار تاریخی وجود دارد که با نام محوطه نقش رستم شناخته می‌شود. در میانه این محوطه مکعب سنگی عجیبی قرار گرفته که برای سال‌ها ناشناخته مانده بود. این مکعب چهارده‌متری که به مکعب باستانی ایران یا کعبه زرتشت معروف است، رازهایی از گذشتگان در دل خود جا داده که سال‌هاست باستان‌شناسان برای کشف آنها تلاش می‌کنند.

برخی از مورخان این مکعب را محل نگهداری اوستا و دیگر کتب مقدس زرتشتیان می‌دانند. آتشکده یا آرامگاه شاهان ممکن است از دیگر کاربری‌های این بنا بوده باشد؛ اما به‌تازگی محققان شواهدی دال بر اینکه این بنا یک رصدخانه باستانی بوده را کشف کرده اند.

طی سال‌های ۱۳۱۲ تا ۱۳۱۸ تحقیق روی این بنا شروع شد و باستان‌شناسان این مکعب را که تنها دو سوم آن مشخص بود، از زیر خاک بیرون کشیدند. طی این حفاری کتیبه‌های بسیاری نمایان شدند که معروف‌ترین آن‌ها کتیبه شاپور است.

متن کتیبه شاپور در کعبه زرتشت

متن کتیبه شاپور یا سنگ‌ نوشته شاپور یکم بر دیوار این مکعب شامل مقدمه، متن اصلی و خاتمه سنگ نوشته است. معرفی شاپور یکم و ذکر نسب او در مقدمه کتیبه آمده است.

متن اصلی شامل پنج بخش است که در آن به معرفی استان‌های کشور، شرح نخستین لشکرکشی شاپور علیه گردیانوس سوم، دومین و سومین لشکرکشی شاپور تا به اسارت درآمدن والریانوس و ذکر سرزمین‌هایی که به تصرف ایران درآمده‌ بود و در نهایت معرفی آتشکده‌هایی که شاپور در جای‌جای ایران ساخته، پرداخته است. در خاتمه سنگ نوشته به این نکته که شاپور این سرزمین‌ها را به یاری ایزدان به‌دست‌ آورده اشاره کرده است.

Cube of Zoroaster3 کعبه زرتشت، اسرارآمیزترین مکعب باستانی ایران + ویدیو

 

شباهت کعبه با کعبه زرتشت

شواهدی که باستان‌شناسان در هنگام کاوش این بنا به دست آوردند نشان از شباهت عجیب کعبه با مکعبت باستانی ایران دارد تا جایی که برخی معتقدند حتی ساخت کعبه توسط ایرانیان انجام شده است. شباهت‌های بسیاری در بنای این مکعب باستانی ایرانی و کعبه قابل مشاهده است. بین مراسم و آئین حج زرتشتیان با حج مسلمانان نیز شباهت‌های بسیاری دیده می‌شود. زرتشتیان چشمه‌ای مقدس همانند چشمه زمزم داشته‌اند و همین‌طور مراسم سنگ زدن بر شیطان همانند مراسم سنگ زدن بر اهریمن در مراسم حج زرتشتیان است.

قدمت کعبه زرتشت

بر اساس نوع ساخت بنا و چفت و بند شدن سنگ‌های بنا در کنار هم که به‌صورت مستطیلی برش خورده‌اند، کارشناسان به این باور رسیدند که قدمت این بنا به ۵۲۰ سال قبل از میلاد مسیح و تقریبا هم‌زمان با تخت‌جمشید بنا شده است.

۱۱ دیدگاه

  1. ناشناس

    ۲۰ مرداد ۱۴۰۲ در ۸:۴۲ ق٫ظ

    بسیار عالی ممنون از شما

    پاسخ

  2. ناشناس

    ۱۹ مرداد ۱۴۰۲ در ۸:۱۵ ب٫ظ

    زنده باد ایران باستان

    پاسخ

  3. ناشناس

    ۱۹ مرداد ۱۴۰۲ در ۷:۱۵ ب٫ظ

    بسیارافتخار آمیزاست،

    پاسخ

  4. سروش

    ۱۹ مرداد ۱۴۰۲ در ۲:۲۹ ب٫ظ

    باتشکرازهمه گردآوردن وعزیزان و…..زنده بادگفتارنیک کردار نیک پندارنیک😇🗣

    پاسخ

  5. ناشناس

    ۱۸ مرداد ۱۴۰۲ در ۶:۳۵ ب٫ظ

    پس نتیجه میگیریم سلمان فارسی خیلی به ایران خیانت کرد تمام رمز وراز کشور واسه اعراب بازگو کرد وباعث شد اعراب به کشور ما حمله کنه وپیروز بشن ودختران سرزمینم را به عنوان کنیز اعراب ببرن

    پاسخ

    • ناشناس

      ۱۹ مرداد ۱۴۰۲ در ۸:۳۲ ب٫ظ

      بله متاسفانه

      پاسخ

  6. علی فرضی

    ۱۸ مرداد ۱۴۰۲ در ۶:۱۵ ب٫ظ

    عالیه خسته نباشید

    پاسخ

    • زینب پروانه

      ۱۹ مرداد ۱۴۰۲ در ۸:۳۷ ق٫ظ

      ممنونم

      پاسخ

  7. ناشناس

    ۱۸ مرداد ۱۴۰۲ در ۵:۲۲ ب٫ظ

    باتشکر

    پاسخ

    • پروانه حیدری

      ۱۹ مرداد ۱۴۰۲ در ۸:۳۳ ب٫ظ

      ممنون و خیلی خوب

      پاسخ

    • یاری

      ۲۱ مرداد ۱۴۰۲ در ۹:۵۴ ب٫ظ

      سه اصل آئین زرتشت :گفتار نیک پندار نیک ، کردار نیک

      پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بیشتر ببینید در گردشگری

همچنین بخوانید

مقایسه قیمت خرید ویلا در مازندران و گیلان

دو استان گیلان و مازندران به دلیل موقعیت جغرافیایی و آب و هوای مطبوع خود، همیشه برای افراد…