در قانون به جرم سرقت ادبی پرداخته شده و مجازات سرقت ادبی در آن بیان شده است. افراد باید از مجازات آن آگاه باشند تا هرگز مرتکب این کار نشوند. همراه مجله اینترنتی دلتا باشید تا با مجازات این جرم شما را آشنا کنیم.
انواع سرقت ادبی
- سرقت ادبی منبعمحور
- سرقت ادبی با بازنویسی
- سرقت ادبی جهانی
- سرقت ادبی مستقیم
- سرقت ادبی موزاییکی
- سرقت ادبی ایده
- سرقت ادبی تصادفی
- سایه نویسی
جرم سرقت ادبی
طبق ماده ۶ قانون مطبوعات جرم سرقت ادبی عبارت است از نسبتدادن عمدیِ تمام یا بخش قابلتوجهی از آثار و نوشتههای دیگران به خود یا غیر ولو بهصورت ترجمه.
علاوه بر این سرقت ادبی در ماده ۲۳ قانون حمایت مؤلفان نیز مورد اشاره قرار گرفته است و آمده است که هر کس تمام یا قسمتی از اثر دیگری را که مورد حمایت این قانون است به نام خود یا به نام پدیدآورنده بدون اجازه او عالما یا عامداً به نام شخص دیگری غیر از خود پدیدآورنده، نشر یا پخش یا عرضه کند، مجازات خواهد شد.
مجازات سرقت ادبی
مطابق تبصره ۲ ماده ۶ قانون مطبوعات که به این موضوع پرداخته است، مجازات سرقت ادبی برابر با حبس از دو ماه تا دو سال و یا شلاق تا هفتاد و چهار ضربه خواهد بود که در ماده ۶۹۸ قانون مجازات اسلامی تعیین شده است.
علاوه بر این ماد ۲۳ قانون حمایت حقوق مولفان برای مشمولین این ماده مجازات حبس تادیبی از شش ماه تا سه سال را در نظر گرفته است و ماده ۲۴ نیز مجازات حبس تادیبی از سه ماه تا یک سال را برای مرتکبین جرم سرقت ادبی مشمول این ماده در نظر گرفته است.
پیشگیری از سرقت ادبی
مؤسسات، مجلات و سازمانهای فعال در حوزههای علمی و ادبی برای اینکه از مطالب سرقت ادبی نشود، اقداماتی انجام میدهند و راهکارهایی پیادهسازی میکنند.
این اقدامات تا حدودی مؤثر بودهاند اما بهطور کامل، موفق به این کار نشدهاند. ازجمله راهکارهای ممانعت از سرقت علمی میتوان به سایتها و نرمافزارهای تشخیص سرقت ادبی اشاره کرد. آنها از سوی مجلات مورد استفاده قرار میگیرند.
پیشنهاد مطالعه : برای آشنایی بیشتر با مطالب حقوقی، مطلب مجازات سنگین رشوه در قانون مجازات را مطالعه کنید.