مجازات جرم قتل عمد قصاص قاتل است؛ بنابراین اگر فردی اقدام به قتل دیگری کند باید قصاص شود مگر اینکه موانع اجرای حکم قصاص وجود داشته باشد که در این شرایط قصاص منتفی شده و قاتل اعدام نمیشود. همراه مجله اینترنتی دلتا باشید تا ببینیم در چه شرایطی قاتل قصاص نمیشود.
موانع اجرای حکم قصاص
این موانع ۳ مورد هستند که در این مطلب برای شما آنها را آوردهایم.
موانع اجرای حکم قصاص مثل گذشت ولی دم
یکی از مهمترین موانع اجرای حکم قصاص گذشت ولی دم است. ولی دم یا اولیای دم کسانی هستند که از مقتول ارث میبرند یا در واقع همان ورثه مقتول بهجز همسر آن فرد هستند. منظور از گذشت ولی دم نیز آن است که اولیای دم مقتول بهصورت مجانی و رایگان قاتل را ببخشند. در این مورد اولیای دم نباید برای بخشش شرطی بگذارند. برای مثال بیان کنند اگر مقتول دیه را در فلان تاریخ پرداخت نکند، قصاص میشود.
نکته مهم آن است که اولیای دم میتوانند قاتل یا مرتکب را در هر مرحله از مراحل دادرسی و شروع به رسیدگی تا صدور حکم ببخشند.
موانع اجرای حکم قصاص مثل گذشت مقتول
این مورد در شرایطی است که مقتول خود قبل از مرگش که از نوع قتل عمد بوده است، از قاتل بگذرد. در این شرایط قصاص از فرد قاتل ساقط میشود.
بهعبارتدیگر اگر مقتول قبل از مرگ قاتل را از قصاص نفس عفو کند دیگر اولیای دم مقتول حق قصاص قاتل را ندارد، حتی بعد از فوت مقتول نیز نمیتوانند درخواست قصاص قاتل را از مراجع قضایی داشته باشند، به دلیل آنکه مقتول قبل از مرگ خود این حق را ساقط کرده است. بنابراین باتوجهبه مطالب فوق اولیای دم مقتول میتوانند علاوه بر اینکه قاتل را قصاص نکنند دیه را هم ببخشند.
موانع اجرای حکم قصاص مثل فوت قاتل
یکی دیگر از موانع اجرای حکم قصاص فوت قاتل است. طبق قانون مجازات اسلامی اگر قاتل خودش فوت کند یکی از موانع اجرای حکم است. زمان مرگ قاتل و علت مرگ قاتل تأثیر اعمال یا عدم اعمال مجازات قصاص ندارد.
پیشنهاد مطالعه: برای آشنایی بیشتر با نکات حقوقی مطلب آیا زن میتواند جدا از شوهر خود زندگی کند؟ را مطالعه کنید.
عاطفه
۲۰ خرداد ۱۴۰۲ در ۲:۴۳ ق٫ظ
خداوند می بخشد چون می داند بنده او خطا کار و از کار خویش پشیمان است.پس ماانسانهاهم بخشنده باشیم🙏
ناشناس
۱۶ خرداد ۱۴۰۲ در ۰:۳۱ ق٫ظ
ناشناس
۱۵ خرداد ۱۴۰۲ در ۱۰:۲۶ ب٫ظ