صیغه کردن بدون اجازه همسر اول یکی از موضوعاتی است که در مورد آن سوالات زیادی مطرح میشود. در قانون مدنی ایران در مواد ۹۰۰ ،۹۰۱ و ۹۴۲، به این موضوع اشاره کرده است که مرد میتواند زنان متعدد بگیرد. چند همسری در قانون به چهار مورد نکاح دائم محدود شده است. همراه مجله دلتا باشید.
صیغه کردن بدون اجازه همسر اول
مرد برای ازدواج مجدد از نوع دائم و ثبت آن به اجازه همسر اول خود احتیاج دارد. در صورت انجام ندادن این کار، او مطابق با ماده ۴۹ قانون حمایت خانواده مصوب ۱۳۹۱ مرتکب جرم شده و مجازات آن جزای نقدی درجه ۵ یا حبس تعزیری درجه ۷ است. زوجه در صورت اثبات ازدواج مجدد همسرش میتواند از دادگاه تقاضای طلاق کند. البته باید توجه داشته باشیم اگر ازدواج مجدد مرد ناشی از امتناع زوجه در ایفای وظایف زناشویی باشد، این اقدام از مصادیق شروط ضمن عقد و ایجاد حق تقاضای طلاق نیست.
اما در مورد ازدواج موقت یا صیغه این موارد مصداقی ندارد و صیغه کردن بدون اجازه همسر اول جرم نیست. در ازدواج مجدد مرد اعم از عقد دائم یا موقت باید شرایط قانونی رعایت شود. اگر مرد شرایط قانونی را رعایت نکند، زن میتواند با توجه به موارد ضمن عقد اقدام قانونی انجام دهد. یعنی اگر مرد شرط ضمن عقد را امضا کرده باشد و همسر دیگری اختیار کند حتی به عقد موقت و زن این امر را در دادگاه به اثبات برساند حق طلاق خواهد داشت یا اینکه به واسطه عسر و حرج میتواند از شوهرش طلاق بگیرد.
عواقب صیغه کردن بدون اجازه همسر اول
مطابق ماده ۴۹ قانون حمایت خانواده مصوب ۱۳۹۱ عدم ثبت ازدواج دائم جرم بوده و مجازات آن جزای نقدی درجه پنج یا حبس تعزیری درجه هفت است. بنابر این ماده به این نتیجه میرسیم عدم ثبت ازدواج موقت بدون اجازه همسر و بدون ثبت هم جرم نیست. زیرا لزومی به ثبت این واقعه مانند ازدواج دائم نیست. فارغ از بحث کیفری اما زن اول با اثبات ازدواج مجدد شوهر بدون اجازه خود میتواند به استناد بند ۱۲ شروط عقد نامه تقاضای طلاق کند. بنابراین صیغه کردن بدون اجازه همسر اول میتواند علت درخواست طلاق زن شود.
چون شرط مندرج در بند ۱۲ سند نکاحیه مطلق است. بنابراین نوع ازدواج مجدد از حیث دائم یا موقت و نیز علت ازدواج مجدد مرد از حیث عدم تمکین زن که مصداق همان نشوز زوجه است یا ناباروری زن و غیره تاثیری در استفاده از مشروط له یا همان همسر اول در استفاده از شرط مندرج در بند ۱۲ قباله ازدواج ندارد.
همسر اول در صورت تمایل علاوه بر طلاق میتواند مهریه را هم وصول نماید. زیرا با تحقق این بند از شروط ضمن عقد، زن وکیل زوج در طلاق میگردد اما اگر شوهر شرط مذکور را امضاء نکرده باشد زوجه میتواند از طریق اثبات عسر و حرج و البته استناد به بند ۱۰ ماده ۸ قانون حمایت خانواده مصوب ۱۳۵۳ از دادگاه تقاضای طلاق کند.
اگر مرد متاهلی بخواهد با زن دیگری به عقد موقت یا صیغه ازدواج کند، آیا اجازه دادگاه برای ازدواج مجدد لازم است؟
رای اصراری هیئت عمومی دیوان عالی کشور مصوب ۱۳۴۶، اذن دادگاه را در ازدواج موقت لازم دانسته است:
(هر مردی که بدون تحصیل اجازه از دادگاه اقدام به ازدواج مجدد کند به مجازات مقرر در ماده ۵ قانون ازدواج محکوم خواهد شد. نظر به اینکه همسر با نکاح دائم یا موقت اختیار میشود و اطلاق ازدواج به هر مورد اطلاق صحیحی است و قانون مدنی نیز عقد موقت را در فصل ششم از کتاب هفتم تصریح کرده و آن را از اقسام نکاح دانسته است، توجیه و استدلال دادگاه مبنی بر حصر اختیار شوهر در ازدواج مجدد با نکاح دائم و عدم شمول نکاح منقطع، با عموم و اطلاق ماده مزبور موافق نبوده و پشتوانه منطقی ندارد. لذا ازدواج مجدد چه به صورت دائم و چه منقطع، باید با تحصیل اجازه از دادگاه باشد.)
پیشنهاد مطالعه: برای آشنایی با نکات حقوقی مطلب آیا نگه داشتن عده در ازدواج موقت ضروری است؟ را مطالعه کنید.
سید علی
۲۳ آبان ۱۴۰۱ در ۹:۵۱ ب٫ظ
مگر سیاست ما نباید عین دیانت ما باشه ؟! خدا قانون ازدواج مجدد رو وضع و امضا کرده ،اونوقت دادگاه چیکاره هست ؟ اون کسانی هم که حرف از خیانت میزنند به عشق اول ،نه میونند عشق چیه ؟و نه میدونندمیدنند خیانت یعنی چی ؟! این کشور تو این چهل ساله نقلاب تا جایی که تونست فمینیسم رو جا انداخت و دور نیست چشم انداز اینده میلیونها زن بی سرپرست و در نتیجه شیوع فحشا .
ناشناس
۲۳ آبان ۱۴۰۱ در ۲:۳۸ ب٫ظ
ی نوع کلاه شرعیه
ناشناس
۲۲ آبان ۱۴۰۱ در ۷:۰۷ ب٫ظ
ناشناس
۲۲ آبان ۱۴۰۱ در ۱:۴۸ ب٫ظ
اینم یجوربدبختی که بعضیها گرفتارش میشن بدبختی فقط بی پولی نیست که
ناشناس
۲۱ آبان ۱۴۰۱ در ۱:۱۷ ب٫ظ
هه برو چهار تا بگیر با این اوضاع گرونی و بد بختی یکیشم زیاده از سرتون
سید حسن
۲۱ آبان ۱۴۰۱ در ۱۲:۲۶ ب٫ظ
فقط یک زن راضی میشود که دوباره هم !! شوهرش ازدواج کند میدانید کدام زن؟ زن دوم !!میدانید چرا؟ چون میگه بزار زن سومی را بگیرد تا بداند من چه زجری کشیدم!!
البته با مخارج امروز یک زن هم دیگه نمی گیرند راحت تفریح میکنند ، و جامعه را خراب !!
ناشناس
۲۰ آبان ۱۴۰۱ در ۰:۵۶ ق٫ظ
باید قانون واسلام برای زن هم شوهر دومی درنظر میگرفت
رضوان
۱۹ آبان ۱۴۰۱ در ۰:۲۰ ق٫ظ
سلام خوب نیست اما وقتی طرف رفتنی باید بره دیگه موندنش فایده نداره طرف باید از اول کاری کنه که مرد یا زن نره با یک نفر دیگه اصلا گاهی صیغه نمی کنه اما دلش میره جای دیگه طلاق و صیغه عاطفی
ناشناس
۱۸ آبان ۱۴۰۱ در ۵:۴۱ ب٫ظ
آموزنده بود
ناشناس
۱۸ آبان ۱۴۰۱ در ۱۲:۰۲ ب٫ظ
ناشناس
۱۸ آبان ۱۴۰۱ در ۱۰:۵۸ ق٫ظ
حتی برای یک ثانیه….
مرتضی
۱۹ آبان ۱۴۰۱ در ۹:۲۴ ق٫ظ
مرداگه مردباشه پای زنوبچش میمونه زن دوم حتی قانونی یعنی خیانت ….
پروین
۱۷ آبان ۱۴۰۱ در ۴:۳۷ ب٫ظ
عجب قانونی داریم اجازه زن دوم گرفتن رو عوض اینکه همسر اول بده قانون میده ، البته که مردای ایران اسلامی ۴ تا زن میتونن بگیرن
ناشناس
۱۸ آبان ۱۴۰۱ در ۵:۴۲ ب٫ظ
واقعا همینطور است
مرتضی
۱۹ آبان ۱۴۰۱ در ۹:۲۷ ق٫ظ
مردی که مردباشه پای عشق اولش وامیسته ….زنومردنداره اگه قانون هم اجازه بده غیرت مردونه نباید اجازه بده به عشق اولش خیانت کنه
حسین
۱۷ آبان ۱۴۰۱ در ۱۰:۳۱ ق٫ظ
🌹🌹🌹🌹
ناشناس
۱۷ آبان ۱۴۰۱ در ۹:۱۲ ق٫ظ
اگه اینجوریه زن هم میتونه که
امیر
۱۷ آبان ۱۴۰۱ در ۴:۲۳ ق٫ظ
سلام مسلما هیچ زنی راضی نیست شوهرش با زنی دیگر باشد حال چه دائم چه موقت …..
ناشناس
۱۷ آبان ۱۴۰۱ در ۱۱:۱۲ ب٫ظ
🌹
زهرا
۲۱ آبان ۱۴۰۱ در ۹:۲۶ ق٫ظ
واقعا اسلام چنین حقی رو به مرد داده!!!!
حق طلاق باید برای زن و مرد برابر باشه
دارم می بینم آقایونی که با کلاه شرعی به خانم هاشون خیانت می کنند چه آسیب روانی شدیدی رو به زن و بچه هاشون در نهایت جامعه وارد می کنند.
این قانون ظالمانه و ضد زن باید عوض بشه.
حالا هر کی گفته باشه. باید قانون حمایت خانواده در جهت امنیت روانی خانمها باشه
ناشناس
۱۷ آبان ۱۴۰۱ در ۳:۴۹ ق٫ظ
👌👌👌
لیلا سیم بان
۱۸ آبان ۱۴۰۱ در ۳:۵۷ ب٫ظ
قانون روزگار میگه اگر هر مردی هر کاری پنهان از زنش بکنه همون کار را زن هم میتونه پنهانی بکنه پس بی حساب !
حالا قانون و شرع پیشکش