استناد به اسکرین شات، امروزه بسیار مورد بحث است. با توجه به رشد روزافزون جایگاه تکنولوژی، استناد کردن به مراودات و مکالمات در قالب فضای مجازی، در زمینههای حقوقی هم مورد توجه است. در این مطلب از مجله دلتا به موضوع استناد به اسکرین شات در دادگاه میپردازیم.
اسکرین شات مدرک محسوب میشود یا خیر؟
گرفتن اسکرین شات تنها اماره قضایی است. یعنی تنها نشانهای است که به علم و آگاهی قاضی در تحقیقات در مورد موضوع پرونده کمک میکند. قاضی با بررسی اسکرین شاتها به حقیقت پرونده پی میبرد.
عموم مردم فکر میکنند مطالب در تلگرام، ایمیل یا دیگر شبکه های اجتماعی به عنوان دلیل در دادگاه یا دادسرا قبول نمیشوند. قانون کاملا این ادله را قبول کرده است. درصورتی که شخصی در تلگرام یا ایمیل یا دیگر شبکههای اجتماعی یا حتی با پیامک برای شما مزاحمت ایجاد کند، تمام این محتواها از شما به عنوان دلیل قبول میشود و قاعدتا این امر بر علیه شخص مرتکب است.
البته نه دلیل مستقل، بلکه به عنوان یک نشانهای است که به علم قاضی کمک میکند. زیرا اسکرین شات را میشود فتوشاپ و تحریف کرد. منظور از تحریف یعنی اینکه قسمتی از حرفهایی که میتواند به ضرر شخصی باشد و احتمالا باعث مجرم شناخته شدن و محکوم شدنش میشود را اسکرین گرفت و قسمتی دیگر را حذف کرد. اگر به موضوعاتی پیرامون ارث علاقه دارید به مطلب آیا همسر دوم از همسر اول کمتر ارث میبرد؟ مراجعه کنید.
حال ممکن است اگر اسکرین کامل گرفته شده باشد، شخص محکوم نشود یا حداقل به مجازات کمتر و آسانتری توسط دادگاه محکوم شود.
در اینجا کارشناسان حوزه فناوری مخصوص اینکار، در دادگاهها یا دادسراها با بررسیهای مخصوص خود، به صحت و درستی فتوشاپ یا تحریف شدن اسکرین شات میپردازند.
جرم انتشار اسکرین شات در قانون ایران
برای اینکه عملی جرم باشد باید در قانون برای آن مجازات تعیین شده باشد.
با توجه به اینکه در مواد ۱۶ و ۱۷ قانون جرایم رایانهای و ماده ۶۶۹ برای انتشار اسکرین شات مجازات تعیین شده است. بنابراین انجام چنین عملی جرم است.
مجازات تهدید به انتشار اسکرین شات
براساس ماده ۶۶۹ قانون مجازات اسلامی هرگاه کسی دیگری را به هر نحو تهدید به قتل یا ضررهای نفسی یا شرفی یا مالی یا افشای سری نسبت به خود یا بستگان او نماید، به مجازات شلاق تا ۷۴ ضربه و زندان از دو ماه تا دو سال محکوم خواهد شد.
بنابراین اگر ثابت شود شخصی، دیگری را تهدید نموده که چت خصوصی وی را در دسترس دیگران قرار میدهد یا آن را منتشر میکند مشمول ماده ۶۶۹ خواهد شد.
نکته: در جرم موضوع این ماده، نیاز نیست که مرتکب با تهدید خود تقاضای وجه یا مالی را کرده باشد بلکه صرف تهدید برای ارتکاب کفایت میکند.
پیشنهاد مطالعه: برای آشنایی با نکات حقوقی مطلب هرگز از حساب متوفی پول برداشت نکنید را مطالعه کنید.
ناشناس
۱۲ آبان ۱۴۰۱ در ۱۱:۴۹ ب٫ظ
خوب عالی
ناشناس
۱۹ مهر ۱۴۰۱ در ۱۰:۴۰ ق٫ظ
ناشناس
۲۰ شهریور ۱۴۰۱ در ۹:۲۳ ق٫ظ
ناشناس
۱۴ شهریور ۱۴۰۱ در ۹:۵۱ ب٫ظ